joi, 23 septembrie 2021
AcasăNewsletterKelemen Hunor: În 30 de ani, cu toţii am construit o societate...

Kelemen Hunor: În 30 de ani, cu toţii am construit o societate anormală

Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat, marţi, la Realitatea Plus, că susţine o dezbatere raţională pe tema controversatelor pensii speciale, adăugând că nu este de acord nici cu pensionarea la 48-50 de ani şi nici cu pensii care să fie mai mari decât salariile. În acelaşi timp, liderul UDMR a reproşat faptul că politicienii vechi şi noi au contribuit la crearea unei societăţi „anormale” în ultimii zeci de ani.

“Dincolo de populism, ar trebui să purtăm o discuţie cu argumente raţionale. Ce doreşte să facă statul român cu anumite categorii profesionale, care sunt în serviciul public, au nişte restricţii, incompatibilităţi foarte serioase, cum sunt magistraţii, judecătorii şi procurorii, cum sunt militarii, indiferent dacă vorbim de armată sau de alte structuri, cum sunt politicienii, parlamentarii, primarii, care în timpul mandatului nu au voie să facă anumite lucruri şi e bine să fie aşa.

Şi atunci, trebuie o discuţie foarte serioasă şi să lăsăm populismul la o parte. Ori mergem pe contributivitate pentru toată lumea, inclusiv pentru magistraţi ori, dacă statul român decide că sunt anumite domenii unde după serviciul public, luând în considerare toate restricţiile, dai peste contributivitate o anumită limită, atunci asta se poate discuta. În majoritatea statelor din lumea civilizată aşa se întâmplă”, a afirmat Kelemen Hunor, citat de Agerpres.

De asemenea, liderul UDMR este de părere că trebuie impusă o limită asupra pensiilor pentru ca acestea să nu fie mai mari decât salariul primit de persoana pensionată, subliniind în acelaşi timp că nu poate accepta nici pensionarea la vârsta de 48-50 de ani şi nici cumulul pensiei cu salariul la stat.

În acest sens, vicepremierul a dat ca exemplu un fost ofiţer de Securitate care l-a anchetat înainte de 1989 şi care în prezent are o pensie de 25.000-30.000 de lei şi mai lucrează şi într-o primărie, de unde mai primeşte un salariu de 9.000-10.000 de lei.

„Ce s-a întâmplat? Noi, în 30 de ani, am construit o societate absolut anormală. Şi aici suntem vinovaţi cu toţii, cei care am intrat mai târziu în politică, cei care au făcut politică de la bun început. Eu susţin o dezbatere raţională. Încerc să fiu în această coaliţie şi nu numai, în Parlament, vocea raţiunii şi să spun haideţi să tratăm pe toţi cetăţenii egali”, a mai transmis Kelemen Hunor.

Remarcile vicepremierului vin în condiţiile în care preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea care îi lasă pe parlamentari fără pensii speciale. Proiectul de lege propus de PSD privind eliminarea pensiilor speciale pentru deputaţi şi senatori a fost adoptat, săptămâna trecută, în plenul reunit al Parlamentului, cu 357 de voturi „pentru”.

Nimeni nu a votat “împotrivă”, însă parlamentarii UDMR s-au abţinut toţi de la vot, argumentând că este vorba despre un demers populist. Au existat trei proiecte de lege aflate pe masa Comisiei de Statut, depuse de PNL, USR-PLUS şi PSD. Dintre cele trei, cel al social-democraţilor a primit un raport favorabil, fiind completat cu amendamente de la PNL şi USR-PLUS, astfel că proiectul final este un mix între cele trei.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE