271 de pagini de vulnerabilitate. J.D. Vance, vicepreședintele lui Trump ANALIZĂ

Data:

spot_img

PRESShub a analizat un document intern al campaniei republicane legat de vulnerabititățile lui JD Vance, candidatul la vice-președinte al lui Donald Trump.

Până să analizăm documentul per-se trebuie să facem un pic de istorie a candidatului la funcția de VP. Înainte ca Trump să-l aleagă pe JD Vance ca și vicepreședinte existau numeroase discuții despre cine ar putea fi nominalizat de Trump. Mike Pence, fostul VP nu mai era o opțiune deoarece acesta și Trump au avut diferende mai ales din cauza atacului asupra capitoliului. Pence a certificat alegerea lui Joe Biden, fiind în dezacord cu Donald Trump. De asemenea, Pence a candidat în alegerile primare pentru desemnarea candidatului republican pentru alegerile prezidențiale împotriva lui Trump. Nikki Haley, Marco Rubio, Tim Scott au fost și ei vehiculați însa nu au obținut nominalizarea.

Politico îl numise pe JD Vance candidatul preferat pentru votanții ‘Burn It Down’ . Aceștia descriau tipul de votanți ca: un contingent în creștere de alegători nemulțumiți, cu o mentalitate mai radicală sau chiar conspiraționistă.

Dintre toți candidații serioși la funcția de vicepreședinte, Vance a îmbrățișat etosul „arde totul” al noii drepte populiste. Opoziția sa de lungă durată față de mandatele privind vaccinurile și măștile, precum și criticile neobosite față de restricțiile Covid ar rezona cu votanții Robert F. Kennedy. 

Însă tot POLITICO îi găsise încă din 17 iunie vulnerabilități: Vance l-a criticat virulent pe Trump, numindu-l inclusiv „Hitler al Americii” și „heroină culturală”. Democrații ar folosi aproape cu siguranță aceste declarații într-o campanie, chiar dacă Trump însuși a trecut peste ele.

Totuși Trump a ales să treacă peste aceste dispute anterioare cu Vance și să-l aleagă drept vicepreședintele său. Totuși presupuse documente anterioare alegerii care sunt datate în februarie 2024 arată că echipa de campanie a lui Trump a identificat vulnerabilități ale lui JD Vance care se întind pe 271 de pagini.

Documentul care conține vulnerabilitățile lui Vance a fost publicat pe 26 septembrie 2024 de către Ken Klippenstein pe Substack. Acesta a menționat că documentul acesta provine de la o presupusă piratare a campaniei Trump de către guvernul iranian. Din iunie, presa a stat cu ochii pe el (și pe alte documente), refuzând să îl publice de teamă să nu se găsească în contradicție cu campania guvernului împotriva „influenței străine malefice”.

Deși comunitatea de informații americane a atribuit Iranului atacuri cibernetice ce vizează obținerea de informații sensibile, inclusiv din campania lui Trump, nu a fost confirmat dacă documentul Vance a fost parte din materialele compromise. Ken Klippenstein, cel care a publicat dosarul subliniază că, indiferent de proveniență, documentul rămâne de interes public și conține informații verificabile și factuale.

Elon Musk care deține platforma X (fostul Twitter) l-a suspendat pe Ken Klippenstein pentru distribuirea documentului neconfirmat care conținea informații personale despre candidatul la vicepreședinție J.D. Vance. Musk a descris publicarea documentului drept „una dintre cele mai grave acțiuni de doxing pe care le-am văzut vreodată”. Această decizie amintește de un alt incident similar din 2020, când Twitter a restricționat un articol ce conținea documente despre Hunter Biden, citând politica împotriva distribuirii materialelor obținute prin hacking. Deși Musk s-a poziționat anterior ca un „absolutist al libertății de exprimare”, acțiunea X semnalează ipocrizia în modul de aplicare a politicilor platformei, mai ales în comparație cu cazuri precum cel al laptopului lui Hunter Biden. 

Meta, compania-mamă a Facebook și Instagram, a urmat exemplul și a blocat, de asemenea, distribuirea dosarului, invocând politicile sale împotriva amestecului străin și a materialelor obținute ilegal, scrie Washington Post.

Ken Klippenstein a scris pe Substack ulterior că suspendarea sa de pe platformă este un act politic înfăptuit de un partizan al campaniei Trump, Elon Musk care a promis că va dona 45 de milioane de dolari pe lună pentru campania republicanului, conform Wall Street Journal. Mai mult decât atât, Musk a creat un PAC (Political Action Comitee) cu scopul de a dona bani către campania lui Donald Trump. Am fi vrut să aflăm mai multe despre acest PAC însă acest lucru nu a fost posibil deoarece site-ul este blocat pentru spațiul non-SUA. Nici măcar cu un VPN nu am reușit să intrăm. Însă, din declarațiile de pe X, fostul Twitter am aflat că, Musk plătește 47 de dolari pentru fiecare semnatar al unei petiții ”pentru apărarea drepturilor constituționale la exprimare liberă și dreptul de a purta arme”.  Tot de pe X am mai aflat de pozițiile anti-migrație, pentru micșorarea guvernului federal și pentru un ”sistem juridic corect”.

epa11644484 Businessperson Elon Musk at the Butler Farm Show where former US President and Republican presidential nominee Donald Trump is due to speak at a rally in Butler, Pennsylvania, USA, 05 October 2024. The rally is taking place at the same location where a gunman attempted to assassinate former president Trump in July. EPA/WILL OLIVER

 

CE CONȚINE DOSARUL

PRESShub a analizat documentul de 271 de pagini și a ales cele mai importante paragrafe. 

  1. Opoziția față de Donald Trump

Prima vulnerabilitate menționată de documentul respectiv este legată de opoziția lui JD Vance față de Trump în alegerile din 2016. Acesta a menționat că va vota cu un candidat independent sau cu Hillary Clinton: ”Cred că există o șansă, dacă simt că Trump are o șansă foarte bună de a câștiga, să fiu nevoit să-mi țin nasul și să votez pentru Hillary Clinton.” Documentul citează exhaustiv sursele, acest pasaj fiind preluat din NPR.

Alte citate reprezentative ale lui JD Vance despre Trump mai sunt: 

”Jumătate din lucrurile pe care le spune nu au niciun sens sau un sfert din lucrurile pe care le spune sunt ofensatoare.” – NPR’s “Fresh Air,” 

„Cred că, în multe feluri, Trump este doar un alt opioid. El este ceva care va îndepărta durerea, va face oamenii să se simtă mai bine pentru un timp. Dar, la sfârșitul zilei, problemele vor fi tot acolo și Donald Trump nu le va rezolva.” – MSNBC.

În 2016, Vance a spus că oamenii care „ar putea fi descriși, dacă nu ca rasiști, cel puțin ca exprimând un fel de resentiment rasial” îl susțineau pe Trump. – MSNBC’s “All In With Chris Hayes,” 8/3/16. Astăzi, Vance vrea să fie ales drept vicepreședinte de aceleași persoane pe care le numea rasiste în 2016.

În timpul mandatului lui Trump ca și președinte, Vance a remarcat că exista un „sentiment că președintele pur și simplu nu este capabil să livreze.” – CNN’s “Erin Burnett Outfront,” 8/4/17)

La începutul anului 2018, Vance era încă un critic al politicii lui Trump de tip „dog-whistle” legată de rasă și imigrație și era sceptic cu privire la strategia pe termen lung a lui Trump. – Financial Times.

  1. Admirația față de unii democrați

În 2019, Vance a spus că democrații săi favoriți, în ordinea preferințelor în ceea ce privește rezultatele politicilor, erau Bernie Sanders, Elizabeth Warren și Tulsi Gabbard. Bernie Sanders este una dintre cele mai proemintente voci progresiste și de stânga din partidul democrat. – The American Conservative.

