Judecătoarea Crina Muntean nu va fi suspendată din magistratură după ce a câștigat procesul cu CSM și cu Inspecția Judiciară

Data:

spot_img

Instanța supremă a respins, definitiv, acțiunea disciplinară deschisă de Inspecția Judiciară și secția pentru judecători din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) împotriva judecătoarei Crina Muntean de la Tribunalul Bihor. Judecătorii din CSM au sancționat-o pe Muntean cu suspendarea din magistratură pe o perioadă de 6 luni, pentru nerespectarea repartizării aleatorii a dosarelor în instanță.

Un complet de cinci magistrați de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a admis, luni, recursul declarat de Crina Muntean împotriva deciziei CSM care a sancționat-o disciplinar.

„Admite recursul incident declarat de Muntean Crina-Elena împotriva Încheierii de şedinţă din 6 februarie 2020 şi a Hotărârii nr.13J din 7 octombrie 2020, pronunţate de Consiliul Superior al Magistraturii – Secţia pentru judecători în materie disciplinară, în dosarul nr. 13/J/2019. Casează Încheierea de şedinţă din 6 februarie 2020 şi Hotărârea nr.13J din 7 octombrie 2020, pronunţate de Consiliul Superior al Magistraturii – Secţia pentru judecători în materie disciplinară, în dosarul nr. 13/J/2019.

Admite excepţia nulităţii acţiunii disciplinare şi constată nulitatea absolută a acţiunii disciplinare. Respinge recursul incident declarat împotriva Încheierii din 15 iulie 2020, pronunţate de Consiliul Superior al Magistraturii – Secţia pentru judecători în materie disciplinară, în dosarul nr. 13/J/2019.

Respinge recursul declarat de Inspecţia Judiciară împotriva Hotărârii nr. 13J din 7 octombrie 2020, pronunţate de Consiliul Superior al Magistraturii – Secţia pentru judecători în materie disciplinară, în dosarul nr. 13/J/2019. Definitivă”, se arată în decizia instanței supreme. Hotărârea a fost luată cu o majoritate de 4 la 1.

Aceasta este a doua cercetare disciplinară a judecătoarei Muntean. Ea a fost cercetată de Inspecția Judiciară după ce a fost acuzată de avocatul Doseanu că nu a respectat repartizarea aleatorie a dosarelor la Tribunalul Bihor. Asta după ce, din cauza lipsei de personal, Colegiul de conducere al instanței a decis sa fie doar ea judecător de drepturi și libertăți pentru o perioadă.

Potrivit unor surse judiciare, sesizarea avocatului a fost trimisă prin poștă, ea fiind ținută aproape o lună la Inspecția Judiciară, termenul legal de 45 de zile pentru a efectua o cercetare disciplinară fiind astfel depășit.

A încălcat legea tăcerii

Într-o altă speță a IJ, judecătoarea Muntean a fost găsită vinovată pentru „manifestări care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu”.

Ea a dat un interviu în revista Newsweek România, în care a avertizat asupra pericolului reactivării rețelelor de interese din Justiția locală.

„Crina Muntean: Putem vorbi despre reactivarea unor „reţele de interese în justiţia locală“, chiar de o tendinţă de construire de noi reţele de interese (…)

Reporter: Revenind, cine ar face parte din rețeaua locală de interese?

Crina Muntean: Vă ofer câteva date. Domnul avocat Răzvan Doseanu este soţul doamnei Loredana Doseanu, judecător în cadrul Curţii de Apel Oradea şi colegă de complet cu doamna judecător Florica Roman. Doamna judecător Florica Roman a fost trimisă în judecată de DNA Oradea, împreună cu judecătorii Raluca Cuc, Denisa Vidican, Ovidiu Galea, soluţia de clasare dată în cauză fiind intens mediatizată.

Pe perioada suspendării din activitatea de judecător, doamna judecător Raluca Cuc a desfăşurat o activitate remunerată în cadrul Biroului Avocaţial al avocatului Doseanu.

Soţul doamnei judecător Carmen Domocoş, actualul președinte al Tribunalului Bihor, Cristian Domocoş, este avocat și pledează în cauzele înregistrate în materie civilă și în materia contenciosului administrativ. Răzvan Doseanu pledează, în marea majoritate a cauzelor, în materie penală.

Reporter: Ce să înțelegem din acest tip de relații?

Crina Muntean: Vă dau un exemplu: un dosar înregistrat pe rolul Curţii de Apel Oradea, dosarul nr. 1592/111/2016, a fost judecat de doamnele judecător Loredana Doseanu, soţia avocatului Doseanu, şi de doamna judecător Florica Roman.

Apărătorul intimatului a fost avocatul Cristian Domocoş, soţul preşedintelui Tribunalului Bihor. Apelul petenţilor a fost respins.

Preşedintele Tribunalului Bihor, doamna Carmen Domocoş, a inițiat, în a doua jumătate a anului 2018, mai multe acţiuni vizând, în esenţă, înlăturarea mea din funcţia de judecător de drepturi şi libertăţi, demersuri finalizate prin respingerea în mod repetat de către Colegiul de Conducere al Tribunalului Bihor a acestor cereri”, este o parte a interviului realizat de jurnalista Ramona Ursu.

Pentru acest interviu, judecătoarea Muntean a fost anchetată de Inspecția Judiciară și sancționată de judecătorii din CSM cu diminuarea indemnizației pe o perioadă de 3 luni.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ministrul propus de PSD la Justiție, venituri de 3 milioane de lei în 4 ani

Propunerea coaliției PSD-PNL-UDMR pentru funcția de ministru al Justiției,...

Ministerul Justiţiei anunţă constituirea unui grup de lucru interinstituţional pentru analiza legislaţiei privind infracţiunile de ură

Ministerul Justiţiei anunţă constituirea unui grup de lucru interinstituţional...