Judecătorul care l-a condamnat pe Puiu Popoviciu a scăpat de dosarele de la SIIJ. Parchetul General, prin procurorii desemnați pentru a ancheta magistrați, a clasat toate plângerile care-l vizau pe Ion Tudoran Corneliu Bogdan, cel care l-a condamnat în primă instanță pe milionarul Puiu Popoviciu la 9 ani închisoare în dosarul „Ferma Băneasa”.
Aceste plângeri, reunite într-un dosar în care Tudoran a fost urmărit penal de către procurorii fostei Secții Speciale conduse de Adina Florea – în prezent pensionată și reangajată de Camera de Comerț și Industrie a României – au fost folosite de Puiu Popoviciu pentru a se apăra la Londra în procesul de extrădare, proces pe care l-a și câștigat. Acum, toate acele acuzații s-au dovedit a fi fără suport.
Pe 18 aprilie 2024, Parchetul General emitea soluție de clasare în dosarul care-l viza pe Ion Tudoran Bogdan. Cazul a fost deschis în urma mai multor plângeri făcute de diverși indivizi, unii dintre ei cu cazier.
Acuzații fără fundament
În mai 2019, Aurel Cezar Panait susținea într-o plângere depusă la fosta SIIJ că judecătorul Tudoran a exercitat fără drept meseria de avocat, că a șantajat și că l-a înșelat în convenții.
Mai exact, Panait îl acuza pe Tudoran că a importat printr-un intermediar trei mașini din Statele Unite, pe care le-a folosit prin procură. În plus, judecătorul ar fi folosit gratuit două garaje care aparțineau societății Autovit. O altă acuzație era că fostul magistrat ar fi oferit asistență juridică unor cunoscuți pe care i-a ajutat la tranzacționarea unor acțiuni.
În februarie 2020, același Aurel Cezar Panait depunea o nouă plângere pentru favorizarea făptuitorului față de medicii care l-au consultat pe judecătorul Tudoran. Panait îi acuza pe medici că au emis diverse diagnostice medicale care-l favorizau pe Tudoran.
Pe 16 ianuarie 2020, un anume Marinică Bozdoro depunea o plângere împotriva judecătorului Tudoran pe care-l acuza de luare de mită.
Plângere penală depusă după 9 ani
În februarie 2020, Liviu Ciprian Opriș depunea o plângere împotriva judecătorului Tudoran în legătură cu instrumentarea unor dosare care-i privea pe Gigi Becali și frații Păunescu.
La aceeași dată, Opriș mai depunea o plângere în care-l acuza pe judecător că l-a șantajat să vândă acțiunile pe care le deținea la un preț prea mic.
Acțiunile respective au fost vândute de Opriș în 2009 și 2011, iar plângerea împotriva judecătorului a fost depusă după 9 ani.
Pe 13 august 2020, un anume Aurel Andronic făcea o plângere la SIIJ împotriva judecătorului Tudoran în legătură cu o hotărâre pronunțată într-un dosar din 2014.
Toate aceste plângeri au fost reunite la dosarul inițial, deschis în 2019.
Ce au stabilit procurorii Parchetului General după 5 ani de așa zisă anchetă? „din materialul probator existent în cauză nu rezultă implicarea în activitățile menționate a fostului magistrat, neexistând nici un act juridic care să fi fost încheiat în urma presupuselor consultații acordate de acesta” și „se constata ca aceste acuzații sunt susținute doar de către persoanele vătămate în plângerile/denunțurile formulate și declarațiile date, fără o bază reală”.
Judecătorul care l-a condamnat pe Puiu Popoviciu a scăpat de acuzații
Cu privire la acuzațiile făcute de Aurel Andronic la adresa lui Tudoran, procurorii au ajuns la concluzia că „persoana vătămată își exprimă nemulțumirea cu privire soluțiile dispuse de către magistrații reclamați și nu a indicat nicio împrejurare utilă, de substanță, din care să rezulte un minim de indicii cu privire la săvârșirea infracțiunii”.
Tot în legătură cu plângerea lui Andronic, Parchetul General arată că „magistratul judecător a procedat la acordarea de termene de judecată lungi, dar cu o lună înainte de a se prescrie dosarul i-a aplicat lui Aurel Andronic pedeapsa maximă”.
Cu referire la favorizarea lui Becali și a fraților Păunescu de către judecătorul Tudoran, procurorii au ajuns la concluzia că acestea sunt dosar simple afirmații, care nu se sprijină pe nicio probă.
Cine sunt reclamanții
Despre Aurel Cezar Panait, presa a relatat că este interfața avocatului Ionuț Veniamin Dojană, jurist care a cumpărat o mulțime de firme pentru care a plătit milioane de euro. Dojană a asistat și coordonat toți martorii care au pledat pro-Popoviciu în procesul de extrădare. Dojana a fost audiat de instanţa britanică şi a precizat că toate aceste aspecte erau investigate de procuroarea SIIJ Mihaela Iorga Moraru în dosarul penal nr. 1603/2019, caz acum clasat.
Marinică Bozdoro este administratorul mai multor firme. Numele lui apare în secțiunea „condamnări definitive” a DNA. Astfel, acesta a fost condamnat în 2016 la 3 ani închisoare cu executare în dosarul lui Adrian Mladin, fostul primar al comunei Jilava. Bozdoro a fost găsit vinovat de trafic de influență și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.
Liviu Ciprian Opriș este un medic stabilit în America despre care Tudoran susține că nu l-a văzut de 20 de ani.
Aurel Andronic a fost condamnat chiar de Tudoran cu executare pentru înşelarea unei bănci cu peste patru milioane de euro, după ce a obţinut, cu ajutorul unor acte false, două credite bancare, iar apoi nu a mai rambursat sumele.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
Vai ție, justiție română! În ce hal te-au adus politrucii României post-Socialiste.