Judecătorii din CSM cer stoparea transferului datelor sistemului judiciar către minister și vor control pe specialiștii IT din instanțe

Data:

spot_img

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât, în unanimitate, că „prin înrolarea calculatoarelor și serverelor din instanțele judecătorești în domeniul JUST.RO, gestionat de către Ministerul Justiției, se creează o vulnerabilitate de natură să afecteze independența justiției”.

Pentru înlăturarea vulnerabilității privind independența justiției, judecătorii din CSM susțin că trebuie luate o serie de măsuri de natură tehnică:

Încetarea procesului de înrolare a calculatoarelor și serverelor din instanțele judecătorești în domeniul administrat de Ministerul Justiției – JUST.RO. În cazul în care demersul a fost deja început sau finalizat, se va reveni la situația anterioară înrolării.

Reconfigurarea serverelor ECRIS fără a fi în relație de dependență cu domeniul JUST.RO. În cazul în care Ministerul Justiției nu asigură posibilitatea tehnică de configurare a serverelor în acest mod până la data de 01.10.2024, se va reveni la situația anterioară virtualizării, respectiv pe echipamente fizice existente

– Configurarea și actualizarea soluțiilor informatice puse la dispoziția instanțelor, de către instanțe și minister

– Monitorizarea zilnică de către instanțele judecătorești a accesului în echipamentele informatice pentru identificarea oricărui acces neautorizat, până la înlăturarea oricărei dependențe de domeniul JUST.RO.

Control asupra specialiștilor IT

În același timp, judecătorii din CSM au cerut „ministerului Justiției să demareze procesul de transfer către Consiliul Superior al Magistraturii a tuturor atribuțiilor ce îi revin în domeniul IT vizând instanțele judecătorești, apreciind că acest proces reprezintă nu doar o măsură de conformare cu standardele europene, ci și un pas necesar pentru asigurarea unei justiții independente și eficiente”.

Deciziile au fost luate după ce judecătorul Claudiu Drăgușin a explicat colegilor că situația este deosebit de gravă și a recunoscut că a avut un dialog cu ministerul, dar au fost exclusiv discuții tehnice. „O pastilă otrăvită, frumos ambalată. Mi-ar fi plăcut ca doamna ministru să fie prezentă alături de noi”, a explicat Drăgușin, care nu a respins comparația proiectului MJ cu SIPA 2.0 „o situație posibilă în viitor”.

Nemulțumirea judecătorului a fost legată și de faptul că specialiștii IT din instanțe sunt subordonați MJ, dar sub autoritatea președinților de instanțe. El a mai arătat că prin această „tentativă de reformă”, toată informația produsă de sistemul juridic va fi preluată de ministerul Justiției, iar conținutul laptopurile grefierilor și judecătorilor se doresc a fi transferate către MJ.

Ca vulnerabilități, acesta a mai arătat că prin acest transfer de date ar fi afectat secretul deliberării, în condițiile în care judecătorul ia o decizie singur, „îndrumat doar de propria conștiință”.

O altă hibă a sistemului apare în cazul supravegherilor tehnice care „sunt secrete și trebuie să rămână strict între judecător și procuror. Sistem foarte eficient și foarte bun, dar nu pentru sistemul de justiție care este un mozaic. Un superadmin are nevoie de încredere totală, dar în același timp poate impune orice regulă de securitate care poate fi schimbată oricând”, a mai arătat Drăgușin.

Instanța supremă și parchetele, exceptate

O altă nemulțumire a sa a fost legată de faptul că la parchete au fost înrolate toate calculatoarele pe domeniul mpublic.ro, separat de domeniul just.ro În plus, DNA și DIICOT au sisteme separate de acces în sistem. „Pentru parchete s-a găsit soluția firească, ca tehnologia să fie centralizată, dar administrată local de DNA, PG si DIICOT. În cadrul instanțelor nu s-a pus această problemă. De ce există această diferență de tratament între PG și instanțe?”, s-a mai întrebat judecătorul care a încheiat cu observația că dispozițiile din PNRR nu pot prevala în fața unor dispoziții constituționale.

De aceeași părere a fost și Liviu Odagiu care a punctat faptul că „România trebuie să absoarbă aceste fonduri, dar care este prețul?”.

Pe un ton ridicat s-a pronunțat împotriva proiectului și Laura Radu, fosta președintă a Tribunalului București. Ea a cerut reglementarea statutului specialiștilor IT din instanțe, în sensul ca aceștia să nu se mai subordoneze ministerului justiției. „MJ trimitea informaticienilor de pe lângă Curțile de Apel, la 17 seara, să raporteze stadiul încărcării documentelor. Ministra ar fi trebuit să participe la ședințele secție pentru judecători. MJ nu este neapărat îndreptățit să dețină bazele de date ale instanțelor. În prezent, informaticienii trebuie să raporteze MJ”, a declarat Radu, care a sugerat că legea pentru recrutarea și evaluarea informaticienilor ar trebui schimbată.

Ce susține ministerul

În urmă cu câteva zile a izbucnit un scandal privind o presupusă încălcare a principiului separației puterilor în stat, după ce CSM a trimis o notă în teritoriu prin care a cerut stoparea încărcării datelor în platforma just.ro, administrată de minister.

Consiliul susține că prin specialiștii IT ai ministerului puterea executivă ar încălca independența sistemului judiciar dacă ar avea acces la datele din dosare care se judecă în întreaga țară.

La rândul său, MJ susține că nu are drept de acces în sistem, el fiind doar administratorul platformei. Acces ar avea doar câțiva specialiști din departamentul IT care rezolvă eventualele probleme tehnice și care se loghează oricum cu user și parolă, deci lasă urme care pot fi depistate ușor în sistemul informatic.

În plus, centralizarea datelor din sistemul judiciar este jalon în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR), nerealizarea acestui angajament fiind sancționat cu pierderea banilor europeni.

Citește și: Bani de la Big Pharma pentru asociația lui Rafila prin intermediul consilierului, apropiat numit de ministru șef la Antibiotice SA

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related