Israel a lansat atacuri în Liban, stârnind temeri de un conflict mai amplu

Data:

spot_img

Israel a ripostat împotriva grupării Hezbollah, organizația teroristă fiind acuzată de un atac cu rachete ce a provocat moartea a 12 persoane, majoritatea copii, în orașul Majdal Shams.

Cum a început conflictul

Israel și Hezbollah au o istorie de conflicte armate care datează din 2006, când un război de 34 de zile a dus la un număr semnificativ de victime de ambele părți. De atunci, Hezbollah a primit rachete și drone din Iran și a dezvoltat propriile arme, inclusiv sisteme de apărare aeriană.

Focurile dintre cele două părți au fost reluate în urma atacului Hamas din 7 octombrie și a ofensivei din Gaza declanșată de Israel. Forțele israeliene și grupul Hezbollah din sudul Libanului schimbă deci focuri de luni de zile, dar ambele părți par să evite o escaladare care ar putea duce la un război total și ar putea implica alte puteri, inclusiv Statele Unite și Iranul, conform Reuters.

Citește și: POLITICO: Lista europarlamentarilor care chiar contează. Numele româncei Adina Vălean este printre ei

Hezbollah a declarat că a lansat anterior rachete asupra unor ținte militare israeliene în Înălțimile Golan, zonă anexată de Israel și aflată la granița cu Liban, dar a precizat că nu este implicat în atacul de la Majdal Shams de sâmbătă. Oficialii israelieni au afirmat însă că rachetele erau de fabricație iraniană, atribuind atacul direct Hezbollahului în calitate de grupare sprijinită de Iran, conform Washington Post.

Comunitățile druze din Majdal Shams, atacate sâmbătă de rachete ce ar fi ale grupării Hezbollah, trăiesc în zona de frontieră dintre sudul Libanului și nordul Israelului, în Înălțimile Golan. În timp ce unii druzi servesc în armata israeliană și se identifică cu politica Israelului, alții se simt marginalizați și refuză cetățenia israeliană. Înălțimile Golanului a fost capturat de Israel în 1967 și anexat fără recunoaștere internațională, majoritatea țărilor considerând teritoriul ca parte a Siriei.

În urma atacului de sâmbătă din Înălțimile Golan, cabinetul de securitate al Israelului a oferit undă verde guvernului Netanyahu să răspundă cu un contra-atac. Israelul a promis represalii împotriva Hezbollahului și a atacat duminică ținte în sudul Libanului, o reacție și mai puternică din partea guvernului israelian urmând să fie pusă în acțiune, conform Reuters.

Ce reacții internaționale au apărut deja

Kamala Harris, posibila candidată la președinția US din partea Partidului Democrat, a afirmat că sprijinul său pentru securitatea Israelului este ferm. Statele Unite au anunțat că, începând de sâmbătă, poartă discuții cu oficialii israelieni și libanezi, în căutarea unei soluții pe cale diplomatică.

Deși administrația Biden consideră că Hezbollah a fost responsabil pentru atac, un oficial american de rang înalt, care a vorbit sub protecția anonimatului, a spus că se presupune că acesta a fost un accident. Oficialul american a subliniat că administrația nu a ajuns încă la o concluzie privind intenția din spatele atacului, conform Washington Post.

Citește și: Analiză: Kamala Harris și Joe Biden

Ministerul de Externe al Siriei a declarat că Israelul este „pe deplin responsabil” pentru această escaladare periculoasă din regiune și a spus că acuzațiile împotriva Hezbollahului sunt false.

Marea Britanie a exprimat îngrijorare față de o posibilă escaladare, în timp ce Ministerul de Externe al Egiptului a avertizat duminică despre riscurile deschiderii unui nou front de război în Liban, care ar putea escalada într-un conflict regional. Acest avertisment se alătură preocupărilor exprimate de alte state arabe, privind pericolele nerespectării unui armistițiu în Gaza. Hezbollah a promis însă că va opri atacurile împotriva Israelului, dacă va fi stabilit un armistițiu, conform Washington Post.

Care este situația actuală și ce poate urma

Conflictele din zonă au forțat zeci de mii de oameni din Liban și Israel să-și abandoneze casele. Până la atacurile din acest weekend, cel puțin 94 de civili și peste 300 de combatanți Hezbollah au fost uciși în atacurile israeliene din Liban, conform datelor colectate de The Washington Post în această lună.

Ministerul de Externe israelian a declarat duminică că ultima șansă diplomatică de a evita un război mai amplu este să îndepărteze forțele Hezbollah de pe teritoriul israelian, conform rezoluției ONU 1701. Rezoluția cere retragerea armatei și armamentului din zona dintre Linia Albastră și râul Litani. Cu toate acestea, un oficial israelian a spus că Hezbollah a încălcat această rezoluție, iar unele poziții sunt la câțiva metri de Linia Albastră.

spot_imgspot_img
Carmen Prodan
Carmen Prodan
Studentă în ultimul an la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, a fost asistent manager pentru numeroase evenimente culturale și a contribuit la diferite publicații atât în liceu, cât și în facultate. Între 2022-2023, a fost studentă Erasmus la Sciences Po Bordeaux.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

USR, propunere legislativă pentru modificarea Codului penal: „Oamenii vor ca legea să fie aplicată tuturor”

USR, propunere legislativă pentru modificarea Codului penal: „Oamenii vor...

Întrevedere între Vladimir Putin și Xi Jinping: „Pledăm pentru construirea unei ordini mondiale multipolare”

Întrevedere între Vladimir Putin și Xi Jinping: „Pledăm pentru...

SUA vor moderniza tancurile Abrams. Ce îmbunătățiri urmează să fie aduse | Aktual24

SUA vor moderniza tancurile Abrams. Tancurile americane Abrams în...