Judecătorul Mateescu de la CSM vrea să ajungă șef de tribunal în urma unui examen organizat de CSM

Data:

spot_img

Fostul președinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Bogdan Mateescu, s-a înscris la concurs pentru a ocupa funcția de președinte al Tribunalului Vâlcea. Ales în CSM din partea judecătoriilor, Mateescu dorește să devină președinte de tribunal în baza unui examen organizat chiar de instituția din care face parte.

Deși mai are trei luni de mandat, actualul CSM a ținut morțiș să organizeze concursurile pentru șefii instanțelor dar și concursul de promovare pe loc în funcții de execuție a judecătorilor. De exemplu, pentru curțile de apel, au fost scoase la concurs 784 de locuri pentru de promovare pe loc, un număr record. Mai mult, potrivit unor surse judiciare, cei care organizează concursul au renunțat la jumătate din tematica acestui examen, tocmai pentru a-l face mai facil.

Mateescu a trecut de faza verificărilor și s-a constatat că îndeplinește condițiile de participare la examen, el fiind singurul candidat pe post.

Interpretarea normelor în CSM

Articolul 6 al Regulamentului este clar: „Candidaţii trebuie să funcţioneze cel puţin 2 ani la instanţa la care este vacantă funcţia de conducere pentru care îşi depun candidatura”. El este completat de un alt articol potrivit căruia „Prin derogare de la dispoziţiile alin. (1), în situaţia în care la două concursuri sau examene consecutive pentru numirea într-o funcţie de conducere nu se prezintă niciun candidat, la următorul concurs sau examen organizat pentru numirea în aceeaşi funcţie de conducere pot participa şi judecători de la o altă instanţă din circumscripţia aceleiaşi curţi de apel”.

Funcția de președinte al Tribunalului Vâlcea este vacantă din 4 ianuarie 2022. Al doilea articol al regulamentului ar fi fost interpretat în sensul că „dacă nu s-a luat de două ori concursul”, echivalează cu „în situaţia în care la două concursuri sau examene consecutive pentru numirea într-o funcţie de conducere nu se prezintă niciun candidat..”. Astfel, s-ar fi constatat că cererea de înscriere a unui candidat de la Judecătoria Râmnicu Vâlcea pentru funcția de președinte al Tribunalului Vâlcea este admisibilă.

Pregătirea pentru concurs

Potrivit înregistrării ședinței Secției CSM din 8 septembrie, când s-a stabilit organizarea concursului pentru numirea judecătorilor în funcție de conducere, Bogdan Mateescu a participat și nu s-a abținut la vot. Altfel spus, judecătorul a votat calendarul concursului, stabilirea posturilor de conducere vacante, dar și aprobarea tematicii și a bibliografiei examenului.

L-am întrebat pe judecătorul Mateescu dacă se consideră în conflict de interese din moment ce pe 8 septembrie a participat la ședința Secției unde s-a stabilit condițiile de organizare a concursului la care s-a înscris două luni mai târziu și dacă a votat componența comisiilor de concurs. „Nu am punct de vedere de formulat către dumneavoastră. Vă asigur că respect legea în întreaga activitate”, a fost răspunsul lui Mateescu.

„Este un alt caz în care Sectia pentru Judecători a CSM încalcă grosier legea pentru domnul Mateescu. Este de amintit că el a ocupat funcția de președinte al CSM pentru încă jumatate de an în disprețul normelor constituționale. Aceste compromisuri ne arată atât o obișnuință a unor judecători de încalcare a legii, dar și care este prețul pentru care Bogdan Mateescu a fost dispus să își folosească votul în acești ani. Reprezintă o dezamăgire pentru cei care l-au ales și ne demonstrează câte compromisuri poate face un judecător pentru putere”, ne-a declarat un judecător care a dorit să-și păstreze anonimatul.

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related