Iulian Fota spune că Articolul 5 al NATO „în mod special a fost scris ambiguu” | Aktual24

Data:

spot_img

Iulian Fota spune că Articolul 5 al NATO, prezentat poporului ca garanția supremă a securității, nu este chiar atât de clar.

Fostul consilier prezidențial, membru CSAT și secretar de stat pentru afaceri strategice în Ministerul de Externe, arată, într-un interviu acordat aktual24.ro, că instituțiile din România au înțeles acest lucru abia după mulți ani de când sunt membri ai organizației.

Fota spune că articolul 5 nu obligă țările membre NATO să trimită trupe dacă o țară membră e atacată

Fota a atras atenția că, de fapt, Articolul 5 nu obligă țările membre NATO să trimită trupe dacă o țară membră e atacată, iar această clarificare s-ar părea că a fost recepționată, în sfârșit, și de președintele Klaus Iohannis.

Citește și: Donald Trump condamnat. Primul președinte american găsit vinovat într-un proces

Iulian Fota a rezistat eroic, de-a lungul interviului, provocărilor reporterului de a intra în „bucătăria statului român“, după cum s-a exprimat interlocutorul de mai multe ori.

Fostul secretar de stat, demis la 21 februarie din Ministerul de Externe, a repetat că nu vrea să spună multe lucruri pentru a nu le da idei inamicilor României, dar că, pe de altă parte, dacă nu se vorbește public de ele, nici nu vor există șanse să fie îndreptate.

Citește și: Dominic Fritz: „Trebuie să fim sinceri cu oamenii că nu putem face magie, nu putem promite orice” | INTERVIU

Iulian Fota spune că Articolul 5 al NATO nu este o garanție

Pe măsură ce curgeau explicațiile, a devenit de înțeles de ce ezita Iulian Fota. Se contura o situație critică la nivelul instituțiilor statului român.

„Politicienii români sunt lipsiți de curaj“, iar aparatul administrativ din jurul lor „este varză“, arată omul care din 1997 ocupă poziții deosebit de importante în structurile de securitate ale României și a participat la cam toate momentele-cheie din istoria ultimului sfert de veac. Avem o problema gravă, iar instituțiile preferă să bage gunoiul sub preș, în loc să rezolve problemele.

Articolul integral, în Aktual24


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Un milion de euro din bani publici pentru o statuie a lui Mihai Viteazul, la Zalău

Un milion de euro din bani publici pentru o...

A 9-a ediție Karpatia Horse Show, pe Domeniul Cantacuzino. Programul evenimentului

Karpatia Horse Show este un eveniment hipic internațional care...

Violeta Alexandru: „PNL și PSD se critică de fațadă, joacă teatru” | Interviu Aktual24

Violeta Alexandru, proaspăt membru al USR, spune că un...