Judecător declarat securist, vrea să scape de verdict. În procesul în care se judecă pe această temă la Curtea Supremă şi pe care l-a trecut „la secret”, pe motive de „imagine”, ex-judecătorul Ovidiu Galea, cel pe care CNSAS l-a dat în vileag că a servit fosta poliție politică a regimului comunist, a obţinut o mică victorie.
Sesizarea sa către Curtea Constituţională pentru a decreta ca neconstituţionale unele prevederi legale privind deconspirarea foştilor securişti, inclusiv a aceleia care defineşte foştii angajați ai Securității şi care, supărător pentru el, îi bagă în aceeaşi oală pe toţi foştii slujbaşi ai temutei poliții politice, a fost acceptată.
Curtea de Apel București a stabilit că judecătorul Ovidiu Galea de la Tribunalul Bihor a colaborat cu Securitatea și că, în calitate de ofițer de securitate, a încălcat drepturile fundamentale ale omului înainte de 1989.
În urmă cu o săptămână, la ultimul termen, judecătorul s-a prezentat în fața instanței și, prin avocat, a depus la dosar o decizie a Curții Constituționale care, susținea apărătorul, ar impune trei condiții pentru ca un pârât să fie considerat colaborator al Securității:
- să fi lucrat în cadrul structurii;
- să fi îngrădit libertăți fundamentale ale omului;
- acțiunile să fi fost făcute în scopul susținerii regimului comunist;
O altă apărare a lui Galea a fost aceea că acțiunea în instanța a Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a fost depusă tardiv, după termenul legal de 30 de zile de la data votului în Consiliu pentru colaborator al Securității.
Judecător declarat securist, cum vrea să scape de verdict
Avocatul acestuia a cerut în sala de judecată să se respingă acțiunea ca neîntemeiată pe motiv că CNSAS nu a îndeplinit condițiile de formă pentru a deschide procesul împotriva lui Galea.
„Nu s-a făcut dovada că a desfășurat activități care au suprimat drepturile omului și nu a demonstrat că a sprijit puterea comunistă. În plus, clientul meu a lucrat pentru Securitate doar 2 luni și jumătate, până la revoluția din 1989, fiind ofițer debutant.
A întocmit documente tip școală, acte care nu au fost înregistrate la unitatea militară unde era încadrat. Aceste acte nu au fost supuse pentru aprobare superiorilor”, a declarat în fața instanței avocatul lui Galea.
Citește și Marii evazioniști scăpați printr-o lege inițiată de Ciolacu și Ciucă. „Fapta nu se pedepsește”
Mai mult, acesta a arătat că Romul Dragoman, șeful pe linie de Securitate a lui Galea și șeful Serviciului contraspionaj al Securității Timișoara, a fost verificat de CNSAS și nu s-a constatat că ar fi colaborat cu fosta poliție politică a lui Ceaușescu, deci nici subordonații acestuia nu au colaborat.
Într-un final, apărătorul a cerut instanței să constate că, la urma urmei, măsurile întreprinse de clientul său au avut ca scop apărarea țării și a economiei naționale. Argumentele nu au convins-o judecătoarei Adina Ghiță de la Curtea de Apel București, care l-a declarat colaborator pe Ovidiu Galea.
Continuarea în Bihoreanul.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
Sursa foto – Bihoreanul