Judecătorii cer procurorilor să găsească criminalul în cazul morţii mezzosopranei Maria Maxim Nicoară

Data:

Ancheta în cazul morții mezzosopranei Maria Maxim Nicoară ar putea fi reluată de la zero. Magistrații Judecătoriei au dispus reluarea cercetărilor pentru omor, considerând că procurorii nu au epuizat, în ancheta efectuată, toate ipotezele plauzibile. Unele probe nu ar fi fost luate în calcul, pista omorului fiind abandonată prea devreme. Dacă decizia judecătorilor va fi aprobată de instanța superioară, soțul mezzosopranei ar putea ajunge să fie judecat pentru omor, nu doar pentru lăsarea fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate. 

Diferența este majoră. În funcție de circumstanțe, pedeapsa pentru omor poate ajunge la 25 de ani de detenție sau chiar închisoare pe viață. Lăsarea fără ajutor se pedepsește cu maxim un an de închisoare sau cu o simplă amendă. În bătălia juridică din jurul decesului mezzosopranei a mai intervenit însă un element. Soțul acesteia a înaintat o plângere penală împotriva medicilor și familiei Mariei Maxim, pentru abuz în serviciu și ucidere din culpă. „Se contestă faptul că victima a fost tratată corespunzător după externare, ceea ce ar fi condus la deces”, a precizat prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunal, Ioanela Gâmbuță.

O vânătaie de pe umărul stâng ar fi putut fi explicată prin comprimarea gâtului cu degetele

Mezzosoprana Maria Maxim Nicoară, solistă a Operei Naționale ieșene, a suferit în luna mai 2020 multiple leziuni cerebrale, toracice şi vertebrale după ce ar fi căzut pe scările din locuinţa sa din Aroneanu. Evenimentul a fost anunțat la 112 de la 8 ore de la producerea sa. Solista a fost internată în comă, la spitalul de Neurochirurgie, iar apoi la cel de Recuperare. După mai multe luni de internare, a fost externată, la cererea familiei. A decedat în decembrie 2020, fără să-și fi revenit din comună. Pianistul Codrin Nicoară, a afirmat că soția sa ar fi suferit un accident casnic, căzând pe scări după ce băuse. Ipoteza a fost contestată de sora și rudele apropiate ale solistei, acestea susținând ipoteza unui omor, soțul fiind cel care o împinsese pe scări.

Procurorii și-au început cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de omor. Această variantă a fost însă infirmată, dosarul trimis în instanță în aprilie anul trecut făcând referire doar la lăsarea fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate. Practic, anchetatorii susțineau că nu există suficiente probe pentru a susține varianta omorului, dar lui Codrin Nicoară i se putea reproșa faptul că nu-și ajutase soția pe parcursul nopții, ci așteptase până dimineață pentru a apela la ajutorul medicilor. Clasarea cercetărilor pentru omor a fost contestată de familia Maxim, care a cerut reluarea cercetărilor.

În plângerea împotriva soluției date de procurori, familia Maxim a semnalat mai multe contradicții din declarațiile lui Codrin Nicoară, dar și existența unor probe neluate în calcul. Astfel, Nicoară ar fi avansat mai multe ore diferite la care ar fi avut loc accidentul. De asemenea, forma de spirală a scării excludea o cădere continuă de la etaj până la parter, lipsind totodată leziunie specifice care ar fi trebuit să apară la genunchi, coate sau în zona feței. Faptul că victima ar fi fost găsită pe un covor, la o distanță de 70 cm de capătul treptelor, nu corespundea nici el unei căderi accidentale. Dimpotrivă, dacă victima ar fi fost împinsă, acest lucru ar fi explicat leziunile interne grave, ca și existența unor leziuni în zona cefei, posibilă în cazul unei lovituri din spate.

O vânătaie de pe umărul stâng ar fi putut fi explicată prin comprimarea gâtului cu degetele, nefiind însă posibilă în cazul unei căderi. Urmele de sânge de pe încălțămintea lui Nicoară l-ar fi plasat pe acesta lângă victimă în momentul producerii leziunilor, fiind necesară o expertiză care să stabilească exact felul în care au apărut petele. Alte pete de natură organică, vomă sau sânge, nu fuseseră analizate deloc de către anchetatori. Filmul prezentat de familie presupunea o agresiune fizică, urmată de împingerea Mariei Maxim pe scări.

Relațiile dintre cei doi soți ar fi fost tensionate, pentru că bărbatul ar fi avut o amantă în sat

Conform declarației dată de Codrin Nicoară și consemnată la dosar, acesta se întâlnise acasă în ziua de 9 mai 2020 cu un prieten, bând fiecare câte 3-4 beri. Maria Maxim ar fi plecat la părinții săi, întorcându-se după ora 19.00, bine dispusă și spunând că băuse la părinți 2-3 pahare de vin. Cei doi soți ar mai fi băut împreună câteva pahare, iar la 20.45 soțul s-ar fi retras în camera de la parter. A adormit, fiind trezit însă în jurul orei 23.00 de zgomotul căderii. Și-a găsit soția la capătul scărilor, semi-inconștientă, plângându-se că îi este rău și îi vine să verse. A așezat-o pe patul din camera de la parter. Pe parcursul nopții, soțul i-ar fi schimbat în două rânduri bluza cu care era îmbrăcată, întrucât vomita. Soprana era tot semi-inconștientă, plângându-se de starea de rău. Totuși, medicul de pe ambulanță a relatat ulterior că soțul îi spusese că Maria Nicoară intrase în comă la scurt timp după accident. În aceste condiții, ar fi fost imposibil ca ea să-și revină pe timpul nopții. În jurul orei 4.30, Nicoară ar fi sesizat că fața femeii se umflase. La ora 6.00, Nicoară și-ar fi sunat mama, medic, rugând-o să vină pentru a vedea starea soției. Mama ar fi ajuns la casa din Aroneanu la 6.20. Telefonul la 112 a fost dat la 7.07, familia Maxim arătând că nu s-a clarificat de ce, după ce mama lui Nicoară a constatat starea Mariei Maxim, au mai trecut 45 de minute până să fie chemată ambulanța, scrie ZIARUL DE IAȘI.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Au fost finalizate lucrările la noua Policlinică din Alba Iulia. Când va fi deschisă | Alba24.ro

Au fost finalizate lucrările la noua Policlinică din Alba...

Un fost consilier al ministrului Daea nu poate justifica 224.743 euro | Ziarul de Iași

Un fost consilier al ministrului Daea nu poate justifica...

Mediocritatea liderilor politici | Revista22

Mediocritatea liderilor politici români din ultimul deceniu a dus...