luni, 18 octombrie 2021
spot_img
AcasăLa ziActualitateJustiția dublei măsuri la Iași: cum este pedepsit un poliţist şi cum...

Justiția dublei măsuri la Iași: cum este pedepsit un poliţist şi cum un simplu muncitor, pentru aceeași faptă?

„Ziarul de Iaşi”  vă prezintă astăzi două exemple de sentinţe de neînţeles, care ilustrează perfect dubla măsură a Justiţiei. Este vorba de două speţe similare: cea a unui poliţist şi cea a unui muncitor. Poliţistul, beat, izbeşte violent un taxi în centrul Iaşului şi fuge de la accident, iar când e prins, nu suflă în fiolă. Macaragiul izbeşte pe câmp un cap de pod, tot beat, nu fuge, aşteaptă Poliţia şi suflă cuminte în fiolă. Deciziile instanţelor ieşene în cazurile lor sunt însă radical diferite: poliţistul rămâne cu cazierul curat, primind o pedeapsă amânată, în timp ce macaragiul rămâne cu închisoarea menţionată în cazier, primind o condamnare efectivă. Vi se pare rezonabil?

Magistraţii Judecătoriei par să folosească greutăţi diferite, în funcţie de cine este acuzatul. Un şofer care a acroşat un taxi în centrul oraşului, pe strada Anastasie Panu, a fugit de la locul accidentului şi a refuzat recoltarea probelor biologice a primit o pedeapsă de un an şi patru luni, cu amânare. Un altul, care s-a înfipt într-un cap de pod, a rămas la locul accidentului şi a suflat cuminte în alcooltest, a primit tot un an şi patru luni, dar cu suspendare. Diferenţa semnificativă: primul şofer rămâne cu cazierul curat. Şi mai există o diferenţă: primul este poliţist, al doilea, macaragiu.

Poliţistul, blocat între blocuri

Pe 31 octombrie anul trecut, poliţistul Ioan Toma se afla la volanul unui Renault Megane. În dreptul hotelului Hilton (Europa), a efectuat un viraj fără a se asigura la schimbarea benzii de circulaţie şi a acroşat în partea dreaptă faţă un taxi. Nu a oprit maşina, ci şi-a continuat deplasarea. Urmărit însă de taximetrist, până în parcarea din spatele sediului CEC Bank de la Hală, unde a rămas blocat. Poliţistul Toma a coborât din maşină şi a vrut să plece, dar a fost oprit de taximetrist, aceştia începând să se certe. La scurt timp, a ajuns la faţa locului un echipaj al Poliţiei Rutiere. Toma a refuzat să se legitimeze, poliţiştii fiind nevoiţi să efectueze controlul corporal. Acesta a refuzat şi să sufle în alcooltest şi să i se preleve probe biologice.

Citește articolul integral în Ziarul de Iași

Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE