luni, 18 octombrie 2021
spot_img
AcasăNewsletterJurnal de front: Lupta unor locatari din Copou pentru un teren de...

Jurnal de front: Lupta unor locatari din Copou pentru un teren de 500.000 de euro

Meciul pentru o proprietate de o jumătate de milion de euro se va relua în deplasare. Miza este reprezentată de un teren situat pe Lascăr Catargi, lângă fostul Institut de Istorie „A.D. Xenopol”. Terenul este stăpânit de peste 60 de ani de locatarii unui bloc din apropiere, dar în urmă cu cinci ani a fost retrocedat de primarul Gheorghe Nichita, cu puţin timp înainte de a fi arestat.

În 1955, salariaţii Universităţii „A.I. Cuza” au primit un teren de 1.026 mp, în vederea construirii unui bloc de locuinţe. Jumătate din suprafaţă le era atribuită în proprietate comună, iar cealaltă jumătate, în folosinţă.

La acea dată, legea permitea construirea de locuinţe pe baza cooperării între viitorii locatari prin credite acordate de stat. Pe terenul respectiv, în fundul curţii, a fost construit un bloc cu două etaje, în care s-au instalat şase familii, ca proprietare, acestea plătind creditul pe parcusul a 30 de ani.

Terenul rămas liber, spre stradă, a fost utilizat parţial pentru realizarea căii de acces, restul rămânând ca un spaţiu verde de folosinţă comună. De altfel, pe sub acest spaţiu verde se află reţelele de utilităţi aferente blocului.

După 60 de ani însă, clădirea Institutului de Istorie a fost retrocedată lui Eduard Michael Wachtel, ca urmaş al lui Lascăr Wachtel, împreună cu terenul învecinat. Dispoziţia a fost semnată de primarul Nichita în martie 2015.

Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE