Iuliana Scântei, judecătoare CCR: Motivările deciziilor trebuie să vină mai repede și să fie mai bine explicate

Data:

spot_img

Curtea Constituțională trebuie să aibă o deschidere către societate, declară la RFI Iuliana Scântei, proaspăt numită judecătoare la CCR. Ea își dorește unele schimbări în modul în care comunică instituția, ca punct de pornire într-un proces de reformă. Judecătoarea precizează că ponderea cea mai mare a activității Curții o reprezintă dosarele venite de la instanțe, pe calea ridicărilor de excepții de neconstituționalitate: ”Puțini știu că aceasta este ponderea cea mai mare și că durează circa trei-patru ani ca soluțiile CCR să se întoarcă în dosarele venite de la instanță”.

Iuliana Scântei spune ce-și propune în calitate de judecătoare CCR: ”Îmi propun să fac ceea ce am jurat, respectiv prin exercitarea dreptului meu de vot în plenul Curții, să apăr drepturile și libertățile fundamentale, pentru că asta înseamnă de fapt să apăr Constituția. Constituția nu este o carte cu o colecție de norme de Drept, pe care să le citească doar specialiștii Dreptului. Constituția, dacă este să explicăm într-un limbaj uzual, este acea carte în care drepturile și libertățile cetățenilor au fost prevăzute, garanțiile pentru apărarea lor, pentru apărarea exercitării lor libere au fost de asemenea prevăzute. De ce?

Tocmai pentru un eventual abuz de putere, tocmai pentru că în general, cetățenii ca indivizi nu au toate resursele necesare pentru a se apăra singuri și atunci era nevoie de un astfel de compendiu, să spunem așa, această Constituție, care să fie o oglindă a drepturilor lor, a garanțiilor și a mijloacelor prin care pot fi apărați împotriva abuzurilor statului, împotriva abuzului de putere din partea autorităților publice sau a puterilor statului, văzut din prismă constituțională. Și atunci dacă eu am jurat să respect și să apăr Constituția, înseamnă că am jurat pentru a apăra exercitarea liberă, potrivit Constituției, a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, garantând astfel că prin modul în care funcționează celelalte autorități, instituții și puteri ale statului, aceste drepturi nu sunt încălcate”.

Schimbări în comunicarea CCR

Iuliana Scântei anunță schimbări la nivelul comunicării CCR: ”Da, se va modifica, am și avut discuții într-o primă ședință și chiar în ședința de alegeri sau în contextul ședinței de alegere. Am constatat și ca parlamentar și ceilalți membri ai plenului au constatat acest lucru, se impune o deschidere către societatea românească a Curții. În ce sens? În sensul de a explica mai bine rolul Curții, care îi sunt atribuțiile, pentru că puțini știu de exemplu că marea majoritate a activității, ponderea cea mai mare a activității Curții o reprezintă dosarele venite de la instanțe, pe calea ridicărilor de excepții de neconstituționalitate de către cetățeni, de către părți. Or puțini știu că aceasta este ponderea cea mai mare și că durează circa trei-patru ani ca soluțiile CCR să se întoarcă în dosarele venite de la instanță. Or cred că este rolul acestui plen să schimbe această modalitate de necomunicare corespunzătoare de până acum. Încheiem o epocă a CCR, în existența sa de la înființare, de 30 de ani și cred că după 30 de ani, o Curte care să vină în fața cetățenilor și să explice semnificația unei decizii, după ce a fost dată, să explice care sunt atribuțiile, rolul Curții, în mod deschis și să-și și transparentizeze activitatea, cred că va fi benefic și societatea va putea să vadă din acest exercițiu de comunicare publică și de transparentizare dorința de schimbare. De fapt, cred că de aici începe un proces de reformă a CCR”, titrează RFI ROMANIA.

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Fundația lui Mihai Neșu primește, în premieră, susținere financiară de la CJ Bihor | Bihoreanul

Consilierii județeni din Bihor au aprobat acordarea unei alocații...

12 persoane reţinute în dosarul documentelor de identitate falsificate | Monitorul de Botoșani

Dosarul documentelor de identitate falsificate. 17 persoane sunt investigate...

Primarul Slatinei vrea alianță cu AUR în Consiliu Local | Reporter24

Primarul Slatinei, Mario De Mezzo, a reînnoit invitaţia către...