Judecătoarea Roxana Dan în cursa pentru CSM: „Sistemul de justiţie trebuie să integreze toate valorile comune ale spaţiului european”

Data:

spot_img

Judecătoarea Roxana Dan de la Judecătoria Cluj Napoca candidează pentru un loc în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Proiectul de candidatură se bazează pe opt puncte esențiale: Apărarea independenței sistemului judiciar, transferarea bugetul sistemului judiciar în mâinile sistemului, meritocrație în promovarea la instanțele superioare, regândirea mecanismului de selecție în funcțiile de conducere, leadership transparent, digitalizare și standardizare ca priorități administrative ale sistemului, dimensionarea corectă și stabilizarea schemelor de personal și wellbeing, adică sănătate psihică, emoțională și fizică la locul de muncă.

Încă de la început, judecătoarea arată că „în acord cu recomandarea MCV din 2017, cred că noul Consiliu Superior al Magistraturii ar trebui să elaboreze un program colectiv pentru mandatul său, care să includă măsuri de promovare a transparenței și a responsabilizării membrilor săi, precum și a magistraților, în mod individual”.

Pledoarie pentru meritocrație

Dan mai consideră că „judecătorul român este un judecător european iar sistemul de justiţie trebuie să integreze toate valorile comune ale spaţiului european”. Ea promovează meritocrația în ocuparea posturilor de la instanțele superioare și subliniază subiectivismul comisiilor de concurs. „Instanțele superioare și, mai cu seamă Înalta Curte de Casație și Justiție, trebuie să se bucure de profesioniști apreciați de către sistemul judiciar. Sistemul actual de concurs, atât cel de promovare la Înalta Curte, cât și cel de promovare efectivă, au la bază o serie de criterii care urmăresc, la nivel teoretic, ca cei mai buni dintre cei înscriși să acceadă la instanțele superioare, dar rezultatul pe care îl observăm în viața reală nu este neapărat acesta, din cauza subiectivismului din cadrul comisiilor de aexaminare. Dincolo de ideea unui examen-concurs care ar trebui introdus inclusiv la nivel de Înaltă Curte, structura comisiilor de concurs trebuie să fie modificată, iar proba interviului din cadrul Consiliului nu mai trebuie să fie determinantă, cum este astăzi”, se mai arată în proiectul de candidatură.

Judecătoarea consideră că „este important ca toți colegii care au luat gradul instanței superioare să poată ajunge acolo în condiții egale, pe locuri egale și criteriul celui mai bun profesionist să fie cel câștigător”.

Despre desființarea instanțelor mici

Un alt capitol vizează salarizarea funcției de conducere „pentru ca aceasta să fie atractivă pentru acei colegi care au cu adevărat calitățile necesare. Nu cred că este etic ori moral să accepți funcția de conducere pentru degrevările posibile, mai ales în contextul actual în care instanțele naționale sunt supraaglomerate”.

Roxana Dan mai consideră că viitorul mandat al Consiliului trebuie să vizeze inclusiv inițierea demersurilor legale pentru desființarea instanțelor mici, după o analiză riguroasă a modalității în care acestea funcționează.

Izolarea socială a judecătorului nu e benefică

Cu referire la incompatibilitățile magistraților, judecătoarea arată că „legiuitorul a reglementat un sistem de incompatibilități destul de strict prin comparație cu cele regăsite în alte state din U.E., dar care a fost dus pe cale de interpretare de către Consiliu la un nivel mult mai sever, de natură să conducă judecătorul la izolare socială și nu numai. Sistemul judiciar are nevoie de judecători curajoși pentru a aplica legea, iar mecanismul actual al răspunderii disciplinare este departe de a stimula această calitate, tocmai de aceea se impune revizuirea acestuia”, se mai arată în proiect.

Powered By EmbedPress

Ea mai consider că prezența membrilor la ședințele secției ori ale plenului trebuie să fie obligatorie, iar votul exprimat trebuie să fie unul valid, fie că se manifestă în sens pozitiv, negativ sau, cu titlu de excepție, o abținere. „Practica voturilor nule nu poate fi perpetuată în viitorul Consiliu, deoarece lipsește de credibilitate instituția în sine”.

Motivare la momentul pronunțării

Cu referire la hotărârile secției în materia răspunderii disciplinare a judecătorilor, Dan arată că acestea trebuie să fie motivate la momentul pronunțării, „după modelul deja regăsit în Codul de procedură penală, fiind inadmisibilă impunerea unor sancțiuni, ca cea a excluderii din profesie fără o motivare adecvată la momentul pronunțării sancțiunii”.

În final, aceasta se întreabă ce o recomandă pentru această poziție.  „…tocmai felul în care am evoluat de-a lungul anilor atât pe plan personal, cât și profesional, seriozitatea și responsabilitatea cu care am gestionat una dintre cele mai mari secții ale unei judecătorii din țară (aproximativ 37 de judecători, peste 50 de grefieri, completurile specializate și toate departamentele auxiliare aferente) precum și entuziasmul meu în a învăța lucruri noi”, se mai arată în proiectul de candidatură.

Roxana Dan este din 2018 președinte al secției civile a Judecătoriei Cluj-Napoca. Din 2013 este cadru didactic asociat la Universitatea „Babeș-Bolyai”, Facultatea de Drept, Catedra de Drept procesual civil.

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related