Istoria comunismului, o nouă disciplină școlară | Analiză Deutsche Welle

Data:

spot_img

Dacă am putea da timpul înapoi, nostalgicii regimului Ceaușescu ar fi obligați să îndure, măcar o săptămână, frigul, foamea, frica de Securitate și umilința de a sta la coadă pentru un litru de lapte.

De trei decenii și jumătate, introducerea în programa școlară a unei discipline prin care elevii să cunoască ororile regimului comunist a fost ignorată de toate guvernele, indiferent de culoarea politică. Miniștrii Educației nu au considerat că pentru o corectă așezare în prezent tinerii, în speță adolescenții, trebuie să afle atrocitățile unui regim de teroare, de reprimare a oricărei încercări de a protesta împotriva unei puteri discreționare care a umplut pușcăriile cu sute de mii de deținuți politici, dintre care mulți nu s-au mai întors niciodată acasă.

Doar Daniel Funeriu, fostul ministru al Educației, a introdus un curs de istoria comunismului, însă unul facultativ. Profesorii nu și-au bătut capul să-i atragă pe elevi spre cunoașterea celei mai negre perioade din istoria României, iar elevii nu au fost interesați să se mai „încarce“ cu încă o materie.

Citește și: CNN Travel include Via Transilvanica pe lista destinațiilor de neratat în 2025 | Săptămâna Online

În ultimele zile ale mandatului, ministrul Educației Ligia Deca a anunțat aprobarea programei școlare pentru disciplina Istoria comunismului din România, începând cu anul școlar 2025-2026. Studierea materiei este obligatorie pentru elevii clasei a XII-a, cursuri de zi, respectiv clasei a XIII-a, cursuri serale sau cu frecvență redusă. Este singura decizie cu adevărat notabilă din mandatul fostului ministru al Educației.

Ligia Deca a vorbit despre „ignoranța și manipularea ce derivă din necunoașterea istoriei“ care lasă loc unor „distorsiuni care pot influența inclusiv comportamenul social și, am văzut, electoral“.

Potrivit unei cercetări sociologice realizate în octombrie anul trecut de GLOBSEC, un institut internațional de cercetare, 41% dintre tinerii români din categoria de vârstă 18-34 de ani sunt în favoarea unui regim totalitar, fără alegeri regulate. După cum s-a văzut la alegerile prezidențiale, mulți tineri au fost seduși de candidații partidelor de extrema dreaptă și de biblia în format TikTok a lui Călin Georgescu, o păcăleală care ne-a aruncat în cea mai mare criză politică după momentul decembrie 1989 și care era cât pe-aci să ne scoată pe tușa Europei.

Continuarea, în Deutsche Welle

Citește și: Slovacia acuză Ucraina de blocarea gazelor rusești și avertizează cu represalii | The Epoch Times

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: Inquam Photos / George Calin)

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related