miercuri, 27 octombrie 2021
AcasăNewsletterKaletra și Plaquenil scoase din tratamentul pacienților COVID după recomandările specialiștilor în...

Kaletra și Plaquenil scoase din tratamentul pacienților COVID după recomandările specialiștilor în medicina bazată pe dovezi

Protocolul de tratament pentru pacienții COVID-19 a fost modificat recent, existând în acest sens o solicitare din partea specialiștilor în medicina bazată pe dovezi încă din luna octombrie a acestui an.

Pe 17 octombrie, specialiștii Cochrane România, organizație ce reprezintă un reper internațional în medicina bazată pe dovezi, au explicat că atât Lopinavir – Ritonavir, cu denumirea comercială Kaletra, cât și Hidroxiclorochina, cunoscută sub numele de Plaquenil, au un număr crescut de efecte adverse, iar presupusele beneficii în urma tratamentului lipsesc, cerând eliminarea urgentă a celor două medicamente.

„Salutăm modificarea protocolului de tratament pentru pacienții COVID-19, este o modificare obligatorie pe care am sugerat-o din data de 17 octombrie 2020. Misiunea Cochrane este de a furniza profesioniștilor din sănătate și pacienților din toată lumea un acces rapid la cele mai bune informații legate de eficiența tratamentelor”, a explicat conf. dr. Ionuț Nistor, director executiv al Centrului Metodologic de Cercetare Medicală și Medicină bazată pe dovezi de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.

În Ordinul nr. 2054 din data de 27 noiembrie 2020, se precizează că tratamentul cu Kaletra, „prin profilul de siguranță redus, nu mai poate fi recomandat în tratamentul COVID-19” și că acest medicament poate fi luat în discuție „în mod excepțional” pentru categorii restrânse de pacienți la care nu este posibilă administrarea altui antiviral.

 „Eliminarea din protocol a Ritonavirului, sub denumirea Kaletra, este un lucru pe care l-am cerut în condițiile absenței unor dovezi clinice legate de eficiența medicamentului. În plus, în absența unor beneficii dovedite prin studii clinice, existau semnale serioase de îngrijorare legate de numărul și intensitatea efectelor adverse gastrointestinale ca urmare a administrării acestui medicament”, a completat conf. dr. Ionuț Nistor.

În același timp, Ordinul modifică și modul de administrare al Hidroxiclorochinei, care va „rămâne o alternativă” pentru formele ușoare și medii și doar dacă alte antivirale mai eficiente lipsesc. Prof. dr. Cristian Băicuș, membru al consiliului consultativ Cochrane România, consideră această decizie a fost luată ca urmare a faptului că autorii acestui protocol nu au luat în considerare studiile randomizate existente.

„Este clar că aceasta nu are efect, pentru că studiile favorabile sunt toate observaționale (cele mai multe și retrospective), în timp ce niciun studiu clinic randomizat, care este cel mai valid tip de studiu, și nici vreo sinteză sistematică de studii clinice randomizate nu a arătat că aceasta este eficientă. Această ignoranță în ceea ce privește validitatea studiilor și ierarhia dovezii este condamnabilă la orice medic, cu atât mai mult la unii care se apucă să scrie protocoale/ghiduri”, a declarat prof. dr. Cristian Băicuș.

Specialiștii Cochrane România își doresc și pe viitor ca ghidurile și protocoalele Ministerului Sănătății să fie elaborate conform principiilor medicinei bazate pe dovezi, în raport cu cele mai noi dovezi medicale provenite din studiile clinice. (Mădălina OLARIU)

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, care acoperă activitatea spitalelor din Iași, cât și a instituțiilor locale cu implicații în aceste domenii.A făcut parte timp de opt ani din redacția revistei Opinia Studențească, unde a fost reporter, șef de departament și secretar general de redacție, fiind responsabilă de identificarea de noi subiecte, redactarea și editarea știrilor, reportajelor, interviurilor sau ale altor cronici, precum și de coordonarea activităților reporterilor redacției.Totodată, este licențiată în jurnalism și științe ale comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, având și un master în tehnici de producție editorială în presa scrisă, audiovizual și multimedia.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE