Ministerul de Interne al Rusiei l-a plasat pe Christo Grozev, principalul membru al grupului de jurnalism de investigație Bellingcat, pe lista persoanelor urmărite, a anunțat site-ul de opoziție rus Moscow Times, citat de Euractiv.
Ministerul nu a precizat de ce infracțiune este acuzat jurnalistul bulgar, în ciuda uzanțelor, și a furnizat doar locul de naștere, data nașterii, sexul și naționalitatea, care se găsesc într-un răspuns prin e-mail la o căutare pe site-ul instituției.
Christo Grozev, în vârstă de 50 de ani, a fost mult timp un ghimpe în spinarea Kremlinului, după ce a fost unul dintre autorii celor mai explozive investigații ale Bellingcat, printre care cea privind otrăvirea în 2018 a agentului dublu rus Serghei Skripal și a fiicei sale în orașul britanic Salisbury sau cea privind otrăvirea în 2020 a lui Alexei Navalnîi, principalul opozant al lui Putin, la un zbor intern în Siberia.
„Nu am idee din ce motive m-a pus Kremlinul pe lista de urmăriți, deci nu pot oferi niciun comentariu în acest moment. Într-un fel, nu contează – de ani de zile au arătat clar că le este frică de munca noastră și nu se vor opri la nimic pentru a o face să dispară”, a scris Grozev, pe Twitter, luni, la scurt timp după anunțul Ministerului de Interne.
Acuzat că ar fi vrut să deturneze avioanele de luptă rusești
În iulie, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a susținut că Grozev a fost implicat într-un „complot dejucat” de a deturna avioanele de luptă rusești, deși nu a spus dacă în cele din urmă a depus acuzații penale împotriva jurnalistului.
Grozev a negat acuzațiile din iulie și a acuzat agenția națională de informații a Rusiei că a falsificat dovezi pentru a-și susține afirmațiile, precum și că a dezvăluit din neatenție identitățile unora dintre propriii săi agenți în ancheta sa despre presupusul complot de deturnare.
Jurnalistul bulgar a participat la mai multe investigații despre agentul toxic Noviciok, folosit de ruși inclusiv pentru a-l otrăvi, în 2020, pe Alexei Navalnîi, scrie Euroactiv.
Sa alăturat Bellingcat în 2015 ca reporter de investigație și a câștigat notorietate pentru utilizarea cu succes a surselor deschise pentru anchetele sale.
Citește și: De ce a declasificat SRI documentele Revoluției atât de târziu?
A identificat mai mulți agenți secreți ruși
Grozev a fost autorul unor investigații care au identificat doi ofițeri ruși superiori în legătură cu doborârea zborului 17 Malaysia Airlines în 2014, în Dombas, ofițerii GRU implicați în complotul de lovitură de stat din 2016 din Muntenegru, trei suspecți pentru otrăvirea cu Noviciok a lui Serghei și Iulia Skripal în 2018 și otrăvirea lui Navalnîi.
În Bulgaria, Grozev a identificat autorii unei încercări de otrăvire cu Noviciok a omului de afaceri bulgar Emilian Gebrev în 2015, în ciuda lipsei de interes a țării sale de a investiga cazul.
În 2019, Grozev și echipa sa au câștigat Premiul European Press Investigative Reporting, pentru dezvăluirea suspecților din otrăvirea lui Serghei și a Iuliei Skripal.
Fostul ministru bulgar al apărării Boyko Noev a cerut autorităților bulgare „să facă tot ce este necesar împotriva arbitrarului Kremlinului, care a făcut, practic, o amenințare deschisă împotriva jurnalistului bulgar Hristo Grozev”.
„Trebuie căutată solidaritatea deplină a aliaților noștri în apărarea lui Christo!”, a scris fostul demnitar.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!