Judecătorii din CSM nu consideră atentat la independența justiției faptul că un serviciu secret controlează calculatoarele magistraților

Data:

spot_img

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât respingerea cererii formulate de trei judecători de la Curtea Militară de Apel București privind posibila afectare a independenţei şi imparţialităţii, după ce aceștia au reclamat intenția serviciului de contrainformații militare de a le face un control în computere instanței.

Controlul la instanță a venit după ce judecătorii l-au arestat pe Iulian Gherghe, fostul număr 2 din serviciul secret al armatei, acuzat de delapidarea fondurilor de război. Votul în secția pentru judecători a CSM a fost unul previzibil: 8 de respingere a cererii de apărare a independenție judecătorilor, 2 pentru apărarea acestora și 1 vot nul.

În aprilie 2021, judecătorii Constantin Ciuculescu, Constantin Luchian Constantinescu și George Matei au reclamat președintelui CSM intenția Direcției contrainformații și securitate militară din cadrul Direcției Generale de Informații a Armatei (DGIA) din MAPN de a efectua un control în computerele lor de la instanță.

Controlul documentelor neclasificate

Serviciul secret al Armatei a cerut să verifice calculatoarele judecătorilor care l-au arestat pe generalul (r) Iulian Gherghe, fost adjunct al Direcției Generale de Informații a Apărării (DGIA), acuzat că a folosit 180.000 de dolari din fondurile serviciului secret pentru a cumpăra o casă.

Cu câteva zile înainte de începerea controlului, judecătorul Matei a dispus arestarea preventivă a generalului în rezervă Iulian Gherghe, fostul adjunct al Direcției Generale de Informații a Apărării (DGIA), structură în subordinea căreia se află DCISM. „De existența acestui control al unei structuri de contrainformații a Armatei știa și CSM-ul, solicitarea pentru a studia documentele clasificate fiind încă de acum un an. Acest control nu a fost împiedicat. Doar că ofițerii au cerut acces și la documentele neclasificate, adică la calculatoarele judecătorilor și ale grefierilor. Cererea a fost aprobată verbal de președintele instanței care a venit din concediu pentru asta. Eu, împreună cu domnii judecători Luchian Constantinescu și Constantin Ciuculescu ne-am opus acestei solicitări”, declara atunci George Matei, purtătorul de cuvânt al Curții Militare de Apel. După această declarație, Matei a fost schimbat din funcția de purtător de cuvânt al instanței.

MapN susține contrariul

În replică, ministerul Apărării Naționale susține că cei trimiși în control nu au solicitat informații neclasificate. „Pe timpul activității a fost verificat modul de gestionare a informațiilor clasificate aflate în evidența U.M. 02949 București și a fost auditat modul de implementare a politicilor de securitate pe sistemul informatic şi de comunicaţii independent clasificat al unității, fără a fi accesate rețelele informatice constituite la nivelul unității militare. Pe timpul activității nu s-a solicitat acces la documente neclasificate, iar echipa de control s-a relaționat strict cu personalul structurii de securitate și responsabilul cu evidența documentelor clasificate, fiind permanent însoțită de un reprezentat legal al unității”, se arată în poziția ministerului Apărării.

Generalul-maior cu două stele (r) Iulian-Cristian Gherghea este judecat pentru delapidare, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual și uz de fals, el fiind arestat preventiv, pe 27 martie, de Curtea Militară de Apel București.

Investigația în acest caz a pornit după ce directorul general al Direcției Generale de Informații a Apărării (DGIA) și-a dat seamă că lipsesc 180.000 de dolari din cont și a informat Parchetul Militar despre acest caz. După intrarea procurorilor pe fir, s-a stabilit că banii au fost ridicați de la bancă pe 27 noiembrie 2018, fiind retrași din conturile DGIA unde se regăseau sume de bani destinate pentru situații de criză și război.

Banii au fost folosiți de generalul-maior cu două stele Iulian-Cristian Gherghe pentru cumpărarea unui teren și ridicarea unei case în Corbeanca. 

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Judecătorul – avocat pentru Guvern, în procesul Danileț contra România

Un membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM ),...

Marian Vanghelie, trimis în judecată de DNA pentru complicitate la abuz în serviciu în dosarul Economat

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat vineri trimiterea în...

Ministerul Justiției vrea decontarea școlilor private pentru odraslele magistraților de legătură în UE

Ministerul Justiției condus de Alina Gorghiu lucrează la completarea...