Israelul atacă Hezbollah – peste 180 de morți și 300 de lovituri în Liban

Data:

spot_img

Atacurile aeriene israeliene au ucis peste 180 de persoane în Liban, în urma unei ofensive intense împotriva Hezbollah.

Peste 180 de libanezi au fost uciși luni în urma unui atac aerian israelian, în ceea ce reprezintă cea mai sângeroasă zi de la războiul din 2006 dintre Israel și Hezbollah. Armata israeliană a lansat avertismente către locuitorii din sudul și estul Libanului să își evacueze casele, semnalând extinderea ofensivei aeriene împotriva Hezbollah. Mii de oameni au început să părăsească sudul țării, provocând aglomerație pe autostrada care leagă portul Sidon de Beirut, marcând cel mai mare exod de la conflictul din 2006, informează Associated Press.

Lebanese people flee with their cars from southern Lebanon towards Sidon and Beirut, at Zahrani-Nabatieh road, in Ghazieh, southern Lebanon, 23 September 2024. AGERPRES/EPA/STRINGER

Atacurile de luni au rănit peste 700 de persoane, o cifră alarmantă într-o singură zi pentru o țară deja grav afectată de un recent atac asupra infrastructurii de comunicații. În urma acestui val de atacuri, guvernul libanez a decis să închidă școlile și universitățile marți și să pregătească adăposturi pentru locuitorii dislocați din sud.

Radioul armatei israeliene a raportat că IDF (Forțele de Apărare ale Israelului) au publicat o hartă în limba arabă care identifică zonele din Liban atacate de Israel, cerând cetățenilor libanezi să-și evacueze locuințele: „Dacă vă aflați într-o casă care conține arme pentru Hezbollah, trebuie să o părăsiți și să vă îndepărtați la cel puțin un kilometru în afara satului sau până la cea mai apropiată școală centrală, în maximum două ore.”, scrie The Guardian.

Imad Kreidieh, directorul companiei libaneze de telecomunicații Ogero, a declarat pentru Reuters că pe rețea au fost detectate peste 80.000 de apeluri automate care le cereau oamenilor să evacueze zonele în care se află. Nu toate au fost preluate.

Astfel de apeluri reprezintă Imad Kreidieh, directorul companiei libaneze de telecomunicații Ogero, a declarat pentru Reuters că pe rețea au fost detectate peste 80.000 de apeluri automate care le cereau oamenilor să evacueze zonele în care se află. Nu toate au fost preluate.

Astfel de apeluri reprezintă „război psihologic pentru a provoca haos și confuzie”, a adăugat directorul companiei libaneze.

Conform autorităților militare israeliene, au fost lovite aproximativ 300 de ținte luni, inclusiv depozite de arme ale Hezbollah. Unele lovituri au vizat zone rezidențiale din sudul Libanului și Valea Bekaa, o regiune în care Hezbollah are o prezență îndelungată. Această regiune a devenit un punct strategic pentru Hezbollah încă din 1982, când a fost sprijinită de Gărzile Revoluționare Iraniene.

În cadrul ofensivei de luni, atacurile israeliene s-au extins până la Byblos, o regiune situată la 130 de kilometri nord de granița israeliano-libaneză, fiind pentru prima dată când această zonă a fost lovită de la începutul escaladării conflictului. În alte regiuni, un cioban a fost ucis, iar alți membri ai familiei sale au fost răniți în urma unui atac în nord-estul Libanului.

Declarațiile lui Netanyahu

Prim-ministrul Israelului, în prima sa declarație de la lansarea valului de atacuri asupra Libanului, care a provocat moartea a cel puțin 180 de persoane, a transmis cetățenilor israelieni că a promis că Israel va schimba echilibrul de putere în nord, iar armata israeliană (IDF) face exact acest lucru.

Benjamin Netanyahu a declarat că misiunile desfășurate au ca scop distrugerea a ceea ce el a susținut că sunt mii de rachete și proiectile îndreptate către orașele israeliene. Netanyahu a avertizat că urmează zile complicate și a îndemnat cetățenii israelieni să respecte ghidurile de apărare pentru populația civilă.

În ultimele săptămâni, Israelul și-a adăugat explicit printre obiectivele războiului și revenirea persoanelor strămutate din nordul Israelului în casele lor. Aproximativ 60.000 de israelieni au fost forțați să își părăsească locuințele din nordul țării din cauza schimburilor susținute de foc între IDF și Hezbollah.

