Isteria ploșnițelor. Englezii susțin că au fost aduse la ei de soldații romani (Aktual24)

Data:

spot_img

Isteria ploșnițelor a cuprins toată Europa. Dar cum s-a răspândit această insectă pe continent, încă din cele mai vechi timpuri.

Arheologii care lucrează la Vindolanda, o garnizoană romană la sud de Zidul lui Hadrian din Northumberland, au descoperit noi dovezi că romanii au adus și… ploșnițele, spune The Guardian.

Dr. Andrew Birley, care conduce echipa de arheologie Vindolanda, a spus că „este incredibil de rar să le gasești în context antic”.

Descoperirea a fost facută de Katie Wyse Jackson, o studentă în vârstă de 24 de ani care lucrează la excavații ca parte a masteratului său de cercetare în arheoentomologie, studiul insectelor de pe siturile arheologice.

Concentrându-se pe unul dintre cele mai joase straturi ale Vindolandei, care datează din jurul anului 100 d.Hr., ea a recuperat două torace despre care se crede că provin de la ploșnița comună cunoscută sub numele latin, Cimex lectularius. Cu piese bucale asemănătoare unui ac, ele străpung pielea oamenilor pentru a le suge sângele.

Citește și: Cazul ursoaicei cu pui din Brăila. Ce spune cel mai avizat expert WWF în carnivore mari din România

Isteria ploșnițelor. Aduse în saltelele de paie

Remarcând că Pliniu, filozoful roman, a scris despre valoarea medicinală a ploșnițelor în tratamentul anumitor afecțiuni, cum ar fi infecțiile urechii, ea a adăugat: „Oamenii aveau atunci tot felul de noțiuni despre ceea ce pot face insectele”.

Analizând mostre de sol, ea a găsit și gândaci care pot oferi mai multe perspective.

O teorie este că romanii au adus ploșnițe în Marea Britanie în saltelele lor de paie. „Este foarte probabil că au venit cu tot ce aduceau romanii.

Astăzi, vedem ploșnițe care călătoresc în avioane, în bagaje, în haine. Romanii aduceau haine, paie, cereale în cantități mari, în timp ce își așezau taberele. Așa că este ocazia perfectă pentru una sau două ploșnițe să facă autostopul”, a spus Jackson.

Articolul integral în Aktual24!


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursă foto: aktual24.ro)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related