Judecătoarele care au condamnat mari corupți, împiedicate să-și ocupe posturile la Curtea de Apel București

Data:

spot_img

Judecătoarele care au condamnat mari corupți, precum Sorin Oprescu, Nelu Iordache sau Lucian Duță, sunt împiedicate să-și ocupe posturile la Curtea de Apel București.

La zece zile de la pronunțare, conducerea Curții de Apel București (CAB) refuză să pună în aplicare deciziile instanței supreme și ale Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) care au stabilit reîncadrarea judecătoarelor Daniela Panioglu și Nadia Guluțanu pe funcțiile anterioare, adică la Secția a 2-a penală.

În ciuda deficitului de magistrați și a încărcăturii de dosare, Curtea de Apel București (CAB) amână, fără justificare, reîncadrarea judecătoarelor Panioglu și Guluțanu, reprimite în magistratură după ce au câștigat câte patru dosare cu Inspecția Judiciară.

PRESShub a întrebat CAB dacă a pus în executare deciziile Secției pentru judecători a CSM din 7 octombrie care au stabilit reîncadrarea celor două judecătoare în urma câștigării proceselor cu Inspecția Judiciară la ÎCCJ.

„Urmează să avizeze”

Curtea de Apel București ne-a transmis că „a luat act de hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii, iar în acord cu dispoziţiile art. 7 alin. 1 şi art. 17 alin. 1 din Regulamentul de Ordine Interioară al Instanţelor Judecătoreşti urmează să avizeze componenţa secţiilor Curţii de Apel Bucureşti.

Menţionăm, totodată, că pe site-ul Curții de Apel Bucureşti poate fi vizualizată componenţa actualizată a tuturor secţiilor Curţii de Apel Bucureşti”.

Potrivit instrucțiunilor, am verificat site-ul instituției, dar numele Panioglu și Guluțanu nu apar printre judecătorii CAB.

Din răspuns, practic, conducerea Curții de Apel București, asigurată de Liana Nicoleta Arsenie (foto) recunoaște că nu a pus în mod efectiv hotărârile instanței supreme în executare și nu le-au repus în funcție, la secția de unde au fost suspendate.

Citește și: Cine sunt judecătorii care au ridicat sechestrul de 35 milioane de euro pe averea lui Ovidiu Tender

Probleme cu Colegiul de conducere

Articolele din Regulamentul de ordine interioară invocate în răspuns fac trimitere la rolul președintelui de instanță și al colegiului de conducere al instanței.

Cu referire la acest ultim aspect, într-un alt răspuns al CAB, se precizează că „numărul de judecători care constituie Colegiul de Conducere al Curții de Apel București are în componența 14 judecători”.

Potrivit art. 161 legea 304/2022 „în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, vor fi organizate alegeri pentru colegiile de conducere ale instanţelor şi parchetelor”.

Legea a intrat în vigoare pe 15 noiembrie 2022, deci până pe 14 februarie 2023 trebuia ales Colegiul de conducere.

Legea 304 din 15 noiembrie 2022 privind organizarea judiciară spune că, în cazul curților de apel și la tribunale Colegiul de conducere este compus din „președintele, vicepreședintele sau vicepreședinții, după caz, președinții de secție și 2 judecători, aleși pe o perioadă de 3 ani în adunarea generală a judecătorilor”.

Judecătoarele care au condamnat mari corupți. Doi membri lipsă

În cazul CAB, unde există 10 secții, instituția este condusă de un președinte și 3 vicepreședinți. În total 14 judecători. Ultimii doi judecători care ar fi trebuit să facă parte din Colegiu și stabiliți de Adunarea Generală a Curții, cei despre care vorbește legea amintită, nu au fost aleși nici până azi.

În aceste condiții, există voci în interiorul sistemului care susțin că hotărârile Colegiului de conducere a CAB sunt ilegale, din moment ce nu au fost luate în componența stabilită de lege.

Citește și: Inspecția Judiciară o cercetează disciplinar, a 5-a oară, pe judecătoarea care l-a condamnat pe Sorin Oprescu

Clienții celor două judecătoare care au condamnat mari corupți

Judecătoarele Panioglu şi Guluţanu l-au condamnat pe fostul preşedinte al CNAS, medicul Lucian Duță, la 6 ani de detenţie pentru luare de mită.

Judecătoarea Panioglu a făcut parte și din completul care l-a condamnat pe fostul primar al Bucureștiului, Sorin Oprescu, la 11 ani și 8 luni de închisoare. Ea l-a condamnat și pe omul de afaceri Nelu Iordache la 11 ani și 9 luni de detenție.

Acum judecătoarea Panioglu judeca dosarul „Fraudă la BRD” în care sunt inculpați frații Creștin, acționari ai Scandia Sibiu.

