Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat, în unanimitate, detașarea la Ministerul Justiției, pentru o perioadă de 3 ani, a lui Bogdan Mateescu, președinte al Tribunalului Vâlcea. Fostul președinte al CSM va ocupa postul de secretar general al MJ.
Secretar general adjunct al MJ va fi Ion Claudiu Teodorescu, un apropiat al lui Victor Ponta.
Mateescu va ocupa postul începând cu 21 ianuarie „în vederea încredințării atribuțiilor de secretar general al Ministerului Justiției”, se arată în ordinea de zi soluționată a secției pentru judecători a CSM.
În 2016, Bogdan Mateescu a fost ales în CSM din partea judecătoriilor datorită mesajului reformist și anti-dragnea, el fiind fiul primarului liberal din localitatea Băile Govora.
Mateescu avut în perioada respectivă o mulțime de luări de poziție care creionau un tânăr și curajos judecător, cu discurs închegat.
Inflexiunea salvatoare
Asta a și fost în primii ani cât a activat în Consiliu, până când defuncta Secție de Investigare a Infracțiunilor comise de magistrați a cerut redeschiderea unui dosar ce-l privea pe Bogdan Mateescu. Inițial, cazul a fost clasat de DNA. Judecătorul era acuzat că ar fi reabilitat propriul apartament cu muncitorii care reabilitau hotelul Palace din Băile Govora, lucrare contractată pe bani publici de tatăl său, primar al orașului. Cazul a fost clasat de DNA dar, după înființarea SIIJ, prin cererea actualului judecător de la Curtea Constituțională Gheorghe Stan, instanța supremă a decis redeschiderea urmăririi penale față de judecătorul Mateescu.
Asta se întâmpla în iunie 2019. Acela a fost momentul în care Mateescu a întors „armele”, a renunțat la discursul reformist și s-a aliat cu gruparea Liei Savonea din CSM. După un timp, SIIJ a clasat dosarul lui Mateescu fără alte explicații.
Citește și: Analiză: Rețeta prin care Călin Georgescu a câștigat Turul 1 al prezidențialelor din România
Judecătorul politic
Tot de atunci, cariera judecătorului a înregistrat o traiectorie fulminantă. În 2019 a fost ales președinte al CSM și, în premieră, mandatul de șef de un an i-a fost prelungit, cu aproape 5 luni, pe baza unor explicații puerile, sfidând Constituția.
Apropiat ideologic de fostul ministru liberal Cătălin Predoiu, Mateescu a completat eficient, ori de câte ori a fost necesar, procesul de control a sistemului judiciar.
De exemplu, el a avut un rol decisiv în excluderea din magistratură a lui Cristi Danileț atunci când a votat alături de Lia Savonea, Simona Marcu, Margareta Țânț și Marian Budă, decizie infirmată ulterior de instanța supremă.
După finalizarea mandatului prelungit de la CSM, Mateescu a ajuns președinte al Tribunalului Vâlcea, deși nu a lucrat un minut ca judecător la tribunal. Nu s-a împăcat cu ideea de a rămâne departe de Capitală și, în iunie 2023, numele său a fost vehiculat pentru funcția de ministru al Justiției de premierul Nicolae Ciucă. „Este în analiză. Dacă ne uităm la CV-ul domniei sale, vedem că este un profesionist. Trebuie mers pe parcursul, pe linia de modernizare și menținere a independenței justiției în România”, a declarat atunci Ciucă despre Mateescu.
Citește și: Ion Iliescu și Petre Roman, inculpați în dosarul Mineriadei din iunie 1990
Înregistrări compromițătoare
Un alt scandal în care a fost implicat judecătorul este cel al promisiunii unui post bine plătit la Tribunalul Vâlcea unei funcționare din Primăria Băile Govora, cu condiția să nu-l mai supere pe tatăl judecătorului. Cercetat inclusiv de Parchetul General, care a preluat dosarul, cazul a fost clasat de instituția condusă de procurorul general Alex Florența în ciuda înregistrărilor elocvente din caz. Cei doi au fost acuzați de abuz în serviciu după ce Mihai Mateescu, tatăl judecătorului și primar în Govora, s-ar fi împroprietărit ilegal cu un teren aflat în centrul stațiunii Băile Govora.
Mai exact, este vorba despre un teren de 240 de metri pătrați în parcul din centrul orașului, despre care procurorii susțin că a fost retrocedat și dezmembrat ilegal.
După începerea cercetărilor în caz primarul liberal a trecut la PSD și a candidat pentru un nou mandat pe care l-a și câștigat.
Replica secretarului
Înlocuit pe ultima sută de metri în funcția de ministru de către liberali cu Alina Gorghiu, Mateescu a alimentat scandalul ECRIS după ce a susținut că a descoperit o breșă de securitate în calculatoarele judecătorilor. După ce ar fi verificat accesarea serverelor din afara sistemului judiciar, Mateescu a trimis o adresă la CSM în care spunea că a descoperit că laptopurile judecătorilor au fost accesate de un user din MJ, lucru care a blocat transferul tuturor dosarelor pe o nouă platformă administrată de minister.
Potrivit unor surse politice, Mateescu a venit la MJ „la pachet” cu avocatul Radu Marinescu, propus ministru al Justiției, ambii fiind susținuți de Olguța Vasilescu, primar al Craiovei și influent membru în PSD.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!