IPS Teodosie a fost sancționat cu dojană sinodală scrisă pentru că insistă să ceară mitropolie

Data:

spot_img

IPS Teodosie a fost sancționat cu dojană sinodală scrisă pentru derapajele publice pe care le-a comis în ultima vreme, printre care certurile cu purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, dar și pentru insistența de a cere o mitropolie în Dobrogea.

Sfântul Sinod a hotărât următoarele:

  • „ia act, cu mâhnire, de atitudinea Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, prin care o dezbatere pur eclezială a fost expusă publicului în sensul expres de a fi folosit prin acțiuni de răzvrătire și de presiune publică asupra Sfântului Sinod”;
  • „aprobă ca, potrivit art. 5C lit. a din  Regulamentul autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, să fie sancționat cu dojană sinodală scrisă (avertisment sinodal scris) pentru încălcarea ordinii statutare a Bisericii și tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății, prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică”;
  • „aprobă ca, în cazul în care Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va recidiva implicându-se iarăși în acte și acțiuni de  încălcare a ordinii statutare a Bisericii și de tulburare a păcii din viața Bisericii și a societății, indiferent de motivele invocate pentru aceasta, să fie trimis în judecata Consistoriului Arhieresc Prim”;
  • „a reamintit faptul că, pentru susținerea unor proiecte sau deziderate ale unei eparhii și/sau ale unui ierarh, este interzisă folosirea manifestațiilor publice, care să îndemne la răzvrătire, la nerespectarea ordinii canonice și statutare a Bisericii, ori să creeze presiune publică asupra autorității bisericești sau să genereze tulburare în Biserică și societate”, se arată în comunicatul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Citește și: Încă un cadru universitar acuzat de hărțuirea unor studente și chiar a unor minore

Vasile Bănescu va trebuie să comunice numai cu aprobarea Cancelariei Sfântului Sinod

În aceeași ședință de joi a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis că părerile expuse de către purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, în contradictoriu cu IPS Teodosie, nu au avut calitatea de comunicate de presă şi anunţă că Biroul de Presă al Patriarhiei va fi reorganizat.

A luat act că, întrucât opiniile personale ale dlui. Vasile Bănescu nu sunt echivalentul unui comunicat de presă oficial al Patriarhiei Române, începând cu data de 1 martie 2024, comunicatele de presă ale Patriarhiei Române vor fi emise de Cancelaria Sfântului Sinod, până la reorganizarea Biroului de Presă al Patriarhiei Române”, se arată în comunicatul de presă.

Vasile Bănescu nu va fi concediat din funcția de purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, ci va fi mai atent supervizat de cancelarie.

IPS Teodosie a fost sancționat. Solicitarea să devină mitropolit a nemulțumit pe PF Daniel

Sfântul Sinod a anunțat la începutul acestei luni că va discuta „încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică”, după încercările repetate ale lui IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, de a deveni mitropolit.

Cancelaria Sfântului Sinod a amintit, într-un comunicat de presă, că „solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului de a deveni Mitropolie a fost discutată şi respinsă în şedinţa din 4-5 martie 2003 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prezidată de Patriarhul Teoctist”.

„În ultimii doi ani, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie a solicitat de mai multe ori Cancelariei Sfântului Sinod ca ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie să fie înscrisă din nou pe ordinea de zi a Sfântului Sinod, aducând în acest sens mai multe argumente de ordin istoric, cultural şi sociologic.

De fiecare dată, Cancelaria Sfântului Sinod a răspuns că, potrivit Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, o mitropolie este constituită din două, trei sau mai multe eparhii, iar ierarhii acestora formează împreună un sinod mitropolitan.

Întrucât nicio eparhie vecină cu Arhiepiscopia Tomisului nu dorește să intre în componența unei viitoare Mitropolii a Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie insistă cu înverșunare ca doar eparhia pe care o păstorește să devină mitropolie, după modelul unor mitropolii din Bulgaria, încălcând astfel ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române, care, în prezent, nu prevede existența unor mitropolii onorifice, fără sinod mitropolitan”, a răspuns Patriarhia Română.

Inițial, tot luna aceasta, preoții constănțeni au fost convocați pentru a susține ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie și, implicit, pe ÎPS Teodosie la rang de mitropolit, așa cum acesta a cerut în nenumărate rânduri, conform surselor Info Sud-Est.

