Ipohondrii mor mai devreme decât media populației atât din cauze naturale, cât și nenaturale, arată un un studiu suedez recent.
Cercetătorii susțin că acest studiu ar putea contribui la depistarea timpurie și la îngrijirea adecvată a persoanelor care trăiesc cu această boală psihică.
Ipohondria, sau teama nejustificată că suferi de o boală gravă, este, pe nedrept, ținta multor glume. Ipohondria sau tulburarea de anxietate hipocondrială este o boală psihică caracterizată prin îngrijorări excesive cu privire la propria sănătate, care paralizează persoana și îi înrăutățește fundamental calitatea vieții, potrivit Zdravotnicky Denik.
Citește și: Un secol de antisemitism. Cum a răspândit Kremlinului dezinformarea contra evreilor
Ipohondrii mor mai devreme și pentru că refuză îngrijirea medicală
Aceste persoane, chiar dacă multe se supun unei serii de examinări și teste sau, dimpotrivă, evită îngrijirea medicală, nu reușesc să scape de preocupările extreme legate de propria sănătate și experimentează o serie de scenarii chiar catastrofale, care le înspăimântă.
„Mulți dintre noi suntem ușor ipohondri. Dar există și oameni care se află de cealaltă parte a spectrului, care trăiesc și suferă reflectând în permanență asupra unei boli grave”, a declarat psihiatrul Jonathan E. Alpert, care lucrează la Montefiore Medical Center din New York.
După cum subliniază specialistul, persoanele cu această afecțiune suferă cu adevărat și „este important să le luăm în serios și să le tratăm”.
Concret, acest lucru înseamnă să le oferim o combinație de antidepresive adecvate și psihoterapie corespunzătoare.
Un nou studiu suedez publicat în revista JAMA Psychiatry a subliniat „paradoxul ipohondrilor”, conform căruia persoanele cu această boală psihică mor mai devreme în comparație cu populația generală.
Mortalitatea crescută se referă la toate cauzele, atât naturale, cât și nenaturale, în special la sinucideri.
Stresul cronic și efectele sale asupra organismului ar putea fi o posibilă explicație pentru aceste diferențe, scrie Zdravotnicky Denik.
Serviciul suedez de sănătate are propriul cod pentru ipohondrie
Studiul, la originea căruia au fost incluse 4.129 de persoane cu această boală psihică și 41.290 de persoane din populația generală, a fost justificat de faptul că serviciul de sănătate suedez lucrează cu registre electronice și are un cod propriu care indică ipohondria.
Un grup de pacienți a fost comparat cu populația generală de vârstă, sex și rezidență similare și, în același timp, datele acestora au fost comparate pe aceeași perioadă de timp.
Datorită electronizării funcționale a sistemului de sănătate suedez, a fost astfel posibil să se obțină suficiente date și să fie analizate, relatează Zdravotnicky Denik.
„Am fost norocoși”, a declarat David Mataix-Cols, autorul principal al studiului de la Institutul Karolinska, care a precizat că sistemul de sănătate din Suedia are propriul cod pentru această boală.
Astfel, a fost posibil să se analizeze date despre mii de persoane pentru o perioadă de 24 de ani, mai exact între 1997 și 2020.
Ipohondrii mor mai devreme cu 5 ani
Rata generală a deceselor a fost mai mare la persoanele cu această tulburare de anxietate, respectiv 8,5 la 1.000 de persoane, față de 5,5 la 1.000 de persoane din populația generală. De asemenea, aceste persoane au murit în medie mai devreme, la o vârstă medie de 70 de ani, cu cinci ani mai devreme decât populația generală.
Aceștia aveau un risc mai mare de deces din cauza bolilor de inimă, de sânge și ale sistemului respirator. De asemenea, au murit mai des din cauze necunoscute.
În plus, persoanele cu această tulburare aveau de patru ori mai multe șanse de a muri în urma sinuciderii, potrivit Zdravotnicky Denik.
„Este o constatare un pic paradoxală, nu-i așa? Le este atât de teamă de boală și de moarte, dar în cele din urmă riscul de deces este mai mare pentru ei”, a declarat David Mataix-Cols.
Cercetările anterioare privind ipohondria au arătat deja că persoanele cu boli mintale mor mai devreme, iar acest lucru a fost cel care i-a stârnit interesul profesional pentru acest subiect.
Persoanele cu ipohondrie nu-și imaginează lucruri, ci suferă cu adevărat
În ciuda faptului că tulburarea de anxietate hipocondrială este o boală mintală care înrăutățește calitatea vieții, mulți pacienți se confruntă cu neînțelegerea sau minimalizarea situației lor chiar și de către rudele lor cele mai apropiate sau de către personalul medical.
Îngrijirea unei astfel de persoane nu este ușoară.
„Este nevoie de foarte multă sensibilitate și empatie pentru a le spune pacienților că ceea ce trăiesc este în sine o boală care are un nume. Dar, din fericire, există opțiuni bune de tratament”, a explicat Jonathan E. Alpert, care conduce Consiliul Științific al Asociației Americane de Psihiatrie.
Pacienții cu tulburare de anxietate hipocondrială suferă de fapt atunci când interpretează semnalele propriului corp ca fiind „dovezi” ale unui caz de boală gravă.
Potrivit echipei științifice suedeze, este probabil ca răspândirea acestei tulburări de anxietate să fie subestimată, deoarece multe persoane care trăiesc cu aceste dificultăți nu sunt diagnosticate corespunzător. Chiar dacă o fac, acești pacienți nu beneficiază întotdeauna de o terapie adecvată, scrie Zdravotnicky Denik.
„În general, ipohondria este considerată o boală cronică, cu o probabilitate scăzută de a se vindeca în lipsa unui tratament specializat”, a precizat echipa de autori, menționând că pacienții apelează din ce în ce mai des la consultații medicale, ceea ce duce la tot mai multe examinări.
Cu toate acestea, examinările sunt adesea inutile din punct de vedere medical și contraproductive din punct de vedere psihologic.
Alcoolul devine „automedicație”
Potrivit echipei de autori, acest lucru ar putea duce la ideea că bolile grave ar trebui să fie depistate din timp la aceste persoane și, astfel, mortalitatea lor ar trebui să fie mai mică.
Cu toate acestea, nu este cazul.
„În primul rând, unele persoane experimentează un asemenea grad de anxietate cu privire la propria sănătate încât evită cu totul contactul cu serviciile medicale, riscând astfel ca bolile grave să fie trecute cu vederea.
În al doilea rând, se știe că anxietatea și depresia cronică caracteristice acestei tulburări sunt asociate cu o serie de rezultate negative pentru sănătate, cum ar fi bolile cardiovasculare și mortalitatea prematură.”
Faptul că alcoolul sau țigările pot fi „automedicație” pentru mulți pacienți pentru a-și atenua stările de anxietate poate juca, de asemenea, un rol. Acest lucru le crește riscul de deces (prematur).
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
„… Le este atât de teamă de boală și de moarte, dar în cele din urmă riscul de deces este mai mare pentru ei”…”___–___la asta sunt mai tari romanii, se stie ca ” de ce-ti este frica nu scapi”, dar paradoxul paradocsurilor este ca chiar daca esti „Gica fara frica”, tot nu scapi!!!