Dacă justiția s-ar fi rupt de politică iar magistrații care au ajuns importanți nu s-ar fi lăsat corupți de funcții și ar fi încetat să facă servicii liderilor politici, România poate nu ajungea în haosul de azi.
Fără justiție, însă, democrația nu funcționează și România rămâne gripată, fiindcă nici în ultimul ceas procurorii nu se ocupă de marile dosare politice din ultimele luni: legăturile premierului cu marea afacere Nordis, cazul Georgescu, cea mai scumpă campanie europeană pentru promovarea unei cărți pe panourile cu celebrul ostaș Ciucă, fraudele de la alegeri.
În România, oamenii aflați la putere nu sunt puși sub lupa justiției. Câtă vreme au funcții importante se află pe o cale cu sens unic, în care sunt ajutați de tot ceea ce înseamnă sistem, de la justiție la instituțiile de forță care colectează informații. Vor fi devorați, însă, de același sistem, după ce devin inutili, nu mai pot ajuta la numiri în funcții și nu mai pot face trafic de influență.
Poate că Marcel Ciolacu nu ajungea nici premier și nici prezidențiabil dacă dosarul lui de revoluționar ar fi fost investigat serios, după ce Recorder a aflat nu doar că n-a fost vreun erou la revoluția de la Buzău, deși avea certificat, ci și că la începutul anului 2019 a cerut să devină „luptător cu rol determinant în victoria Revoluției Române”, pentru a beneficia de o indemnizație de 2000 de lei pe lună. În anii ’90, Ciolacu a primit oricum în baza titlului de revoluționar un hectar de teren pe raza comunei Săpoca din Buzău, pe care ulterior l-a vândut. Poate că nici Nicolae Ciucă n-ar fi rămas în fruntea liberalilor dacă investigația prin care Emilia Șercan a dovedit că generalul și-a plagiat lucrarea de doctorat ar fi ajuns să fie supusă judecății unei comisii universitare, în loc să fie trimis în justiție, unde judecătorul Marius Iosif a anulat sesizările de plagiat împotriva premierului depuse la Comisia Națională de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU). După pronunțare, judecătorul s-a pensionat, iar jurnalista care a publicat dovezile a fost hărțuită de oameni din instituțiile care ar fi trebuit să o apere.
Continuarea, în Deutsche Welle
Urmăriți PressHUB și pe Google News!