Județul Botoșani, de 3 ori mai multe înmormântări decât nașteri | Monitorul de Botoșani

Data:

spot_img

Județul Botoșani, de 3 ori mai multe înmormântări decât nașteri. Un fenomen alarmant devine tot mai evident: satele, odinioară pline de viață, sunt din ce în ce mai pustii. Ulițele animate de joaca micuţilor de-o șchioapă au fost înlocuite de un peisaj tăcut, iar numărul de înmormântări depășește cu mult botezurile. Din loc în loc, câte un localnic îmbătrânit mai trece agale.

Tinerii au migrat în marile orașe sau peste hotare, în speranța unei vieți mai bune, iar preoții abia dacă mai oficiază o slujbă de botez într-un an. În acest ritm, unele localități riscă să dispară în următorii ani.

„Tot mai mulți bătrâni în satul acesta. Bătrâni și aceia foarte puțini. Rămâne satul, e un sat foarte bătrân. Mai multe înmormântări decât botezuri. Botezuri foarte rare, la ani de zile”, spune tanti Maria, o bătrână din satul Bătrâneşti, comuna Gorbăneşti.

O realitate cu care se confruntă majoritatea localităților din județul Botoșani

„Tineretul a plecat, bătrânii au murit, am rămas numai noi mai în vârstă, care nu mai putem face treabă nimic. Nimic, niciun botez. De înmormântări… au fost înmormântări multe, dar de născut nu am auzit. Nu, nu se nasc. Zice că «la ce-i faci? »”, o completează nenea Grigore pe vecina lui.

Asta este realitatea crudă cu care se confruntă în ultimii ani majoritatea localităților din județul Botoșani. Odinioară, glasurile copiilor și murmurul gospodăriilor se amestecau cu sunetul clopotelor din biserica satului, iar ulițele erau pline de viață.

Citește și: Știință, nu pseudoștiință. Sofia, la 102 ani, ia lecții de astronomie de la o profesoară din Elveția. Vrea să afle de unde vine încălzirea globală și dacă stelele dispar

Tinerii au ales să migreze fie în orașele mari, fie peste hotare. În comunele Gorbănești și Blândești, situația a devenit una îngrijorătoare, iar numărul deceselor este predominant în comparație cu numărul nașterilor.

„Nici nu s-au născut copii anul trecut, aici. Dacă școală nu mai există în sat, sunt 2 copii, îi duce la capăt în partea cealaltă și probabil că sunt vreo 5-6 la Gorbănești. Nu mai sunt speranțe să se mai întoarcă tinerii. Că n-au la ce. Tinerii se întorc, dar rar. Aici în țară la ce să stea?! Ce să câștige?! Copii mai sunt, dar puțini tare. Şcoala au închis-o, că nu sunt copii”, spune un sătean din Gorbăneşti.

Continuarea în Monitorul de Botoșani

Citește și: Livia Grama Medilanski (Düsseldorf): „Avem nevoie de un institut cultural «Carol I al României» pentru miile de români care sunt aici și pentru cultivarea relațiilor cu germanii”

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: monitorulbt.ro)

spot_imgspot_img
Monitorul de Botoșani
Monitorul de Botoșanihttp://www.monitorulbt.ro
Singurul ziar tipărit din județul Botoșani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related