Vance l-a lăudat pe Obama pentru că a oferit „speranță” și a spus că îi va „simți lipsa” pe măsură ce Obama părăsea funcția. Acesta a mai menționat pentru CNN că Obama este un personaj pe care îl ”admira personal”.

În 2017, Vance l-a lăudat pe președintele Bill Clinton, amintindu-și cum, în tinerețe, „l-a admirat pe președintele Clinton într-un mod care se întâmplă când cineva ca tine reușește cu adevărat.” – J.D. Vance, Op-Ed, “Barack Obama And Me,” The New York Times, 1/2/17.

În 2016, Vance a spus că Biden „ar fi putut face mult mai bine” decât Hillary Clinton – CNN’s “CNN Tonight,” 11/9/16.

epa11647941 Republican vice presidential nominee JD Vance speaks at an event, sponsored by Christian organizations, on the National Mall called ‘Remembering October 7th : Standing with Israel’ in Washington, DC, USA, 07 October 2024. The event marks one year since the Palestinian militant group Hamas launched a surprise attack on Israel, killing 1,200 and abducting over 250, and one year since Israel began its war on Gaza, killing more than 41,000 and destroying the Palestinian enclave. EPA/JIM LO SCALZO
  1. Conservatorismul ”în dubii” al lui JD Vance

În 2016, Vance a spus că votanții albi din clasa muncitoare ar putea „beneficia” de pe urma unor politici economice democratice, în comparație cu cele ale republicane. – The Huffington Post

În 2017, Vance a reflectat asupra „priorităților de bază în politica internă” ale lui Trump, afirmând că acestea „nu arătau prea bine în acest moment.” – CNN

În 2018, Vance a criticat republicanii pentru că trăiesc în anii ’80, referindu-se la politicile partidului privind reformele fiscale și în domeniul sănătății. – Financial Times.

Vance a criticat republicanii pentru că au tăiat impozitele pentru cei bogați și au redus rețelele de protecție socială. – Financial Times.

În mai multe rânduri Vance a criticat modelul economic de piață liberă și a insistat asupra subsidiilor de la stat. De asemenea, el a subiliniat faptul că interesul cetățenilor americani nu se aliniază cu interesul corporatist.  (J.D. Vance, Op-Ed, “The Health Of Nations,” National Review, 1/7/19)

Mai mult decât atât, Vance a susținut sindicatele în mai multe rânduri în fața intereselor comerciale ale corporațiilor. Inclusiv a semnat un raport care sublinia faptul că conservatorii au devenit ”Prea dedicați afacerilor”, raport care cerea reforme și creșterea puterii sindicatelor. – American Compass Reader.

Documentul mai scrie despre Vance că ”Și-a exprimat suportul pentru agenda stângii radicale despre problema climatică”. Documentul îl citează pe Vance spunând: ”Avem o problemă climatică în societatea noastră, cauzată în mare parte acum de emisiile necontrolate din China.”

În mai multe rânduri, Vance a criticat dreapta religioasă contestând teoria lor creaționistă, susținând cauza evoluționistă și numind conservatorii care încă cred asta împotriva științei. (JD Hamel, Op-Ed, “Huntsman: The Truer Conservative,” FrumForum, 9/7/11)

  1. Politica externă

În 2020, Vance a criticat atacul aerian al președintelui Trump care l-a ucis pe generalul iranian Qasem Soleimani, exprimând îngrijorarea că acesta ar continua să implice America în Orientul Mijlociu, în beneficiul Chinei. (Fox News’ “Tucker Carlson Tonight,” 1/3/20)

În 2016, Vance a criticat războiul din Irak și consecințele acestuia asupra veteranilor de război. J.D a spus că era mândru de serviciul său militar, dar că Orientul Mijlociu era „umilitor de mult mai rău decât l-am găsit.” (JD Vance, Op-Ed, “Trump’s Antiwar Appeal,” The New York Times, 4/4/16)

Vance a fost unul dintre principalii opozanți (obstructionists în engleză) ai eforturilor SUA de a oferi asistență Ucrainei. Potrivit Associated Press, Vance și-a exprimat opoziția față de finanțarea Ucrainei, declarând: „Problema în Ucraina … este că nu există un punct final clar.” J.D a susținut că finanțarea Ucrainei „nu va schimba fundamental realitatea de pe câmpul de luptă.” Vance sprijină un „acord de pace negociat” între Rusia și Ucraina. El a declarat: „Cred că ceea ce este rezonabil de realizat este un fel de pace negociată,” argumentând că Rusia, Ucraina, Europa și SUA au toate un interes să ajungă la masa negocierilor acum și că războiul, care durează de doi ani, se va încheia, la un moment dat, printr-o pace negociată. Ricarda Lang, una dintre co-liderii Partidului Verde, una dintre partidele de guvernământ din Germania, a răspuns că președintele rus Vladimir Putin a arătat în mod repetat „că nu are niciun interes pentru pace în acest moment.”

  1.  Problema drepturilor femeilor în SUA

Vance a spus că ar susține interzicerea avortului chiar și în cazuri de viol și incest, numind violul „incomod.” (The Daily Beast, 9/23/21)

„Vance a spus că oamenii trebuie să fie mai dispuși să rămână în căsnicii nefericite de dragul copiilor lor — și a părut să sugereze că, în unele cazuri, căsniciile ‘chiar și violente’ ar trebui să continue.” (Vice, 7/25/22)

Vance a fost criticat în 2020 după ce a scris pe Twitter că este un „naționalist care este îngrijorat de rata scăzută a natalității în America.”

Vance a fost acuzat că a repetat retorica supremațiștilor albi, inclusiv a atacatorului din moscheea din Noua Zeelandă, care și-au exprimat public îngrijorarea cu privire la scăderea ratelor natalității în rândul femeilor albe. (Roger Sollenberger, “‘Hillbilly Elegy’ Author Faces Backlash Over Remarks Connecting Nationalism To Fertility Rate,” Salon, 11/3/20)

  1. Legăturile lui Vance cu figuri controversate

În 2017, Vance s-a întâlnit cu Stephen Bannon, care le-a exprimat altora că îl susținea pe Vance pentru a deveni conducătorul Heritage Foundation. Heritage Foundation, un influent think-tank conservator înființat în 1973, a fost esențial în modelarea politicilor republicane și promovarea unei agende de dreapta. Heritage pune un accent puternic pe libera inițiativă, guvernarea limitată și „valorile tradiționale americane” și a jucat un rol crucial în influențarea administrațiilor republicane și a deciziilor politice. Cea mai recentă inițiativă a sa, Project 2025, este un plan controversat de a transforma radical guvernul federal dacă fostul președinte Donald Trump va fi reales.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Mihai Preda
Mihai Preda
Ziarist tânăr, pasionat de politică externă, filosofie și probleme sociale. A colaborat cu ziare, cu mediul politic și cel non-profit. Este student în anul III la Științe politice și Istorie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Rise Project: Afaceri cu fotovoltaice

Zeci de hectare de pământ fertil de pe malul...

Două instrumente ale PSD în favoarea lui Ciolacu | Deutsche Welle

Diana Șoșoacă are notorietatea cea mai mare, iar George...

Reportaj în gările din România. Ați fost vreodată-n gară-n Filiași?

E o noapte caldă, cu lună plină. În piața...

Klaus Iohannis la Climate Change Summit: „Schimbările climatice reprezintă o provocare fără precedent”

Klaus Iohannis la Climate Change Summit: „Schimbările climatice reprezintă...