Iulian Fota, fost consilier prezidențial și secretar de stat pe probleme de securitate, avertizează, într-un interviu pentru Aktual24.ro, că România riscă să cadă în sfera de influență rusă în următorii doi ani. Acesta susține că, odată cu revenirea lui Donald Trump, SUA adoptă un comportament imperial, ceea ce ar putea duce la o nouă împărțire a sferelor de influență la nivel global.
America lui Donald Trump nu mai este acea putere care are o abordare democratică, de securitate realizată prin cooperare, ci una care are caracteristici imperial, asta însemnând că acționează fără să ia în calcul considerentele morale și este chiar brutală, cinică, se folosește de putere și nu bagă în seama țările mici, avertizează Iulian Fota.
Înțelegerile Trump – Putin nu vor mai fi, așa cum știm din istorie, ceva asemănător înțelegerii de la Ialta, din 1945, între Churchill, Roosevelt și Stalin. Nu vor mai exista șervețele pe care să se împartă sferele de influență. Azi este mass-media, o opinie publică la care informațiile ajung imediat, așa că înțelegerile vor fi verbale, dar nu mai puțin respectate.
În ceea ce privește România, Iulian Fota afirmă că țara noastră a traversat o perioada teribilă, de derivă totală la nivelul conducerii. Deși s-a ferit de cuvinte foarte tari, interlocutorul a lăsat impresia că socotește acești ultimi ani unii în care România a fost pur și simplu neguvernată. La insistențele jurnalistului, Iulian Fota – secretar de stat la Externe până în februarie 2024, când a fost demis din funcție – a nominalizat președintele (Klaus Iohannis) și premierul (Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu) ca responsabili pentru dezastrul instituțional din ultimii ani.
Matei Udrea: Domnule Iulian Fota, vă mulțumesc pentru interviu. Aș începe cu următoarea întrebare: am văzut că este sărbătoare în tabăra pro-rusă, s-au deschis șampaniile și pe rețelele de socializare și la televiziunile aferente. Asistăm, după discuția Putin-Trump de miercuri, la un nou acord de la Munchen, precum cel din 1938?
Iulian Fota: Nu, nu putem spune că lucrul ăsta! E prea devreme! De unde știm că e un Munchen? Poate că e o Ialta! Până la urmă, chiar acum o oră am văzut o știre pe undeva, înțeleg că s-ar fi oferit China să găzduiască discuțiile dintre Putin și președintele Trump. Un gest foarte, foarte interesant, care și va trebui analizat în detaliu mai ales după ce vom ști mai multe. Un astfel de format triunghiular, mie, mai degrabă, îmi aduce aminte de Ialta, nu? Vestita poză! Churchill cu Stalin și președintele american Roosevelt.
Continuarea, în Aktual24.ro
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto: Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova / Facebook)