Iranul a decis să atace Israelul. Rusia ar fi început livrarea unor sisteme de apărare aeriană Teheranului

Data:

spot_img

Iranul a decis să atace Israelul. Rusia ar fi început livrarea unor sisteme de apărare aeriană Teheranului, ca răspuns la o solicitare a autorităţilor iraniene, informează agerpres.

Ca răspuns la asasinarea liderului Hamas, Ismail Haniyeh, Iranul a promis răzbunare. La scurt timp după avertismentul SUA, conform căruia Teheranul ar putea ataca Israelul în următoarele 24-48 de ore, vine și decizia oficialităților iraniene.

Mesajul Iranului a fost transmis Israelului de către ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, informat fiind de Ali Bagheri, ministrul de externe iranian, potrivit jpost.com.

Anunțul oficial al deciziei Iranulului a fost făcut de Israel Katz: „Iranul ne-a informat că intenționează să atace Israelul”, a declarat minstrul afacerilor externe israelian, potrivit jpost.com.

Péter Szijjártó: „conflictul ar putea escalada într-un război regional”

Ministrul de externe al Ungariei își exprimă îngrijorarea cu privire la evoluția relației dintre Iran și Israel, o medierea a situației fiind tardivă, scrie acesta, într-un mesaj transmis pe pagina sa de Facebook:

  • am avut o discuție telefonică cu colegul meu Israel Katz din Israel și Ali Bagheri Kani din Iran, discuții care, din păcate, au dovedit în repetate rânduri că suntem în al 24-lea ceas.”

Citește și: În Orientul Mijlociu pacea mai are de așteptat

De asemenea, Péter Szijjártó, în același mesaj transmis, avertizează asupra faptului că un nou conflict în Orientul Mijlociu s-ar putea să aibă efecte nedorite asurpa întregii lumi:

dacă actuala criză se extinde la încă o țară, ea nu se va opri aici și, în acest caz, conflictul ar putea escalada cu ușurință într-un război regional care ar putea reprezenta o amenințare la adresa securității globale în ansamblu.”

Iordania cere prevenirea unui război regional. Rusia ar fi început livrarea unor sisteme de apărare aeriană Iranului

Iordania, o țară prinsă în mijlocul acestor neînțelegeri, cere prevenirea unui conflict deschis între cele două state, Iran și Israel.

Într-o discuție avută cu președintele Biden, regele Abdullah al Iordaniei a susținut „necesitatea detensionării regiunii și a stabilirii unui calm global pentru a preveni un război regional”, a transmis curtea regală, potrivit Reuters.

Citește și: China devine mediator în Orientul Mijlociu cu dorința de a-și spori influența în regiune

În timp ce comunitatea internațională încearcă găsirea unor soluții, Iranul a început pregătirile. Vizita fostului ministru al apărării rus, Serghei Şoigu, în Teheran, ar fi fost urmată de începerea livrării către Iran a unor echopamente de apărare aeriană și radare avansate, potrivit agerpres.

Moscova și Teheranul au anunțat obiectivul comun în jurul căruia și-au construit misiunea, anume construirea unei lumi multipoalre care, potrivit președintelui iranian, va „conduce, cu siguranţă, la o mai mare securitate şi pace mondială”, a declarat Massoud Pezeshkian, confrom agerpres.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: pixabay/ robertwaghorn)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Val de explozii în Liban. Pagerele folosite de Hezbollah au explodat | The Epoch Times

Val de explozii în Liban. Pagerele folosite de Hezbollah...

Avertismentul unei mari companii miniere. Dezvoltarea inteligenței artificiale ar putea duce la o penurie de cupru | Aktual24

Avertismentul unei mari companii miniere. Dezvoltarea inteligenței artificiale ar...