Iulian Fota, fost secretar de stat MAE, interviu pentru Aktual24: „Premierul Ciolacu mi-a cerut să scot de pe Facebook postările legate de 1940”

Data:

Iulian Fota, fost secretar de stat la MAE pentru afaceri strategice, afirmă într-un interviu pentru aktual24.ro că premierul Marcel Ciolacu i-a solicitat să șteargă de pe pagina sa de Facebook o postare legată de ultimatumul URSS la adresa României din 1940, urmat apoi de ocuparea sovietică a Basarabiei și Bucovinei de Nord.

„Eu m-am ocupat de momentul ’40. Când eram la Institutul Diplomatic Român am organizat o dezbatere, am publicat și o broșură, pentru că am fost și sunt obsedat în continuare de momentul ’40! Și o chestie foarte interesantă: la un moment dat, cred că prin toamna anului trecut, am și pus pe Facebook niște chestii legate de 1940 și, spre surpriza mea, am fost sunat de doamna ministru Odobescu (ministrul de Externe – n. red.) care mi-a zis că a sunat-o premierul (Marcel Ciolacu – n. red.), care mi-a cerut să scot de pe site chestiile legate de 1940! Nici în ziua de astăzi nu înțeleg cu ce deranjau postările legate de 1940”, a declarat Fota pentru aktual24.ro.

Citește și: Congres extraordinar USR. Delegații votează candidatul la prezidențiale și membrii Biroului Național

„Ce vreau să spun: chestiunea pregătirii României pentru agresiune militară nu ține de Constituție, nu ține de mecanisme – președintele le are! – ține de stilul de exercitare a funcției prezidențiale! Și, cel puțin pe partea asta militară, nu avem motive să discutăm chestiunea asta dintr-o abordare prăpăstioasă sau negativă. Pentru că, totuși, avem 2% din PIB alocat Armatei, avem HIMARS, avem Patriot, avem programe de înarmare consistente, care sunt discutate. Pe de altă parte, dacă a fost suficient sau nu ce s-a făcut, că asta încercam să spun acum vreo câteva minute, asta se va evalua prin prisma evoluției istoriei! Deci, dacă România va fi agresată și nu face față, înseamnă că n-am făcut ce trebuia! Și de aici încolo, cine trebuia să facă, e o discuție întreagă la momentul ăsta. Dacă va fi agresiune și facem față sau nu va fi agresiune, înseamnă că s-a făcut ce trebuie.

Revenind, mai sunt câteva luni din mandatul președintelui și trebuie să vedem, s-ar putea că-n astea câteva luni să avem chestii eroice sau s-ar putea să avem… Apropo de 1940, aici poate că trebuie să mai insistam. 1940 a fost un moment de faliment. ’40-ul a venit ca o sentință a istoriei…”, a spus Fota în interviul pentru aktual24.ro.

Continuarea, în Aktual24.ro

Citește și: Trenul IR 1831 Timișoara Nord – Iași, întârziere de 300 de minute. S-a defectat locomotiva

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

[td_block_11 custom_title="Related Article" limit="1" post_ids="328426"]
spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Accident cu cinci morţi în Suceava. Șoferul unei autocisterne a adormit la volan

Accident cu cinci morţi în Suceava. Un accident rutier...

PressOne: Mircea Geoană a plagiat din doi președinți americani – Bill Clinton și George W. Bush

Mircea Geoană ar fi plagiat prin traducere, fără vreun...

Incendiu de proporții pe un câmp de lângă Băicoi. Circulația a fost oprită pe DN1 VIDEO

Un incendiu de proporții izbucnit pe un câmp de...

Peste 1.000 de angajaţi ai MAI vor fi detaşaţi pe litoral în acest sezon estival

Peste 1.000 de poliţişti şi pompieri vor acţiona pe...