Judecătorul Cristi Danileţ: „Poliția Judiciară trebuie să treacă la Parchet”. Proiectul ReAct – tratamentul victimelor minore în justiția penală

Data:

spot_img

Poliția Judiciară trebuie să lucreze cu procurorii. Este doar unul dintre semnalele de alarmă trase de judecătorul Cristi Danileţ la primul atelier de formare pentru jurnaliști desfășurat în weekendul 11-12 decembrie 2021, un eveniment desfășurat în cadrul proiectului ReAct – Reformă și acțiune pentru apărarea drepturilor copiilor, victime ale traficului uman în sistemul de justiție, finanțat de Active Citizens Fund și derulat de Asociația Centrul de Advocacy și Drepturile Omului (CADO) în parteneriat cu Asociația Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică (ECLER) și Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina (INSTITUTUL BUCOVINA).


De ce multe dosare cu victime copii (și nu numai) bat pasul pe loc

Judecătorul Cristi Danileţ a explicat, printre altele, că, potrivit Codului de procedură penală, procurorii desfășoară activitatea de urmărire penală împreună cu lucrătorii de poliție judiciară. Aceștia din urmă fac însă parte din structurile M.A.I., ceea ce înseamnă că pe linie administrativă, polițistul de la poliția judiciară se subordonează șefului său polițist, căruia îi dă raportul, iar pe linie de urmărire penală se subordonează procurorului, ceea ce generează o eficiență scăzută în soluționarea dosarelor, mai ales că, la Poliție, fiecărui lucrător îi revine un număr mare de cazuri de instrumentat.

„Vă dați seama: doi oameni trebuie să lucreze împreună, dar ei sunt din două instituții diferite. Poliția Judiciară trebuie să lucreze cu procurorii, la Parchet”, a reiterat judecătorul Cristi Danileţ, formator în cadrul proiectului.

Perspectivele ca acest lucru să se întâmple prea curând nu sunt însă foarte optimiste. De ce?

„Polițiștii judiciari sunt un mijloc fantastic de informații pentru puterea politică”, a mai explicat judecătorul Cristi Danileţ.

Este doar unul dintre multele semnale de alarmă trase la evenimentul ce face parte din programul de formare a peste 45 de jurnaliști, care în această lună vor dobândi cunoștinte valoroase de la experții din domeniu privind investigarea cazurilor de trafic de minori și situația reală a minorilor ca victime în sistemul de justiție.

Proiectul se concentrează cu precădere pe reformele necesare pentru apărarea drepturilor copiilor – victime ale traficului uman – în sistemul de justiție prin crearea unui mediu adecvat și prietenos de audiere în cadrul căruia drepturile minorilor să fie respectate și să pună capăt practicii instituționale care supune victimele la un proces îndelungat de victimizare.

Monica Macovei, Iana Matei, Adriana Săftoiu și Cosmin Savu sunt, de asemenea, formatori care pregătesc jurnaliștii în dezvoltarea cunoștintelor privind cadrul legislativ și practica judecătorească națională și europeană privind drepturile victimelor minore în sistemul de justiție, obstacolele pe care victimele minore le experimentează în sistemul de justiție, cauzele revictimizării, precum și metodele și instrumentele aplicate în practică în investigarea cazurilor de trafic de minori.


Ulterior finalizării atelierelor de formare, jurnaliștii vor pregăti și publica 50 de articole de presă privind tratamentul victimelor minore în procedurile judiciare sau evolutia și nivelul de combatere reală a traficului de minori de către instituțiile statului (…).

„Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă!”, este mesajul ReAct.

spot_imgspot_img
Roxana Stancu
Roxana Stancu
Roxana Stancu (REPER MEDIA Argeş) are 20 de ani de experiență în jurnalism. A debutat în anul 2000, în TV, iar de atunci a profesat atât în presa audiovizuală, cât și în cea scrisă (locală și națională).
1 COMENTARIU
  1. […] Poliția Judiciară trebuie să lucreze cu procurorii. Este doar unul dintre semnalele de alarmă trase de judecătorul Cristi Danileţ la primul atelier de formare pentru jurnaliști desfășurat în weekendul 11-12 decembrie 2021, un eveniment desfășurat în cadrul proiectului ReAct – Reformă și acțiune pentru apărarea drepturilor copiilor, victime ale traficului uman în sistemul de justiție, finanțat de Active Citizens Fund și derulat de Asociația Centrul de Advocacy și Drepturile Omului (CADO) în parteneriat cu Asociația Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică (ECLER) și Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina (INSTITUTUL BUCOVINA), scrie PressHUB.ro […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Referendumul inițiat de Nicușor Dan a atins pragul de validare de 30%

Referendumul inițiat de Nicușor Dan în Capitală a atins...