Brașovul vrea să construiască un campus dedicat educației duale la nivel preuniversitar și universitar, în parteneriat cu județele Covasna și Harghita, a anunțat marți Primăria Brașov.
Brașovul a fost primul oraș care a dezvoltat sistemul de învățământ dual la nivel preuniversitar, încă din 2012, devenind model pentru toate orașele care au optat pentru acest tip de învățământ. Având în vedere experiența în domeniu, municipalitatea – împreună cu consiliile județene din Brașov, Covasna, Harghita, Universitatea Transilvania, mai multe colegii tehnice și companii private – și-a propus să treacă la următoarea etapă de dezvoltare a sistemului, astfel încât un elev care intră pe băncile unui colegiu tehnic să poată urma și facultatea în sistemul de educație duală. Pentru a răspunde recentelor modificări ale Legii educației, autoritățile publice din cele trei județe, Universitatea Transilvania, inspectoratele școlare și reprezentanții companiilor private sunt într-o fază avansată pentru înființarea unui consorțiu regional care să dezvolte învățământul dual adaptat nevoilor pieței muncii din această regiune.
Potrivit municipalității, consorțiul va avea și oportunitatea de a obține fonduri și dezvolta un campus profesional integrat, care să asigure toate nevoile educaționale pentru cei care vor să specializeze în domeniile pentru care există cerere pe piața muncii. Finanțarea acestor campusuri se realizează prin Programul Național de Redresare și Reziliență, valoarea maximă alocată pentru un consorțiu regional fiind de 21,23 milioane de euro.
,,Brașovul a dovedit că este o comunitate unită, inclusiv în ceea ce privește dezvoltarea economică a zonei, astfel că, de 10 ani, administrația publică, sistemul de învățământ și companiile private au reușit să transforme învățământul tehnic dual într-o rețetă de succes pentru toate comunitățile din România. În același timp, cei trei parteneri au dovedit că au și capacitatea să implementeze proiecte de infrastructură dedicate acestui tip de educație, de la reabilitarea și dotarea unităților de învățământ, a atelierelor, sălilor de sport, până la construirea primului cămin pentru elevi public după 1990. A venit momentul să trecem la următoarea etapă, cea în care absolvenții de colegii tehnice își continuă studiile la facultate, în același tip de parteneriat administrație – universitate – mediu privat. Avem legislația necesară – odată cu ultimele modificări la legea învățământului – avem experiența și expertiza necesare și avem posibilitatea de a atrage și fondurile necesare prin PNRR. Este momentul în care noi, ca regiune – iar aici mă refer la toate cele trei județe – să ne unim forțele pentru ca, în continuare, această zonă să rămână polul învățământului dual în România, atât la nivel preuniversitar, cât și universitar”, a declarat primarul Brașovului, Allen Coliban.
Odată cu procedurile de constituire a consorțiului care va administra acest sistem de învățământ, municipalitatea a demarat și procedurile necesare pentru construirea viitorului campus. Primăria Brașov are la dispoziție o suprafață de peste 20.000 de metri pătrați, pe care ar putea fi edificat acest campus, care va avea clădiri pentru săli de clasă, ateliere, laboratoare, cantină și cămin cu spații pentru socializare și activități sportive.
În urma discuțiilor cu unitățile de învățământ, agenții economici și reprezentanții administrațiilor publice implicate, viitorul campus va dezvolta cinci domenii de pregătire, adaptate nevoilor de pe piața muncii din această regiune, respectiv: mecatronică, automotive, IT, turism și alimentație publică, aeronautică, cu programe adaptate atât pentru nivelul preuniversitar, cât și pentru cel universitar.
Prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pe componenta de educație, se alocă 338 de milioane de euro pentru dezvoltarea a 10 consorții regionale, care vor realiza și dota 10 campusuri profesionale integrate.
Fiecare consorțiu va primi finanțare pentru a construi și operaționaliza campusuri integrate pentru învățământ dual, care să asigure atât infrastructura necesară unei pregătiri profesionale eficiente și relevante pentru nevoile pieței muncii, cât și infrastructura socială necesară pentru creșterea atractivității învățământului profesional (spații de cazare, masă, activități sportive și alte activități recreative).
Primăria, în calitatea de lider de proiect, a avut mai multe întâlniri cu viitorii membrii ai consorțiului, pentru a pregăti înființarea și funcționarea campusului. La întâlnirea cu directorii unităților de învățământ din Brașov care funcționează sau au clase în sistem dual, aceștia s-au arătat încântați atât de posibilitatea asigurării unei infrastructuri educaționale mult mai adaptate nevoilor elevilor, cât și de introducerea sistemului complet de învățare colegiu plus facultate.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Primăria Brașov)