Judecător cercetat de Inspecția Judiciară după ce a criticat conducerea CSM

Data:

spot_img

Pe 10 ianuarie 2024, Inspecția Judiciară s-a sesizat, din oficiu, față de Costică Ciocan, judecător la Judecătoria Iași. Magistratul a fost cercetat cu privire la nerespectarea normelor de conduită din Codul deontologic al magistraților după ce editorialele sale au fost publicate pe un site de specialitate. Deloc surprinzător, CSM a constatat încălcarea Codului magistraților.

După îndelungi verificări, IJ a ajuns la concluzia că Ciocan „critică într-un stil pamfletar atât modul în care este administrată justiţia, cât şi activitatea şi conducerea Consiliului Superior al Magistraturii”.

Mai mult, un inspector ajunge la concluzia că „în articole, domnul judecător Daniel Grădinaru, care în anul 2023 a ocupat funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii este numit,„Stăpânul”, „El Chapo”, „Sanctitatea Voastră”, „Comandante”, „Mărite Suveran”. Totodată, membrii Consilului Superior al Magistraturii sunt numiți „mamițica, tanti Miţa şi tânărul Goe”, iar în opinia autorului la CSM „s-au adunat laolaltă Laşitatea, Incompetenţa şi Mediocritatea”.

Ce au voie și ce nu au voie magistrații

Inspecția mai spune că „judecătorii nu îşi pot exprima părerea cu privire la probitatea profesională şi morală a colegilor lor, împrejurare ce impune ca magistrații să-şi exprime opiniile într-o manieră prudentă. Aşadar, magistratul trebuie să acorde o atenție sporită atunci când discută public despre prestația necorespunzătoare a unor colegi”.

După ce a analizat 60 de zile textele lui Ciocan, inspectoarea Stela Florentina Ivan a ajuns la concluzia că „mesajele transmise prin articolele publicate, cu riscul de fi simplist prezentate pot fi: membrii Consiliului Superior al Magistraturii sunt neprofesioniști, vanitoşi, preocupați de aparențe, cu metehne comuniste, deciziile luate de Consiliului Superior al Magistraturii sunt nedocumentate si dăunătoare sistemului judiciar”.

Inspectoarea Ivan a mai descoperit că judecătorul Ciocan și-a publicat textele pe pagina de Facebook, lucru care intră în conflict cu îndrumarul de comunicare pe care CSM  a cheltuit 6 milioane de euro.

„Judecătorii nu vor imixtiona….”

Inspecția mai crede că, potrivit recomandărilor acelui Ghid, judecătorii şi procurorii „nu vor imixtiona in activitatea altor judecători şi procurori sau instituții judiciare şi nici nu vor exprima opinii negative, direct sau indirect, pe social media cu privire la probitatea profesională si morală a colegilor lor”.

Potrivit recomandărilor din ghidul amintit, magistrații „trebuie să dovedească echilibru şi cumpătare atunci când postează pe rețelele sociale”.

Raportul a fost întocmit de inspectoarea Ivan și vizat de directorul Direcţiei de Inspecție pentru judecători, Cătălin Nicolae Magdalena.

Inclusiv șefa Inspecției Judiciare, Roxana Ioana Petcu și-a pus semnătura pe raportul subordonaților.

Trimis la CSM, initial, Consiliul a constatat „indiciile” apoi a pronunțat hotărârea din data de 18 septembrie. Votul a fost luat cu majoritatea cu care ne-am obișnuit, 6 la 1: „Secția pentru judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a constatat încălcarea de către domnul Ciocan Costică – judecător în cadrul Judecătoriei Iași a normelor de conduită prevăzute de art. 18 alin. (2) din Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 328/24.08.2005, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în hotărârea Secției.

Despre Lenin din sediul CSM

Redăm câteva titluri ale editorialelor semnate de judecătorul Costică Ciocan. Ele pot fi citite aici. „Despre vulnerabilizarea magistratului: de la Opricinină la NKVD şi Securitate”, „Lenin în Calea Plevnei: când Revoluţia întâlneşte Departamentul pentru Justiţie”. „Sfaturile unui diavol bătrân: Români în ţara celor fără Justiţie. Cu afecțiune, unchiul tău, SFREDELIN”, „Normarea muncii magistratului: o tranziţie de la comunism către feudalism şi iobăgie”, „Subiecte tabu şi ritualuri legale: Despre ce se mai poate vorbi în Magistratură?”, „Cel mai important om din Magistratură, D-I Goe, D-I Kilobyte şi Grupul reacţionar de la laşi”, „Ultima noapte de dragoste – regrete pentru o despărţire neașteptată”, „Întâia noapte de război – mândria moldovenească și pocalul de foc”, „Lecturile obligatorii la Înalta Curte: o căsătorie ratată?”.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Fostul ministru Raluca Prună despre presiunile făcute de Iohannis pentru numirea Procurorului General

Fost ministru al Justiției în guvernul tehnocrat Cioloș, Raluca...

Procuror suspendat din funcție de CSM

Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior...

Schimbarea la față a lui George Simion

Candidatul AUR la președinție, George Simion, în vârstă de...