Judecătorii din Polonia urmează să fie reevaluați

Data:

Judecătorii din Polonia urmează să fie reevaluați în baza unor suspiciuni de promovare nemeritate, a anunțat ministrul adjunct al Justiției, judecătorul Dariusz Mazur.

„Îi vom trage la răspundere pe cei care, de dragul beneficiilor și al onorurilor, au încălcat demnitatea profesiei de judecător.

Noii judecători vor fi reevaluați, iar unii dintre ei nu se vor mai bucura de promovări nemeritate, mai ales cele făcute în cheia loialității politice”, a anunțat ministrul adjunct al justiției, judecătorul Dariusz Mazur, într-un interviu acordat publicației poloneze Onet.

Aceasta precizează că reglările nu se vor face peste noapte, mai ales pentru că modificările de statut sunt împiedicate de președinte.

Citește și: Condamnarea lui Mario Iorgulescu anulată. Procesul va fi reluat, a decis un complet din care face parte Lia Savonea

2.500 de noi judecători numiți neconstituțional

Ministrul adjunct al justiției anunță demiterea tuturor președinților de instanțe care au beneficiat de pe urma „curățării” lui Zbigniew Ziobra și au avut înțelegeri cu politicienii

În cadrul curățeniei făcute în cadrul profesiei judiciare, el indică necesare proceduri disciplinare și penale pentru beneficiarii judiciari ai „bunei schimbări”.

Sancțiunea poate fi, și uneori ar trebui să fie, excluderea irevocabilă din profesie – spune judecătorul Mazur.

De asemenea, indică ce modificări legislative vor fi introduse imediat după schimbarea locatarului de la Palatul Prezidențial.

„Vom revizui toate avansările nejustificate făcute pe criterii politice, afirmă secretarul de stat adjunct.

În jur de 2.500 de noi judecători, adică numiți de Consiliul Național al Magistraturii, neconstituțional, conduc în prezent instanțele de drept comun.

O mare parte dintre președinții de instanțe, pe care tocmai îi demite ministrul Adam Bodnar, au fost nominalizați de Zbigniew Ziobro, scrie Onet.

Și, în sfârșit, Curtea Supremă, condusă de judecătoarea Małgorzata Manowska, se confruntă cu perspectiva unor acuzații disciplinare. Aceasta este o instanță în care funcționează două „neo-camere”, ocupate de neo-judecători.

Citește și: Mine în Ucraina. Teritoriu ucrainean este cel mai minat din lume

Judecătorii din Polonia urmează să fie reevaluați. Noua conducere vrea să facă ordine

Așa arată sistemul de justiție după opt ani de guvernare PiS. Trebuie menționat că, în timpul „schimbării bune”, procesele în instanțe au început să dureze din ce în ce mai mult, iar instanțele conduse de locotenenții fostei puteri au devenit pur și simplu ineficiente.

În Ministerul Justiției, parțial ocupat de oamenii lui Ziobro, se găsesc „schelete în dulap” pe care noua conducere a ministerului trebuie să le descopere și să le elimine.

Cu această situație s-a confruntat noul ministru al justiției, Adam Bodnar, și echipa sa.

„Am intrat pe un teren nou. Pur și simplu”, a declarat pentru Onet judecătorul Dariusz Mazur, secretar de stat adjunct al justiției.

„Știu că unii judecători sunt nemulțumiți, după șase luni de când suntem la putere, că schimbările se desfășoară prea încet. În mod uman, înțeleg perfect acest lucru, dar, din păcate, trebuie să acționăm din două perspective: „sub actualul președinte” și „după încheierea mandatului său”, a subliniat acesta.

„Mă refer, desigur, la actualul mandat al președintelui Andrzej Duda, care împiedică schimbările legislative majore în sistemul judiciar. Aceste schimbări ar putea restabili statul de drept.

A doua perspectivă este perioada de după încheierea mandatului său, când dacă alegerile vor fi câștigate de un candidat democratic vom putea iniția schimbări reale și profunde”, a explicat secretarul de stat adjunct Mazur.

În prezent, trebuie să facem eforturi considerabile pentru a introduce orice schimbări și, în același timp, să menținem standardele statului de drept — a subliniat el, potrivit Onet.

Trebuie avut grijă la schimbări

„În ceea ce privește schimbările de personal în cadrul Ministerului Justiției, acestea trebuie realizate astfel încât să nu perturbe în niciun fel continuitatea activității ministerului, deoarece judecătorii trebuie să aibă în permanență posibilitatea de a obține concediu medical, de a fi delegați la o altă instanță sau de a trece în rezervă, ceea ce având în vedere că sunt peste 9.000 de judecători generează un număr foarte mare de acțiuni administrative și de management pentru minister”, explică judecătorul Mazur.

