Judecătorul – avocat pentru Guvern, în procesul Danileț contra România

Data:

spot_img

Un membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM ), magistrat ales de judecătorii judecătoriilor din țară, apare cu statutul de consilier, un fel de avocat al reprezentantului guvernului, în dosarul de la CEDO deschis de fostul judecător Cristi Danileț împotriva statului român, după ce a fost sancționat pentru două postări pe Facebook.

În februarie 2024, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că statul român a încălcat în cazul lui Danileț articolul 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului privind libertatea de exprimare, când a fost sancționat de instanța supremă cu diminuarea salariului timp de două luni.

În urma acestei decizii, statul a fost condamnat la plata a 5.232 de euro către Cristi Danileț. Reprezentanții României nu au fost de acord cu decizia și au atacat hotărârea. Astfel, potrivit documentelor de la dosar, din partea Guvernului României au participat Oana Florentina Ezer – Agent, Laura Corina Iordache, Adriana Mihaela Bărbieru și Claudiu Marian Drăgușin.

Laura Corina Iordache este angajată a ministerului de Externe pe funcția de secretar III la MAE, dar plătită de Consiliul Europei.

Adriana Mihaela Bărbieru este secretar II la MAE, Adjunct al Reprezentantului Permanent României pe lângă Consiliul Europei, iar Claudiu Marian Drăgușin este membru ales al CSM.

Judecătorul incompatibil

Astfel, un judecător al CSM a mers la Starsbourg să apere o hotărâre a instanței disciplinare din care face parte și se transformă în avocatul instituției. Menționăm că Secția pentru judecători în materie disciplinară a fostului CSM a decis excluderea de trei ori din magistratură a lui Danileț, toate deciziile fiind desființate de instanța supremă. CSM putea desemna un consilier juridic să participle la ședința de judecată dacă era necesar.

Postura de avocat a lui Drăgușin este cel puțin ciudată, dacă ne gândim că judecătorii din CSM au sancționat un coleg, pe Ciprian Ghiță de la Curtea de Apel București, pe motiv că practică avocatura clandestin, după ce și-a apărat plângerile făcute față de diverși indivizi sau instituții pe care le considera responsabile că i-au cauzat prejudicii.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a fost înființată la Strasbourg de către statele membre ale Consiliului Europei în 1959 pentru a audia acuzațiile de încălcare a Convenției Europene a Drepturilor Omului din 1950.

Potrivit statutului magistraților, „funcţia de judecător, procuror, (…) este incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior, astfel cum acestea sunt definite de legislaţia în vigoare, şi a funcţiilor didactice de la Institutul Naţional al Magistraturii şi Şcolii Naţionale de Grefieri”.

Citește și: Fitch Ratings a revizuit perspectiva României de la stabilă la negativ

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto: Facebook

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

TermeneAI: Creșterea afacerii cu 27% în 2024, susținută de tehnologiile inteligenței artificiale

Termene.ro, compania care a devenit un lider recunoscut în...

După eșecul electoral, Ciolacu mizează pe TikTok: viața personală în prim-plan | Aktual24

După eșecul electoral, Ciolacu mizează pe TikTok. Președintele PSD...

„Trei kilometri până la capătul lumii”, filmul propus de România la Oscar, a fost prezentat la Tulcea

Filmul „Trei kilometri până la capătul lumii”, regizat de...