9 mari proiecte europene din Iași sunt neîncepute, întârziate sau anulate

Data:

spot_img

9 mari proiecte europene din Iași sunt neîncepute, întârziate sau anulate. În 10 ani de fonduri europene ieșenii nu s-au ales cu aproape nimic: câteva tramvaie și 4 clădiri.

Lista eșecurilor e dură: nu se mai fac proiecte anunțate de 100 de ori până acum. Singura investiție pe anul acesta: s-a chituit Obeliscul din Parcul Copou

Toate proiectele sunt înghețate, unele n-au început, altele au fost anulate

S-au terminat proiecte de 176 milioane de euro în 9 ani, o medie de 19,5 milioane de euro/an, o valoare mică raportată la populația de 350.000 de locuitori și la sumele cheltuite de alte orașe mari din țară

Reabilitarea a patru clădiri de patrimoniu, refacerea câtorva kilometri de șină și achiziția a 32 de tramvaie și 50 de autobuze electrice. Atât a putut primarul Mihai Chirica să facă cu fonduri europene în cei 10 ani ai exercițiului financiar 2014 – 2020 + 3 ani, grație, care se încheie în decembrie.

Citește și: Cum producem mai multă energie verde. Schimb de experiență între România și Norvegia

50 euro/an/locuitor

Finanțările totale au fost de 200 de milioane euro, adică o medie de 20 milioane de euro pe an, aproximativ 50 euro/an/locuitor. În fapt, sumele sunt mult mai mici: 9 dintre respectivele proiecte nu sunt gata, unele nici măcar pornite. Absorbția efectivă este de 10 milioane de euro/an.

La capitolul investiții din bugetul local pe anul în curs, situația este și mai complicată: asfaltări pe câteva străzi, șantierul esplanadei de la Teatrul Național a înghețat, modernizarea depoului Dacia, cu bani împrumutați, nu a demarat. Singurul motiv de mândrie pentru Chirica: au fost șlefuite și chituite pietrele ce compun Obeliscul cu lei din Copou.

9 proiecte nu vor fi gata nici după 3 ani de întârziere

Mare parte din proiectele Primăriei au fost demarate în 2019-2020, la șase-șapte ani de la debutul exercițiului financiar (2014 – 2020). Teoretic, în 2020, trebuiau finalizate. Însă, există acea excepție a UE, regula „n+3”, potrivit căreia investițiile pot fi gata și după 3 ani de la termenul limită, 2020+3=2023.

În cazul a 9 dintre investiții există riscul foarte mare să nu fie finalizate nici măcar în decembrie 2023. Și-atunci, ce se întâmplă, se vor pierde banii UE nerambursabili? „Sunt mai multe administrații din țară în această postură, să nu fi reușit implementarea.

Continuarea, în ReporterIS


Urmărește PressHUB și pe Google News!

FOTO: Centrul Multifuncțional Cicoarei nu va fi terminat în 2023 / ReporterIS

spot_imgspot_img
ReporterIS
ReporterIS
REPORTER DE IASI este un watchdog iesean, axat 100% pe interesul public. REPORTER este un avertizor de integritate, urmarind exclusiv subiecte privind cheltuirea banilor publici si activitatea decidentilor publici. REPORTER DE IASI reuneste o echipa de ziaristi de investigatie cu experienta jurnalistica de peste 20 de ani fiecare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

De ce vrea CSM să-l suspende din magistratură pe fostul șef al Parchetului Salonta | Bihoreanul

Fostul prim-procuror al Parchetului Salonta, Ioan Bene, a fost...

Oradea, „Orașul faptelor bune” | Bihoreanul

Oradea, „Orașul faptelor bune”. Municipiul va găzdui campania „Orașul...