Ulterior, protestul a fost anulat.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
3 COMENTARII
  1. „… dojana sinodala…”__–__mai buna era o nuia peste zona caudala, desi-cine stie?!- ” dojana sinodala”, s-ar putea sa-l coste mult pe „preasfintit”, cand „va fi chemat la domnul”, adica ori va astepta zile in sir la poarta raiului si apoi- admis, IF!- va trebui sa se multumeasca cu dieta vegetariana, sau (mai degraba), daca va ajunge in iad, din prima zi si din prima ora, o va „domni” tot PE gratare…

  2. „preasfantul” o sa o ia pe urmele lui Junnel cel Mystic:

    „…Doamne, zise un inger mucalit, noi ne balguiam ca ai adus halvitze, baclavale,

    „Nu , nu si nu”, raspunde Domnul, „materialismul e scos pe veci, din a Mea cale!

    Fara sa ma adaug ca dulciurile produc carii la masele de minte si ataca insulina,

    Ce vreti,sa fi-ti obezi ca aia din Nauru, si stirbi ca mosii si babele din Indokina?

    Doar ce am scris in Carte ca cei ce se imbuiba vor gusta moartea pe nesimtite,

    Concluzia ? Hraniti-va doar cu Cuvantul Domnului si din belsug, rabdari prajite !

    Totusi, mancati putina paine de secara infestata purpuriu, facuta turta sau baton,

    Si’n felul asta puteti vedea si voi un film cu dracul, prin focul sfantului Anton!”

    Si doar tu stii bine ca Eu stiu ca inainte de’a trece in”lumea dreptzilor”, desi nu aveai multzi ani, nici grei,
    Din cauza tabacului , femeilor si vinului, cand te priveai in oglinda aratai ca in canavaua lui Dorian Gray !
    Iar mintea ta e ca in ziua razvratirii, ai zis in barba’tzi: Ce , am venit in rai sa ma hranesc doar cu buruieni ?
    Jenel, tu nu intzelegi !Eu vreau sa te fac parte din noul Meu popor ales si sfant, popor de vegetarieni !

    „…(Junnel in gand isi zise:Asta suna ca in antica zicala, sau proverb daco-latin,

    Nici munca fara paine dar nici paine fara o fripturica si un paharel de vin!)

    „Junnel, ti-am citit gandurile , chestia este ca in intorsatura cu baba Rada,
    (
    Sau: „Rascoala de la Bobalna a pornit p’un deal si a sfarsit cand a cazut zapada ..”Junnel .Colectie Mystica, III si IV- „noaptea Petuniilor”-Poeziile.com)

  3. „Pentru unii mumă, pentru alții, ciumă” . Fără a lua apărarea IPS Teodosie, solicitarea adresata Sfântului Sinod pentru ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie este îndreptătită. Argumentul potrivit căruia Cancelaria Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a transmis pe 9 februarie că solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului de a deveni Mitropolie a fost discutată şi respinsă în şedinţa din 4 – 5 martie 2003 a Sfântului Sinod al BOR, prezidată de Patriarhul Teoctist, nu este unul serios.
    Vrednicul de pomenire Patriarhul Teoctist a aprobat înființarea Mitropoliei Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului în 4 noiembrie 2005, prin desprinderea din Mitropolia Ardealului a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, Arhiepiscopiei Ortodoxă de Alba Iulia, Episcopiei Oradiei, Bihorului și Sǎlajului, Episcopiei Maramureșului și Sǎtmarului.
    Ulterior in 17 ianuarie 2012, la cererea adunărilor eparhiale, Episcopia Oradiei și Arhiepiscopia Alba Iuliei au trecut sub jurisdicția Mitropoliei Ardealului prin aprobarea Sfântului Sinod al BOR, prezidată de Patriarhul Daniel, ramânând in prezent Mitropolia Clujului Maramureșului și Sǎlajului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Românii și nostalgia comunismului. De ce îl consideră un trecut „mai sigur și mai bun”

Marea majoritate a populației recunoaște o serie de aspecte...

Sebastian Burduja: Încă 150 de milioane de euro investiți în sectorul energetic românesc

Sebastian Burduja anunță, într-o postare pe Facebook, investiții de...

Serbia renunță la armamentul rusesc, marcând o distanțare istorică de influența Kremlinului | Aktual24

Serbia renunță la armamentul rusesc, într-o mișcare care subliniază...