Anterior, purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, David Mencer, a declarat că „Israelul va face tot ce este necesar, fie prin diplomație, fie prin mijloace militare, pentru a securiza granița noastră de nord. Este ceea ce ar face orice altă țară.”

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a avertizat locuitorii din estul Libanului să evacueze zonele aflate în apropierea depozitelor de arme ale Hezbollah. Ministerul de Interne al Libanului pregătește școli ca adăposturi temporare pentru persoanele strămutate.

Hezbollah răspunde cu rachete

Hezbollah a răspuns prin lansarea de rachete către un post militar israelian din Galileea și a atacat pentru a doua zi consecutiv facilitățile companiei de apărare Rafael, aflate în Haifa. În nordul Israelului, sirenele de alarmă au avertizat în mod repetat asupra unor atacuri iminente, pe măsură ce rachete din Liban continuă să fie lansate.

Aceste avertismente sunt primele de acest tip de aproape un an, pe fondul unui conflict tot mai intens între Israel și Hezbollah. 

Evoluția conflictului dintre Israel și Hezbollah crește temerile privind declanșarea unui război total, în contextul în care Israelul continuă să lupte și împotriva Hamas în Fâșia Gaza. Hezbollah a promis că va continua atacurile în solidaritate cu palestinienii, deși Israelul a subliniat că scopul său este restabilirea calmului la granița de nord.

Confruntările din ultimele luni au cauzat sute de victime în Liban și zeci în Israel, iar mii de oameni au fost nevoiți să își părăsească locuințele pe ambele părți ale graniței.

Pașii următori ai conflictului

Șeful purtătorului de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a anunțat luni că Israelul va lovi în curând ținte ale Hezbollah din Valea Bekaa, Liban, cerând locuitorilor satelor „din interiorul sau din apropierea caselor în care sunt depozitate rachete și arme” să evacueze imediat.

Loviturile israeliene în Valea Bekaa, unde Hezbollah are o prezență puternică, sunt mai rare decât cele din sudul Libanului, din cauza distanței relative a regiunii estice libaneze față de granița Israelului.

Armata israeliană folosește în prezent „mijloace aeriene și de informații pentru a localiza” armele depozitate de Hezbollah în Valea Bekaa, a spus Hagari într-un mesaj video.

„Ne pregătim să lovim în curând ținte teroriste în regiunea Văii Bekaa… Îi îndemn pe locuitorii libanezi ai satelor din Valea Bekaa care se află în interiorul sau în apropierea caselor unde sunt depozitate rachete și arme să se îndepărteze imediat”, a avertizat el, scrie CNN.

Reacțiile internaționale

Coordonatorul Special al Națiunilor Unite pentru Liban, Jeanine Hennis-Plasschaert, a început astăzi o vizită oficială în Israel. Aceasta urmează să se întâlnească cu oficiali israelieni de rang înalt pentru a discuta evoluțiile recente.

Coordonatorul Special subliniază că nu există o soluție militară care să asigure siguranța oricărei părți. Având în vedere bunăstarea civililor de ambele părți ale Liniei Albastre și stabilitatea regiunii, trebuie să se acorde spațiu pentru ca eforturile diplomatice să aibă succes.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Iranului, Nasser Kanaani, a condamnat „atacurile aeriene extinse în zonele rezidențiale din sudul Libanului” de către Israel și uciderea „sutelor de persoane neajutorate”, transmite Reuters.

„Condamnăm cu fermitate tăcerea și sprijinul SUA și al unor state occidentale față de regimul sionist și avertizăm împotriva continuării crimelor acestui regim împotriva palestinienilor și a încercării sale de a extinde războiul în întreaga regiune. Vor exista consecințe periculoase pentru noua aventură a sioniștilor”, a declarat Kanaani pe canalul de Telegram al ministerului.

Articolul este în curs de actualizare…

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Mihai Preda
Mihai Preda
Ziarist tânăr, pasionat de politică externă, filosofie și probleme sociale. A colaborat cu ziare, cu mediul politic și cel non-profit. Este student în anul III la Științe politice și Istorie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

SRI anunță că a dejucat o operațiune de sabotaj instrumentată de Rusia pe teritoriul României

România a fost vizată, în intervalul iulie-august 2024, de...

Curtea Supremă a decis interzicerea TikTok în SUA începând de duminică

Curtea Supremă a respins vineri recursul depus de rețeaua...

Judecători aleși „pe sprânceană” la instanța supremă

Într-o liniște deplină a avut loc concursul pentru ocuparea...