Președinții numiți în timpul „schimbării bune” devin istorie. „Cu toate acestea, noi nu demitem prin fax, cum făceau predecesorii noștri”

Judecătorii din Polonia. Demiterile sunt în curs

Secretarul de stat adjunct al justiției subliniază că demiterea președinților — nominalizați în timpul „schimbării bune” este în curs și va continua până când în toate instanțele vor exista președinți acceptați de comunitatea judecătorească.

Până acum, au fost inițiate 110 proceduri de demitere a președinților și vicepreședinților de instanțe numiți în timpul mandatului ministrului Zbigniew Ziobro, dintre care 53 de persoane au fost deja demise, iar alte 35 de persoane și-au dat demisia — precizează el.

Toți președinții care au demonstrat că nu respectă principiile eticii judiciare și care au participat la demontarea statului de drept, în principal prin semnarea listelor de susținere pentru membrii Consiliuluo Polonez pentru Sistemul Judiciar (KRS), ar trebui să-și piardă funcțiile.

Aceasta îi include și pe cei care au preluat funcții după președinții demiși în timpul curățărilor lui Ziobro din 2017”, explică judecătorul Mazur, relatează Onet.

În cele din urmă, trebuie demiși și cei care au beneficiat de avansări datorită KRS pe criterii politice sau cei care nu își îndeplinesc eficient rolurile manageriale subliniază secretarul de stat adjunct Mazur.

Trebuie menționat că, spre deosebire de puterea anterioară, acționăm într-un mod justificat și transparent. Noi nu demitem prin fax, cu o singură propoziție pseudo justificativă, bazată pe statistici inexistente. Toate cererile de inițiere a procedurii de demitere a președinților sunt amplu motivate” asigură el.

Ce se întâmplă cu „măcelarii” disciplinei judiciare?

O altă problemă cu care trebuie să se confrunte Ministerul Justiției este cea a numirii de către ministrul Ziobro pentru încă un mandat de patru ani (până în 2026 — n.red.) a procurorilor șefi centrali de disciplină judiciară. Acest trio este format din Piotr Schab, Przemysław Radzik și Michał Lasota.

Conform informațiilor obținute de Onet și OKO.press, ultimii doi ar fi putut fi implicați în așa-numitul scandal de hărțuire, ca membri ai grupului informal Kasta pe WhatsApp, centrat în jurul lui Łukasz Piebiak, scrie Onet.

În cadrul acestui grup, un număr de avocați, majoritatea judecători ai „schimbării bune”, elaborau strategii de defăimare și represiune împotriva judecătorilor care apărau statul de drept.

Chiar în aceste discuții, Radzik și Lasota se autodenumeau „măcelarii disciplinari”.

Aceștia au devenit cunoscuți pentru urmărirea și hărțuirea nejustificată a judecătorilor care criticau schimbările implementate de guvernul PiS, sancționându-i pentru abateri adesea inventate sau pentru apărarea statului de drept.

Printre acestea se numărau și hotărârile judecătorești, ceea ce contravine principiului constituțional al independenței judecătorilor.

Aceste proceduri disciplinare ar putea fi în număr de până la două sute, așa că și numărul judecătorilor care au fost hărțuiți și reprimați de acest trio disciplinar al ministrului Ziobro a fost considerabil”, a declarat judecătorul Mazur, pentru Onet.

„Dar datorită faptului că ministrul Bodnar a decis să numească așa-numiții comisari ad hoc, care au preluat cazurile disciplinare de la acest trio și au început să le închidă ca fiind evident nefondate, era persecuției judecătorilor s-a încheiat”, subliniază ministrul adjunct al Justiției.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

[td_block_11 custom_title="Related Article" limit="1" post_ids="328426"]
spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

„Discursurile instigatoare la ură” din campaniile electorale, motiv de îngrijorare pentru reprezentantul Organizației Națiunilor Unite

„Discursurile instigatoare la ură” din campaniile electorale îl îngrijorează...

Un cioban ales deputat este urmărit penal după ce a păscut oile în lucerna vecinului

Deputatul Ciprian Ciubuc, intrat în Parlament pe listele AUR,...

Săptămâna de lucru de 6 zile introdusă în Grecia

Săptămâna de lucru de 6 zile introdusă în Grecia....