Irlanda-România, 82-8 la rugby. Câteva explicații, pe înțelesul amatorului de fotbal

Data:

spot_img

OK. Am pierdut cu Irlanda, în primul meci de la Cupa Mondială de Rugby, cu 82-8. O fi mult? O fi puțin?

Irlanda este numărul unu în lume, în acest moment. România este pe locul 17. Diferența nu pare mare. La fotbal suntem pe 48.

E ca și cum am fi jucat cu Argentina la Cupa Mondială de Fotbal. Bine, la fotbal nu avem nicio șansă să ajungem la Cupa Mondială.

La rugby am fost la toate edițiile, mai puțin cea din 2019, în care ne-am calificat pe teren, dar am fost descalificați la masa verde. La rugby încă suntem printre cei buni și – mai ales- respectați în lume.

Deci, ce înseamnă acest 82-8?

După înfrângerea României, mulți amatori de fotbal au început să se exprima pe rețelele sociale – au vorbit despre măcel, despre rușine, despre neputință. Greșit. Și, mai ales, o dovadă de necunoaștere.

Scorul arată diferența corectă, iar pentru amatorii de fotbal există un mesaj: în rugby nu poți păcăli jocul.

Nu poți trage de timp. Nu poți face antijoc. Nu poți plimba mingea de-a latul terenului. Nu poți să te agăți de șansă – la fotbal, poarta este mică și se poate întâmpla ca mingea să nu vrea să intre. Uneori, asta te poate duce în istorie.

Citește și: Jocul cu emoțiile în politică

La rugby se marchează pe o lățime de 60 de metri, norocul nu joacă niciun rol.

Echipa mai bună învinge echipa mai slabă. Și asta se întâmplă mereu, surprize nu există. Și acum, să privim un pic spre adversar.

Irlanda este liderul clasamentului mondial, la această oră. Rugby-ul este sport național. Mai mult: este un element identitar. Irlandezii sunt rugbiști și punct.

Copiii cresc cu mingea de rugby, joacă rugby la școală, în orele de sport și în pauze, idolii lor sunt jucătorii de rugby. Părinții îi îndrumă către rugby. Cine nu face față merge la fotbal.

Dar până la fotbalul pe care îl știm noi mai există fotbalul galic, un sport local care adună câte 30.000-40.000 de spectatori în tribune. Altă cultură. Altă mentalitate. Cu ei ne-am luat la trântă astăzi.

România?

România investește în rugby la nivelul Ligii 3 din fotbal. La ce v-ați aștepta de la un Manchester UTD – FC Popești-Leordeni?

Asta a fost sâmbătă-după-amiază.

La noi, copiii merg, în special, la fotbal. Pare drumul cel mai simplu către succes, către un contract bun, dacă nu se poate la Gigi Becali, măcar undeva în Liga I.

Rugby? Vine copilul acasă cu obrazul tumefiat, cu vânătăi pe corp, cu genunchii zdreliți. Asta e: la fotbal, timp de 90 de minute, te prefaci că ești lovit. La rugby, timp de 80 de minute, te prefaci că nu ești lovit.

Și, pentru ce? Ce șanse are copilul să prindă un contract bun?

În cazul cel mai fericit va putea prinde un contract de profesionist și în rugby, e adevărat. Dar la sume cu mult mai mici în comparație cu fotbalul – ridicole, chiar. Cei mai buni jucători din lume de-abia dacă ating un milion și jumătate de euro pe an. Banii ăștia îi poți câștiga, la fotbal, în prima ligă din Turcia, și încă nu la cele mai bune echipe…

Nu mergi la rugby pentru un contract bun, la un club anonim, în care vei putea păcăli jocul. Așa ceva nu există.

Mergi la rugby pentru a te educa, în spiritul valorilor acestui joc. Și pentru a deveni om.

Merită România să investească mai mult în rugby, măcar la nivelul Ligii2 la fotbal?

Merită să dezvolte acest sport în școli, la sate, în micile orașe, în mediile militare? Ar fi mai mult decât un proiect sportiv. Ar fi un proiect de țară, prin promovarea valorilor acestui joc: disciplină, curaj, spirit de echipă, solidaritate, respect față de reguli, față de adversari, oficiali, arbitri.

Citește și: Trei judecători militari sunt cercetați de Inspecția Judiciară pentru delict de opinie

Sunt valorile care lipsesc, de fapt, societății.

Diferența dintre forțele rugby-ului și România este și una societală, de atitudine și de voință, dincolo de planul sportiv. Britanicii, francezii, neo-zeelandezii, australienii… cu ei vrem să ne comparăm.

Scorul de sâmbătă arată diferența. Dar partea bună este că suntem acolo, că încă mai contăm.

Vreți mai mult? Investiți în rugby, îndrumați-vă copiii către rugby! Și România va fi mai bună.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ovidiu Nahoi
Ovidiu Nahoihttp://rfi.ro
Ovidiu Nahoi este redactor șef al Radio France Internationale România. A fost redactor-șef al publicațiilor „Historia“ și „Foreign Policy“ (2007-2010) și corespondent la Bruxelles pentru Adevărul, în perioada 2010-2012. A realizat emisiuni pe teme de politică internațională la The Money Channel și TVR. A realizat documentarul „La Răsărit de Europa“, în regiunea Bugeac și Odesa, în 2014, pentru The Money Channel. Este autor al cărții „Povestiri de peste Prut“, apărută în 2019 la Editura Seneca.
3 COMENTARII
  1. Unele argumente ….ca să zic așa…nu țin! Suntem în elită în condițiile în care WR are 108 federații afiliate în timp ce FIFA are aproape dublu. Cred că numărul jucătorilor de fotbal legitimați îl depășește de multe ori pe cel al jucătorilor de rugby (mi-e teamă că mai mult de 10 ori) ceea ce ar trebui să ne dea o idee despre diferența de concurență, competiție…

    Da, se marchează pe o lățime de 60 m, dar balonul este purtat cu mâna…în timp ce la fotbal manevrezi balonul cu piciorul, ai nevoie de niște skill-uri ceva mai….

    8-82 e o rușine, nu pentru jucătorii din teren, ei sunt simbolul unui sistem sau vârful unui sistem, deci e o rușine pentru sistemul care a generat (doar) acea echipă națională, și nu una mai capabilă de un echilibru…

    Dar, da, aveți dreptate. Fiecare ar trebui să-și vadă de ale lui. Fotbalul cu fotbalul și rugby-ul cu rugby-ul!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Turul 2 care n-a fost

„Anul Nou care n-a fost” („The New Year That...

Suspendarea lui Iohannis, un joc împotriva României?

Rămânând la Cotroceni, Iohannis strânge ura și nemulțumirile oamenilor,...

O strategie îndoielnică

Ce vedem acum este o clasă politică amorțită, parcă...

De ce se află România pe lista lui Patrușev?

Rusia pune România pe lista prietenilor săi din UE...