Judecată pentru plăți ilegale din bani UE, o fostă directoare de colegiu rămâne cu banii. Directoarea Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi” din Iași a fost trimisă în judecată pentru conflict de interese, însă legea permisivă a fost de partea ei.
Banii au fost returnați de colegiu bugetului european, dar încercarea de a-i recupera de la cei vinovați a eșuat. Generoasă, legea i-a exonerat.
Mama și fiica au condus proiectele. ANI a constatat conflictul de interese
În noiembrie 2021, Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” a chemat-o în judecată pe Anda Tănasă, care condusese unitatea de învățământ între 2004 și 2018.
Citește și: Lucian Bode a pierdut al doilea proces prin care încerca să scape de decizia de plagiat
Pe parcursul mandatului său, colegiul derulase două proiecte cu finanțare europeană în cadrul Programului Operațional Sectorial – Dezvoltarea Resurselor Umane.
Ca director al colegiului, Tănasă semnase angajarea sa ca manager în cadrul unuia dintre proiecte, și a fiicei sale, ca administrator la celălalt.
În cadrul celor două proiecte, în perioada 2009-2013, Tănasă câștigase ca manager 126.800 lei, iar fiica sa, 14.800 lei.
Un control al Agenției Naționale de Integritate a constatat conflictul de interese în 2014, iar raportul întocmit de inspectori stătuse la baza unei plângeri penale împotriva directoarei.
Contestația înaintată de Tănasă împotriva constatărilor ANI (Agenția Națională de Integritate) fusese respinsă în instanță. În schimb, procurorii au clasat cauza penală. Directoarea trebuia să răspundă doar civil.
Colegiul a dat banii înapoi din propriul buget
Un nou control, efectuat în 2017 de organismul intermediar POSDRU (Programului Operațional Sectorial – Dezvoltarea Resurselor Umane), a confirmat constatările inspectorilor ANI (Agenția Națională de Integritate).
Citește și: Peste 600 de copii născuți de fete sub 15 ani, în 2023
Contestațiile făcute în justiție împotriva acestuia au fost respinse definitiv până în 2019.
Urmare a controalelor, cheltuielile aferente salarizării directoarei și fiicei sale în cadrul proiectelor au fost considerate cheltuieli neeligibile, nemaifiind astfel acoperite din finanțarea europeană.
Colegiul „Gheorghe Asachi” a fost obligat să dea UE banii înapoi din bugetul propriu. S-a îndreptat apoi contra fostei directoare și a fiicei sale, pentru a-și recupera prejudiciul.
Continuarea în Ziarul de Iași
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: ziaruldeiasi.ro)