Kaja Kallas demisionează din funcția de premier al Estoniei pentru a deveni șefa diplomației europene

Data:

spot_img

Prim-ministrul Estoniei, Kaja Kallas, şi-a înaintat demisia pentru a putea prelua funcţia de şefă a diplomaţiei europene, a anunţat luni biroul de presă al preşedinţiei estoniene, informează Reuters, citat de Agerpres.


Kallas şi-a dus Partidul Reformei (liberal) spre victorie în 2019 şi în 2023, şi s-a aflat la conducerea guvernului estonian din 2021.


Rămâne premier interimar până în august

Kaja Kallas rămâne premier interimar până când va fi confirmat noul guvern, la începutul lui august, a informat postul public de radio eston ERR, scrie Agerpres.

Formaţiunea liberală din care face parte Kaja Kallas, Partidul Reformei, l-a desemnat, la finalul lunii iunie, pe ministrul climei, Kristen Michal, să preia postul de prim-ministru după demisia lui Kallas, în urma nominalizării sale de către liderii europeni în postul de Înalt reprezentant pentru acţiune externă şi politica de securitate în viitoarea Comisie Europeană, au tramsmis agenţiile DPA şi EFE. citate de Agerpres.


Kristen Michal a declarat, cu ocazia nominalizării ca premier, că prioritatea sa va fi securitatea Estoniei, ţară care sub conducerea lui Kaja Kallas s-a evidenţiat printre cele mai hotărâte susţinătoare ale Ucrainei în războiul cu Rusia.


Rezerve față de Kallas


Potrivit publicaţiei Politico.eu, unii lideri europeni ar fi avut rezerve faţă de ideea ca şefa guvernului eston – cunoscută prin radicalismul său antirusesc şi dată în urmărire de Moscova -, de teama că s-ar putea ca ea să se concentreze exclusiv asupra Rusiei şi să neglijeze alte zone, precum Africa şi Orientul Mijlociu, a scris Agerpres.


Citește și Rusia oferă 1000 de euro celor care își conving rudele sau prietenii să se înroleze în armată | Aktual24


Cu toate acestea, ea a obţinut în cele din urmă postul de şefă a diplomaţiei UE, în urma unei înţelegeri în care cele trei mari grupuri politice pro-europene, respectiv popularii (PPE), social-democraţii (S&D) şi liberalii (Renew) şi-au împărţit funcţiile de top ale instituţiilor UE şi au confirmat-o pe Ursula von der Leyen pentru încă un mandat la conducerea Comisiei Europene.


Moscova a anticipat relaţii dificile cu UE în urma acestor numiri şi a descris-o pe Kaja Kallas drept „binecunoscută pentru remarcile sale absolut inacceptabile şi extrem de rusofobe”.


Partidul Kajei Kallas îşi va alege noul lider pe 8 septembrie.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Facebook / Kaja Kallas)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Maia Sandu: Germany’s Support Strengthens Regional Security

German Chancellor, Olaf Scholz, paid a state visit to...

Maia Sandu: sprijinul Germaniei consolidează securitatea regională

Cancelarul german, Olaf Scholz, a efectuat astăzi o vizită...

Alegerile prezidențiale din Republica Moldova și campania de discreditare a UE | Deutsche Welle

Alegerile prezidențiale din Republica Moldova și campania de discreditare...

Vizita cancelarului Olaf Scholz la Chișinău | Deutsche Welle

Vizita cancelarului Olaf Scholz la Chișinău. „Republica Moldova, al...