Judecătorul Mihai Ștefan Ghica în cursa pentru CSM: „Mă consider fără îndoială un susţinător al valorilor europene”

Data:

spot_img

Magistrat la Secția penală a Tribunalului Cluj, Ghica candidează pentru un loc în viitorul Consiliu Superior al Magistraturii (CSM) din partea tribunalelor. Cu o experiență în magistratură de 12 ani, Ghica a început ca magistrat la Judecătoria Dej, apoi la Judecătoria Cluj Napoca. Începând din 2014, Ștefan Ghica este judecător de penal.

Din anul 2018 este student-doctorand al Şcolii doctorale a Facultăţii de drept din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, la disciplina Drept penal – Partea specială. „ Am fost membru al colegiilor de conducere o perioadă îndelungată de timp la fiecare dintre instanţele la care am activat. În prezent, sunt membru al colegiului de conducere al Tribunalului Cluj”, arată Ghica în proiectul de candidatură pentru CSM.

În proiect, judecătorul Ghica vorbește despre încărcătura de dosare pe judecător, despre politica de resurse umane din sistem arată că actualul CSM este responsabil de această situație „inacceptabilă”. „Instanţele au fost întotdeauna aglomerate, însă situaţia din ultimii ani a devenit inacceptabilă. Chiar dacă nu sunt adeptul criticilor, ci al colaborării constructive, afirm cu tărie că actuala situaţie a resursei umane din instanţele judecătoreşti este în parte responsabilitatea actualului Consiliu”, se mai arată în proiectul lui Ghica.

Soluții pentru îmbunătățirea imaginii CSM

Judecătorul se declară un susținător al valorilor europene și își asumă criticile venite din partea presei după ce a stabilit o serie de condamnări în procese de corupție. „Mă consider fără îndoială un susţinător al valorilor europene.

O parte din activitatea desfăşurată în calitate de judecător este cunoscută public, fiind tratată atât în termeni pozitivi, cât şi negativi, mai ales că, fiind învestit cu soluţionarea unor cauze penale vizând persoane expuse public sau politic (inclusiv având ca obiect corupţie), era firesc ca presa să reflecte pozitiv sau critic una și aceeași hotărâre judecătorească”.

Ghica mai arată că, printre obiectivele sale în caz că va fi ales în CSM se numără îmbunătăţirea imaginii Consiliului și a sistemului judiciar, îmbunătăţirea comunicării publice şi a relaţiei cu justiţiabilii, transparenţa activităţii Inspecţiei Judiciare şi regândirea sistemului de numire a inspectorului şef, reglementarea procedurilor de lucru cu exponenţii celorlalte puteri în stat, redefinirea răspunderii disciplinare a judecătorilor.

Cum pot fi oprite scandalurile din CSM

În același timp, judecătorul de la Tribunalul Cluj militează pentru „implementarea recomandărilor Mecanismului de cooperare şi de verificare şi a avizelor Comisiei Europene pentru Democraţie şi Drept a Consiliului Europei” și pentru „accesibilitate mai mare a societăţii civile şi a celorlalte profesii juridice la componenta de administrare a justiţiei şi la hotărârile judecătoreşti”.

Powered By EmbedPress

Despre scandalurile din actualul CSM judecătorul este de părere că acestea sunt consecința lipsei dialogului.

„Dialogul constructiv şi transparent cu celelalte puteri ale statului trebuie să rămână o preocupare constantă a Consiliului, indiferent de persoanele care ocupă vremelnic o anumită poziţie în autorităţile statului. Tendinţa de antagonizare în interiorul Consiliului trebuie prevenită prin comunicare deschisă înainte de a exprima public poziţii divergente care pot afecta încrederea în justiţie pe termen lung”, mai arată Ghica în proiectul său.

Ghica l-a condamnat, recent, pe primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, la 5 ani închisoare pentru luare de mită.

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Decizii atipice în dosarul omului de afaceri din Arad mort după explozia mașinii sale

Arestarea preventivă de către instanța supremă, la 3 ani...

Procurorii din CSM au respins cercetarea disciplinară a lui Cristi Ardelean

Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior...

O fostă judecătoare de instanță supremă a intrat în politică de dragul lui Terheș

Carmen Trănica Teau a fost judecătoare de la Secția...

Investigație Rise Project: Diurne de zeci de mii de euro pe an pentru magistrați

Numeroși magistrați români primesc din bani de la buget...