Vicepreședintele SUA, JD Vance, a criticat România pentru anularea alegerilor prezidențiale de anul trecut, bazată pe „suspiciuni slabe ale unei agenții de informații și pe o presiune enormă din partea vecinilor săi continentali”.
Așa cum era de așteptat, politicieni români de opoziție au salutat comentariile lui Vance, făcute vineri la Conferința de Securitate de la München, în care acesta a pus sub semnul întrebării anularea alegerilor prezidențiale din țară, pe fondul acuzațiilor de implicare a Rusiei. Guvernul României nu a reușit să comunice clar cum a intervenit Rusia și de ce partenerii occidentali ai României au susținut acest pas fără precedent de anulare a alegerilor.
Universul.net, care urmărește dezinformarea rusă încă de la debutul invaziei din Ucrain, în 2022, explică modul în care a funcționat ceea ce fostul președinte Klaus Iohannis a numit o campanie „complexă și subtilă”.
Pentru recapitulare: primul tur al alegerilor prezidențiale din România a fost anulat de Curtea Constituțională pe 6 decembrie, cu două zile înainte de turul al doilea, dar după ce românii începuseră deja să voteze în străinătate. Potrivit rapoartelor serviciilor de informații românești, actori statali străini, identificați ulterior ca fiind Rusia, au manipulat platformele de social media, în special TikTok, pentru a-l favoriza pe candidatul de extremă dreaptă, pro-rus, Călin Georgescu.
Campania a fost orchestrată de Rusia au susținut președintele Klaus Iohannis, fostul secretar de stat american Anthony Blinken, șefa diplomației UE Kaja Kallas, și secretarul general adjunct al NATO responsabil de războiul hibrid James Appathurei.
„Ceea ce am văzut în România sunt conturi de social media lăsate în hibernare timp îndelungat, create acolo cu ani în urmă, activate, fără o atribuire clară, dar folosite pentru a influența rezultatul alegerilor”, a declarat Appathurai.
Continuarea, în Universul.net
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(FOTO: Inquam Photos / Casian Mitu)