Japonia va expedia în stratosferă stații mobile 5G, iar industria japoneză a telecomunicațiilor speră să își pună din nou amprenta pe harta globală prin desfășurarea de stații zburătoare în 2025.
Denumită „high altitude platform stations” (HAPS), tehnologia are ca scop asigurarea unei acoperiri mai largi a internetului cu ajutorul unor vehicule fără pilot care zboară în stratosferă.
În ultimii ani, țările au căutat să implementeze tehnologia 5G, cea mai rapidă conectivitate wireless disponibilă.
Citește și: Patronul de la Ferma Dacilor și doi administratori au fost reținuți
Interesting Engineering a relatat cum China a stabilit un record în acest domeniu prin instalarea a peste trei milioane de stații de bază terestre până în prezent, depășind piața americană.
Potrivit agregatorului de date, lumea are peste cinci miliarde de utilizatori de internet. Cu toate acestea, gradul de penetrare a serviciilor de internet rămâne scăzut in unele părți ale Africii, unde doar 24% din populație are acces la internet.
Citește și: Un bărbat a fost lovit de o mașină de poliție în noaptea de Revelion
Stații mobile 5G. Ce probleme ridică
Dificultatea instalării stațiilor de bază în locuri îndepărtate este unul dintre motivele pentru acoperirea redusă, pe care HAPS își propune să le suplinească.
În funcție de topografie, o stație terestră are o rază de acoperire de 3-10 km. Este necesar un număr considerabil de stații de bază pentru disponibilitatea la scară largă a serviciilor de internet. Deoarece nu toate țările dispun de resursele necesare pentru a le implementa în ritmul Chinei, extinderea rămâne lentă.
Companiile de telecomunicații, cum ar fi NTT din Japonia, prezinta HAPS că fiind o soluție de ultima generație la aceasta problema, care poate contribui la reducerea decalajului digital.
La fel cum Starlink al lui Elon Musk oferă servicii de internet din spatiu, HAPS poate furniza servicii mobile cu ajutorul unor drone alimentate cu energie solara care zboară la altitudini de 18-25 km. Se preconizează că acoperirea pe care o oferă un astfel de modul vă fi de 200 km.
Mai multe în Aktual24
Urmăriți PressHUB și pe Google News!