Istoria Comunismului în România și Istoria Evreilor. Holocaustul devin discipline obligatorii pentru liceu, potrivit proiectului de lege a învățământului preuniversitar, prezentat de Ministerul Educației.
Programa școlară, manualele, materialele didactice și metodologiile specifice pentru disciplina „Istoria Evreilor. Holocaustul” va fi elaborată de minister în colaborare cu Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România (INSHR) „Elie Wiesel” și membrii Consiliului de onoare privind înființarea Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România.
Programa școlară, manualele, materialele didactice și metodologiile specifice pentru disciplina „Istoria Comunismului în România” se elaborează de către Ministerul Educației, în colaborare cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), folosind și expertiza altor instituții, precum Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, institutele Academiei Române care derulează programe de cercetare a comunismului în România și Centrul Internațional de Studii asupra Comunismului (Academia Civică).
Cadrele didactice care predau cele două discipline pot beneficia de pregătire profesională și cursuri de perfecționare de specialitate, în țară sau în străinătate, sub coordonarea INSHR „Elie Wiesel” și, respectiv, a IIICCMER.
Citește și: Istoria comunismului obligatorie la liceu? Cine scrie manualul?
Studierea comunismului în liceu, un proiect susținut de IICCMER
Inițiativa studierii de către elevi a comunismului din România a aparținut deputatului Alexandru Muraru și a fost susținută de către IICCMER.
„O astfel de măsură, menită să completeze conținuturile transmise elevilor în cadrul orelor de istorie generală, pornește de la necesitatea consolidării valorilor democratice în rândul tinerelor generații, fiind în egală măsură o datorie morală pe care cetățenii României o au față de înaintașii lor care s-au opus totalitarismului comunist.
Acordarea unui spațiu mai mare în programa de studii liceale istoriei comunismului românesc, tratat în conexiune cu cel internațional, ar fi o măsură de natură nu doar să crească volumul cunoștințelor tinerilor cu privire la istoria recentă a României, dar mai ales să ajute considerabil la consolidarea gândirii critice în rândul tinerelor generații și exersarea reflexelor democratice”, arăta IICCMER, într-un comunicat publicat în august 2022.
Introducerea în licee a studierii istoriei Holocaustului a fost asumată de către România prin strategia pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură aferentă perioadei 2021 – 2023.
Citește și: Cum combate România ura față de evrei și dragostea față de legionari
Urmăriți PressHUB și pe Google News!