BREAKING Israelul atacă Iranul. Atacul este o retaliere împotriva atacului din 1 octombrie

Data:

spot_img

Israel a început atacul împotriva Iranului ca represalii pentru atacul masiv cu rachete balistice din 1 octombrie, scrie Axios.

Update 1: Imagini din Iran arată mici explozii la vest de Teheran.

Știrea inițială:

Forțele Militare Israeliene au transmis pe X: ”Ca răspuns la luni de atacuri continue din partea regimului din Iran împotriva Statului Israel, Forțele de Apărare ale Israelului desfășoară în acest moment lovituri precise asupra unor ținte militare din Iran.

Regimul din Iran și aliații săi din regiune au atacat necontenit Israelul încă din 7 octombrie—pe șapte fronturi—incluzând atacuri directe de pe teritoriul iranian.

Ca orice altă țară suverană din lume, Statul Israel are dreptul și datoria de a răspunde.

Capacitățile noastre defensive și ofensive sunt complet mobilizate.

Vom face tot ce este necesar pentru a apăra Statul Israel și poporul Israel.

Situația actuală: Televiziunea de stat iraniană a raportat explozii sâmbătă dimineața devreme, ora locală, în mai multe zone ale țării, inclusiv în Teheran.

Contextul general: Oficialii americani și israelieni cred că Iranul va răspunde militar, dar speră că acest răspuns va fi limitat și va permite celor doi adversari să întrerupă ciclul de represalii.

Administrația Biden este îngrijorată că un răspuns semnificativ din partea Iranului ar putea duce la un război total între Israel și Iran.

De ce este important: Armata americană și-a sporit forțele în regiune în ultimele săptămâni, în anticiparea unui posibil atac al Israelului asupra Iranului.

Oficialii americani au declarat că obiectivul era de a descuraja Iranul să răspundă și de a ajuta Israelul să se apere împotriva unui alt atac cu rachete iraniene.

Președintele Biden și secretarul Apărării, Lloyd Austin, au decis să desfășoare un sistem de apărare antirachetă THAAD în Israel, cu o echipă de operatori militari americani.

Acest lucru înseamnă că soldații americani ar putea lua parte activ la luptele dintre Israel și Iran pe teritoriul israelian.

Vineri, cu câteva ore înainte de atacul israelian, CENTCOM a anunțat că avioane F-16 din Escadrila 480 a Forțelor Aeriene Americane, staționate la Baza Aeriană Spangdahlem din Germania, au ajuns în zona de responsabilitate a Comandamentului Central al SUA.

În culise: La începutul acestei săptămâni, FBI-ul a deschis o investigație privind scurgerea unor documente de informații americane secrete cu privire la pregătirea Israelului pentru un atac împotriva Iranului.

Scurgerea a fost una dintre cele mai grave breșe de securitate din comunitatea de informații a SUA din ultimii ani.

A expus informații sensibile ale SUA privind spionajul asupra unuia dintre cei mai apropiați aliați și a riscat, potențial, perturbarea atacului israelian.

Această știre este în curs de actualizare.

spot_imgspot_img
Mihai Preda
Mihai Preda
Ziarist tânăr, pasionat de politică externă, filosofie și probleme sociale. A colaborat cu ziare, cu mediul politic și cel non-profit. Este student în anul III la Științe politice și Istorie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Drept la replică

În legatură cu articolul ”Macabru. Anchetă penală în România...

Curtea de Apel Iași exclude înregistrările din dosarul de mită al fostului șef al CJ Vaslui, Dumitru Buzatu

Curtea de Apel Iași a dispus, vineri, îndepărtarea înregistrărilor...