Iran lansează atacuri cu rachete asupra Israelului

Data:

spot_img

Update 5: Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, spune că Israelul va răspunde atacului cu rachete al Iranului asupra țării, scrie Times of Israel.

„Suntem în alertă sporită atât pentru apărare, cât și pentru ofensivă, vom proteja cetățenii Israelului. Acest atac cu rachete va avea consecințe. Avem planuri și vom acționa la momentul și locul pe care le vom alege,” a declarat el.

Update 4: IDF a confirmat că atacul irainan s-a încheiat.

Update 3: . Există rapoarte despre răniți în mai multe locații, iar 2 persoane au fost ușor rănite de schije în Negev, scrie N12 News din Israel.

UPDATE 2: Aproape 200 de rachete au fost lansate în Israel din Iran, potrivit postului de radio al armatei israeliene, scrie Reuters.

UPDATE 1: Iran confirmă că a început atacul cu rachete asupra Israelului

Agenția de știri de stat iraniană, IRNA, a confirmat acum că armata de la Teheran a început lansarea de rachete balistice către Israel, scrie BBC.

Știrea inițială

Israelul a anunțat marți că Iranul a lansat rachete asupra teritoriului său, declanșând sirene de raid aerian în toată țara și forțând populația să se refugieze în adăposturi. Atât Israelul, cât și Statele Unite au avertizat anterior că vor exista consecințe severe dacă Iranul va iniția un astfel de atac, scrie Associated Press.

Imaginile vazute pe CNN arătau că cel puțin 2 rachete și-au atins țintele în Tel Aviv. Nu se poate însă confirma dacă rachetele au ajuns întregi sau au fost doar fragmente care au rămas din rachetele interceptate de sistemele de apărare.

Mesajele de avertizare au fost trimise pe telefoanele mobile ale israelienilor și anunțate pe posturile naționale de televiziune. În mai multe zone din Ierusalim și din centrul Israelului, sirenele au sunat în mod repetat, amplificând sentimentul de neliniște în rândul populației.

Aceste alerte au survenit după o zi marcată de atacuri cu rachete și proiectile dinspre Liban, în timp ce armata israeliană a anunțat că a început operațiuni limitate la sol în sudul Libanului.

Aviația și artileria israeliană au bombardat intens satele din sudul Libanului, de unde populația civilă fusese deja somată să evacueze. De cealaltă parte, militanții Hezbollah au răspuns prin lansarea unui val de rachete asupra teritoriului israelian. Până la acest moment, nu au fost raportate informații clare privind numărul victimelor, însă luptele intense și riscul escaladării conflictului au alimentat îngrijorările privind izbucnirea unui război regional de amploare.

Un oficial de rang înalt de la Casa Albă a declarat, sub protecția anonimatului, că Statele Unite vor impune „consecințe severe” în cazul unui atac cu rachete balistice lansat de Iran asupra Israelului. În plus, nave și aeronave americane sunt deja poziționate în regiune, pregătite să sprijine Israelul în cazul unei agresiuni din partea Iranului.

Tensiunile dintre Israel și grupările militante din Liban au escaladat rapid în ultimele zile, iar implicarea directă a Iranului în acest conflict ar putea avea efecte devastatoare pentru întreaga regiune. Atât Israelul, cât și aliații săi occidentali au subliniat că nu vor tolera atacuri de acest gen, pregătindu-se pentru o ripostă pe măsură.

Rămâne de văzut cum vor evolua evenimentele în zilele următoare, dar amenințarea unui conflict extins în Orientul Mijlociu devine tot mai palpabilă.

Știrea este în curs de actualizare…

spot_imgspot_img
Mihai Preda
Mihai Preda
Ziarist tânăr, pasionat de politică externă, filosofie și probleme sociale. A colaborat cu ziare, cu mediul politic și cel non-profit. Este student în anul III la Științe politice și Istorie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cât de adânc s-au infiltrat serviciile secrete ale Israelului în Iran | Aktual24

Cât de adânc s-au infiltrat serviciile secrete ale Israelului...

O cunoscută avocată, încântată de florile primite din partea proxenetului criminal Clămparu

Aflat în închisoare unde ispășește o pedeapsă de 25...

Mesajul șefului demisionar al NATO pentru Europa |  The Epoch Times

Mesajul șefului demisionar al NATO pentru Europa. Pentru liderii...