„Omul nou“ al lui Ceaușescu și re-KGB-izarea României. INTERVIU Iulian Fota |  Aktual24

Data:

spot_img

Omul nou“ al lui Ceaușescu și re-KGB-izarea României. „E prea devreme, nu pot să vă explic cum a fost pus Mihai Caraman șef la SIE“, îi răspunde la un moment dat Iulian Fota reporterului, zâmbind, în timpul interviului.

Fostul consilier prezidențial și secretar de stat la Externe pe probleme de securitate națională și relații internaționale îl citează apoi pe generalul Catalin Ranco Pitu, fost procuror șef al Parchetului Militar, care, referindu-se la revoluția din 1989, a afirmat că atunci a avut loc o „re-KGB-izare a României“.

Interviul cu Iulian Fota este unul atipic. Tema o reprezintă originea actualelor probleme pe care le are România.

Cam 60% dintre instituții s-au reformat

„Cam 60%“ s-au reformat instituțiile statului român față de perioada comunistă, răspunde interlocutorul – personaj care în ultimul sfert de secol a lucrat îndeaproape cu aceste instituții.

„Lumea nu înțelege că statul este un sistem de sisteme“, spune Fota. Iar în România sunt câteva instituții – foarte puține – care s-au reformat obligate de contactul și cerințele NATO și UE.

Citește și: De ce evită unii procurori să confiște camioanele care transportă lemn ilegal

Restul au rămas în comunism. Sunt nereformate, ostile schimbării, cu aceleași mentalități de dinainte de 1990. Printre ele se numără Finanțele, Externele, Agricultura, Internele.

N-a existat o presiune de schimbare a partenerilor occidentali, așa că au rămas așa cum le vedem azi. Dar cea mai mare problemă nu o reprezintă, totuși, instituțiile, ci oamenii. România e azi pe mâna „oamenilor noi“ croiți de Ceaușescu și Partid în anii ’80, explică Iulian Fota.

Universitățile private sunt opera „oamenilor noi“ ai lui Ceaușescu

O generație cu carte puțină, promovată rapid de Ceaușescu în funcții de conducere pe criterii de loialitate începând cu 1981-1982, când dictatorul și-a dat seama că rămâne singur și că la nivel mondial încep să apară schimbări.

Sunt oamenii pe care Ceaușescu i-a promovat în Armată, Miliție și Securitate la 30 de ani sărind etapele, pe criterii de obediență.

Citește și: Răfuiala în stil mafiot din Orășelul Copiilor (FOTO | VIDEO)

Luați din producție, aceștia au fost îndoctrinați ideologic cu toate teoriile pe care azi le vedem la AUR, la conspirationisti și suveranisti, la unele posturi de televiziune și pe rețelele de socializare.

Regimul comunist i-a îndopat cu teoriile legionare recuperate, cu autarhismul, creandu-le această dimensiune visceral anti-occidentală.

Oamenii aceștia aveau în jurul a 40 de ani când a venit Revoluția, iar începând din 1990 au pus mâna pe tot în țară. Inclusiv universitățile private sunt opera acestor „oameni noi“ ai lui Ceaușescu.

Acolo s-au produs generații de deținători de diplome asemenea lor, generând cumplita selecție negativă care a înecat țara azi.

Continuarea în Aktual24

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: aktual24.ro)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
1 COMENTARIU
  1. Dar, dacă l-am înțeles bine pe domnul Fota, „avem de dat o luptă”. Și ma întreb: cine va da această luptă? Că noi, cei curați, nu răzbim batalioanele dacopate. Noroc, însă, cu huliții americani. Ei, se pare, că nu mai suportă comunismul niciunde pe planeta. Și cred că vor organiza o deparazitare generală. Categoric în interes personal. De care va beneficia toată omenirea. Eu unul sunt gata pregătit de luptă:
    „Aux armes citoayens,
    Formé vos batallions,
    Marchon, marchon,
    Con sing impur…”
    Am pus ghilimelele de rigoare?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related