Judecătoarea Guluțanu avea în lucru dosarul privind confiscarea de la magnatul Puiu Popoviciu a terenului de 224 de hectare din Băneasa, pe care sunt construite IKEA, Mall Băneasa și Ambasada SUA.

Excluse de apatru ori din magistratură sub diferite pretexte în urma unor rapoarte întocmite de Inspecția Judiciară, Panioglu și Guluțanu au câștigat toate cele patru procese la instanța supremă s-au întors în magistratură.

Acum, Liana Arsenie amână punerea în aplicare a deciziilor de reîncadrare dispuse de CSM și se mulțumește să „ia act” de ele.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
14 COMENTARII
  1. Probabil nu le incadreaza fiindca mai trebuie sa scape niste nume grele de niste dosare penale si daca pica la aceste judecatoare curajoase atunci au incurcat-o coruptii din dosare.

  2. Justiția proiectului de țară „România Penală” normal că nu suportă magistrații onești. Cât despre Inspecția Judiciară, mai de tot rahatul ca acțiunile lor de la Kovesi încoace, nu cred că se putea afunda mai tare în mizerie. La fel și savoneasca CSM.

  3. Arsenie la puscarie. Coruptia generalizata distruge Romania. CAB, CSM, IJ, toate guvernate de corupti si vanduti politicienilor.
    Daca nu ne trezim sa trimitem gastile de hoti si corupti la puscarie, Romania va ajunge la sapa de lemn. Specialii, penalii din functiile publice si judecatorii corupti trebuiesc starpiti daca dorim o societate moderna, europeana si cu viitor evolutiv.

    • Instituțiile statului român, nu-i nici o noutate, au devenit „sursa de recompensare” pentru slugile clasei politice. CCR este o strutocamila numită politic, care din când in când „mimează r respectarea constituției, DOAR MIMEAZĂ – pentru că pensiile lor speciale nu respectă principiul de bază ” toti sunt egali in fața lagii, respectiv, eu au pensii de la 15 – 40 000 lei, iar romanii care le plătesc lor, intre 1000 – 3000 lei, diferentat catastrofala. Apoi, decizia aia a „prescrierii faptelor -care a uimit până si justiția europeană, nu doar că i-a scos „fete virgine” pe numeroși infractori economico-financiari care au furat zeci de milioane de euro dar, nici sumele imense furste nu mai pot fi recuperate. Este clar de ce „judecătorul care a condamnat hoții acestor sune imense de bani”, sunt considerați „paria” si sunt marginalizați. Este de mirare ca un popor intreg, tace si răbda z plătește asemenea salarii si pensiile URIAȘE” – care depasesc si drepturile judecătorilor europeni, acceptând o clasă politică coruptă si pe acoliții din justiție care apără până -n „panzele albe” infractorii uriaselor furturi – sigur ca, nu toți judecătorii sunt pe statele de plată ale politicienilor corupți dar au făcut sa fie greu de diferențiat. Sigur, românii, nu mai au ce căuta la urnele de vot la următoarele alegeri.

  4. În ce tara trăim? Asa ceva nu se intampla nici în Burkina Faso! Probabil ca în Italia anilor 60-70 din secolul trecut dar azi!….în UE?!?…

  5. Oameni buni, înțelegeți ca trăim într-o țară cu organizare de tip mafiot numita România ! Până nu dispare generația asta de corupți care au pus sechestru pe România, trăim de azi pe mâine fără un plan pe termen lung. Lipsă totală de viziune,de coerență și consecvență în actul de administrare a acestei țări ! Incompetență teribilă ! Haos organizatoric ! Impredictibilitate ! Lipsă de stabilitate legislativă ! Legi scrise pe genunchi, interpretabile în toate felurile , instituții nefunctionale populate cu funcționari șpăgari și incompetenți ! Politicieni prosti și ticăloși ! Haos total ! Asta-i România !

  6. Ca la noi la nimeni, magistrații cu toate că au cele mai mari salarii și pensii cu mici, chiar foarte mici excepții sunt cei mai corupți, toți marii pungași, hoți, violatori și criminali sunt lăsați liberi de diferite instanțe, să nu mă aburească nimeni că aceste decizii se fac numai pe ochi frumoși, iar un nenorocit pentru trei lalele de la trei ani în sus!!!!

  7. Justiția e principala vinovata pentru situația dezastruasa a tarii, aliata cu clasa politica care la rândul ei subordonează mas-media, asa am ajuns în halul asta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ministerul Justiţiei anunţă constituirea unui grup de lucru interinstituţional pentru analiza legislaţiei privind infracţiunile de ură

Ministerul Justiţiei anunţă constituirea unui grup de lucru interinstituţional...

Miorița și maskirovka

Rezultatele alegerilor de la noi se datorează parțial și...