Istoricul Thierry Wolton: „Putin este o creație a KGB-ului”

Data:

spot_img

KGB-ul la putere. Sistemul Putin este titlul unui volum pe care jurnalistul şi istoricul Thierry Wolton – autor şi al monumentalei trilogii O istorie mondială a comunismului – l-a scris în urmă cu aproape 14 ani.

Despre „militarocraţia” impusă de Putin în Rusia şi puterea extrem de mare pe care le-a conferit-o aşa-numiţilor siloviki, „un amestec de kaghebişti, cadre din GRU, din mediul militar-industrial și foști comuniști, toți în strânsă legătură cu mafia”. Despre pârghiile care l-au menţinut la putere. Despre relaţia lui cu urmaşul KGB, FSB, şi rolul pe care l-ar putea juca acest serviciu în debarcarea sa.

Domnule Wolton, vă propun să începem acest interviu întorcându-ne privirea în urmă cu aproape 30 de ani, când Vladimir Putin intră în politică, la Sankt Petersburg, alături de Anatoli Sobceak. „Dacă dorim să înţelegem politica pe care avea să o urmeze apoi preşedintele Putin, trebuie să privim cu atenţie anii săi petersburghezi”, menţionaţi în volumul KGB-ul la putere. Sistemul Putin. Ce anume din această perioadă şi în ce fel a influenţat cariera sa politică viitoare?

În momentul prăbuşirii URSS, Putin era un ofițer începător la KGB. Inteligența lui, pentru că nu-i lipsește, s-a manifestat prin faptul că a reușit reconversia. Ascensiunea lui începe alături de Anatoli Sobceak, pe atunci primar al Sankt Petersburgului, un om de afaceri „liberal”.

Putin era interesat în principal de traficul portuar, ceea ce i-a permis să se îmbogățească rapid. Din acel moment, a creat legături cu mafia rusă deja prezentă în economia în expansiune necontrolată din perioada sovietică, și și-a construit o rețea de prieteni loiali care împart profiturile deturnării lor.

Putin, omul de astăzi, s-a format în acele vremuri, puterea sa bazându-se atât pe legăturile sale cu mafia locală, cât și pe un grup de prieteni care îi sunt datori.

Continuarea în Puterea a cincea.

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Rolul Facebook în manipulări electorale cu amintiri nostalgice comuniste

După anularea alegerilor prezidențiale de către Curtea Constituțională, Facebook...

Facebook’s Role in Electoral Manipulation Using Nostalgic Communist Memories

After the annulment of the presidential elections by the...

Judecătorul – avocat pentru Guvern, în procesul Danileț contra România

Un membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM ),...