Judecătorul care a decis, ilegal, anularea hotărârii Curții Constituționale privind turul 2 al alegerilor prezidențiale a fost cerut la Ministerul Justiției, în urmă cu 5 ani, de Cătălin Predoiu, actualul președinte interimar al PNL.
Pe 23 decembrie 2020, ministerul Justiţiei (MJ) înainta Consiliului Superior al Magistraturii(CSM) o solicitare privind detaşarea în cadrul ministerului a judecătorului cu grad de curte de apel Vasile Alexandru, de la Tribunalul Prahova, pentru o perioadă de 3 ani. 23 decembrie 2020 a fost ultima zi de mandat a lui Cătălin Predoiu, actual ministru de Interne și președinte interimar al PNL.
În motivarea cererii se arăta că judecătorul Alexandru a mai fost detaşat în perioada 1 august 2013 – 15 iulie 2017 la MJ.
Susținut de CSM
Tribunalul Prahova s-a opus detașării, dar Secția pentru judecători a CSM, pe 14 ianurie 2021, a votat pentru mutarea lui Alexandru la minister. Decizia este semnată de fostul președinte al CSM, judecător Bogdan Mateescu.
A doua zi, Tribunalul Prahova atacă hotărârea Secției pentru judecători și cere anularea acesteia. Între timp, ministru al Justiției este numit Stelian Ion de la USR.

Judecătorii din CSM se răzgândesc și dau dreptate Tribunalului Prahova, iar Alexandru este adus înapoi la Prahova. Astfel, potrivit justnews.ro, în mai puțin de o lună, judecătorul Alexandru a fost plimbat de la MJ la Prahova și înapoi.
Ministerul Public arată într-un comunicat că „a declarat recurs împotriva deciziei pronunțată în cursul zilei de astăzi, 24 aprilie 2025, de Curtea de Apel Ploiești – Secția de contencios administrativ și fiscal în dosarul numărul 301/42/2025”.
Citește și: De ce aleg candidatul 11, ultimul din listă
Finul lui Oțel
Potrivit unor surse judiciare, judecătorul Alexandru Vasile este finul lui Cătălin Oțel, magistratul de legătură al României în Republica Moldova. Oțel a fost șeful Direcției de avizare din MJ timp de mai mulți ani, până în aprilie 2021, când a fost schimbat din funcție de către ministrul Stelian Ion (USR).
Potrivit Hotnews, în septembrie 2021, Oțel a revenit pe același post, fiind numit de către ministrul interimar al Justiției, Lucian Bode. El o demisese pe șefa Direcției de Avizare, Raluca Spoeală, întrucât aceasta nu avizase ordonanța de urgență provind Programul Anghel Saligny, act normativ care a generat o dispută politică soldată cu plecarea USR din guvernul Cîțu.
În septembrie 2023, ministrul Alina Gorghiu l-a numit pe Oțel în postul de secretar general adjunct în MJ. Oțel este cunoscut ca un colaborator apropiat al lui Gorghiu, el făcând parte din delegațiile cu care ministrul Justiției a făcut mai multe deplasări externe, inclusiv în Japonia și Brazilia.
Față de decizia Tribunalului Prahova au apărut deja glume pe internet. Astfel, una dintre ele arată că „rămas după program, din exces de zel, judecătorul de la Ploiești a anulat Tratatul de la Versailles, actele constitutive ale Uniunii Europene și 37 de rezoluții ale ONU”.
Citește și: Autoritatea Electorală Permanentă a sesizat DNA în legătură cu campania lui Nicușor Dan
Urmăriți PressHUB și pe Google News!