Israelul a cheltuit 1,5 miliarde de dolari pentru interceptarea rachetelor și dronelor iraniene

Data:

spot_img

Israelul a cheltuit 1,5 miliarde de dolari pentru interceptarea rachetelor și dronelor iraniene, arată un fost consilier financiar al șefului Statului Major al Forțelor de Apărare israeliene, generalul de brigadă Ram Aminach.

Acesta a declarat că „apărarea Israelului noaptea trecută (sâmbătă spre duminică – n.r.) a costat 1,5 miliarde de dolari”, potrivit Defence Security Asia.

Citește și: Cum ar putea forțele aeriene israeliene să îngenuncheze Iranul | ANALIZĂ

Israelul a cheltuit 1,5 miliarde de dolari într-o noapte

Suma uriașă de bani a fost cheltuită pentru a elimina cele peste 300 de drone, rachete balistice și rachete de croazieră care au venit din patru țări, sub coordonarea Iranului, asupra Israelului.

Fostul consilier financiar al șefului Statului Major al Forțelor de Apărare Israeliene, generalul de brigadă Ram Aminach, a mai precizat că această cifră acoperă doar costurile asociate cu interceptarea anti-aeriană.

Estimarea nu include cheltuielile legate de mobilizarea a zeci sau sute de avioane de vânătoare pentru a doborâ rachetele și dronele în timp ce acestea se aflau încă în spațiul aerian.

Aminach a dezvăluit că un sistem de apărare împotriva rachetelor balistice Arrow costă aproximativ 3,5 milioane de dolari pe rachetă, în timp ce sistemul de apărare aeriană Iron Dome costă aproximativ 1 milion de dolari pe rachetă.

Armata israeliană estimează că sistemele sale de apărare, inclusiv Arrow, Iron Dome și David Sling, au contracarat aproximativ 300 de rachete și drone iraniene, informează Defence Security Asia.

Citește și: Atacul Iranului asupra Israelului este fără precedent. Ce urmează în regiune

99% din ținte, interceptate

Israelul susține că sistemele sale de apărare au interceptat cu succes aproximativ 99% dintre aceste amenințări.

Cu toate acestea, Iranul afirmă că rachetele sale balistice au reușit să evite sistemul israelian de apărare antiaeriană pe mai multe niveluri și au vizat baza militară Nevatim, precum și baza aeriană Ramon, care găzduiesc avioanele de luptă israeliene F-35I Adir și F-16I Sufa, situate în deșertul Negev, în sudul Israelului.

Aceste baze aeriene au fost țintele principale în ceea ce Iranul a numit „Operațiunea True Promise”.

Ambele baze ale Forțelor Aeriene israeliene ar fi jucat un rol crucial în misiunile de la începutul acestei luni, când avioane de luptă israeliene au bombardat o ambasadă iraniană din Damasc, Siria, ucigând șapte ofițeri militari iranieni, inclusiv trei generali.

Surse media iraniene susțin că cel puțin 15 rachete balistice iraniene au lovit baza aeriană Nevatim din deșertul Negev, care găzduiește avioanele de luptă F-35I Adir ale statului. Rezidenții locali ar fi surprins imagini cu loviturile de rachete.

Baza aeriană Nevatim, care găzduiește „Escadrila Vulturul de Aur”, operează avioanele de vânătoare F-35I Adir și este situată în apropierea orașului Be’er Sheva, în inima deșertului Negev, potrivit Defence Security Asia.

Între timp, surse iraniene susțin că cel puțin șapte rachete au vizat Baza aeriană Ramon, situată tot în deșertul Negev.

Armata israeliană recunoaște că baza aeriană Ramon a fost lovită de rachete iraniene, dar susține că pagubele au fost minime. Baza găzduiește, de asemenea, avioane F-16I Sufa și elicoptere de atac AH-64D Apache.

Citește și: Cum a reușit Israelul să respingă valul de rachete și drone lansate de Iran

Israelul a cheltuit 1,5 miliarde de dolari, De unde își ia armele

Guvernele occidentale sunt supuse unor presiuni tot mai mari pentru a opri vânzările de arme către Israel din cauza modului în care acesta duce războiul împotriva Hamas în Fâșia Gaza.

Israelul este un exportator important de arme, dar armata sa s-a bazat în mare măsură pe avioane, bombe ghidate și rachete importate pentru a desfășura ceea ce experții au descris ca fiind una dintre cele mai intense și distructive campanii aeriene din istoria recentă.

Grupurile de campanie și unii politicieni din rândul aliaților occidentali ai Israelului susțin că exporturile de arme ar trebui suspendate deoarece, spun ei, Israelul nu face suficient pentru a proteja viețile civililor și pentru a se asigura că ajunge suficient ajutor umanitar la aceștia, potrivit BBC.

Vineri, Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a susținut interzicerea armelor, 28 de țări votând pentru, șase împotrivă și 13 abțineri. SUA și Germania – care reprezintă marea majoritate a importurilor de arme ale Israelului – au votat împotrivă.

Citește și: Vizita clandestină în Brazilia a șefilor din justiție și a directorului Rezervelor Statului

Statele Unite ale Americii, cel mai mare furnizor

SUA sunt de departe cel mai mare furnizor de arme pentru Israel, ajutând să construiască una dintre cele mai sofisticate armate din punct de vedere tehnologic din lume.

Potrivit Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI), SUA au reprezentat 69% din importurile de arme convenționale majore ale Israelului între 2019 și 2023.

SUA oferă Israelului un ajutor militar anual în valoare de 3,8 miliarde de dolari, în cadrul unui acord pe 10 ani care are ca scop să permită aliatului său să mențină ceea ce numește un „avantaj militar calitativ” față de țările vecine, scrie BBC.

Israelul a folosit subvențiile pentru a finanța comenzi de avioane de luptă F-35 Joint Strike Fighters, un avion invizibil considerat cel mai avansat avion realizat vreodată. Până în prezent, a comandat 75 și a primit mai mult de 30 de avioane. A fost prima țară, în afară de SUA, care a primit un F-35 și prima care a folosit unul în luptă.

Germania, 30% dintre armele furnizate Israelului

Germania este următorul mare exportator de arme către Israel, reprezentând 30% din importuri între 2019 și 2023, potrivit SIPRI.

În 2023, vânzările de arme ale națiunii europene către Israel au fost în valoare de 326,5 milioane de euro – o creștere de 10 ori mai mare decât în 2022.

Guvernul german a declarat în ianuarie că vânzările au cuprins echipamente militare în valoare de 306,4 milioane de euro și „arme de război” în valoare de 20,1 milioane de euro.

Potrivit agenției de presă DPA, acestea din urmă au inclus 3.000 de arme antitanc portabile și 500.000 de cartușe pentru arme de foc automate sau semiautomate.

De asemenea, agenția a precizat că majoritatea licențelor de export au fost acordate pentru vehicule terestre și tehnologie pentru dezvoltarea, asamblarea, întreținerea și repararea armelor, informează BBC.

Italia este al treilea mare exportator

Israelul a cheltuit sume importante pentru achiziționarea de arme. Italia este al treilea cel mai mare exportator către Israel, dar a reprezentat doar 0,9% din importurile israeliene între 2019 și 2023.

Acestea ar fi inclus elicoptere și artilerie navală. Vânzările de „arme și muniții” s-au ridicat la 13,7 milioane de euro anul trecut, a declarat revista Altreconomia, citând biroul național de statistică ISTAT.

Aproximativ 2,1 milioane de euro din exporturi au fost aprobate între octombrie și decembrie, în ciuda asigurărilor guvernului că le blochează în conformitate cu o lege care interzice vânzările de arme către țările care poartă război sau care sunt considerate că încalcă drepturile omului.

Ministrul Apărării, Guido Crosetto, a declarat luna trecută în parlament că Italia a onorat contractele existente după ce le-a verificat de la caz la caz și s-a asigurat că „nu se referă la materiale care ar putea fi folosite împotriva civililor”.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related