Klaus Iohannis: 24 ianuarie constituie un moment de bilanț și reflecție asupra moștenirii lăsate de înaintașii noștri

Data:

spot_img

Klaus Iohannis a marcat Ziua Unirii Principatelor Române printr-un mesaj de omagiu adus celor care au luptat pentru realizarea Unirii. „Această sărbătoare ne oferă prilejul de a adresa un pios omagiu tuturor celor care au promovat idealurile unioniste”, a afirmat Iohannis.

„Sărbătorim astăzi, cu emoţie şi recunoştinţă, 166 de ani de la Unirea Principatelor Române, eveniment istoric major, care a marcat decisiv destinul naţiunii române şi a creat fundamentul pentru constituirea statului român modern.

Această sărbătoare ne oferă prilejul de a aduce un pios omagiu tuturor celor care au promovat idealurile unioniste, care au acţionat pentru atingerea acestora, desăvârşind astfel înfăptuirea Unirii Principatelor. Ne înclinăm cu recunoştinţă şi în faţa celor care au luptat şi s-au sacrificat pentru edificarea statului român modern.

24 ianuarie constituie un moment de bilanţ şi de reflecţie asupra moştenirii lăsate de înaintaşii noştri şi asupra responsabilităţii pe care o avem de a o păstra şi cultiva.” A amenționat Klaus Iohannis în mesajul său.

Citește și: George Simion, prezent la Marşul Unirii de la Iași: Politicienii au fugit din calea poporului și au trădat România

Președintele Klaus Iohannis a subliniat importanța Unirii Principatelor Române ca act politic major, realizat de o elită națională educată în Europa, care a depășit divergențele pentru a uni românii într-un singur stat. El a evidențiat exemplul pașoptiștilor ca fiind unul de altruism și sacrificiu pentru cauza națională, care a influențat și alte momente fundamentale din istoria României.

„Unirea Principatelor Române a fost un act de voinţă politică a membrilor elitei naţionale, care şi-au desăvârşit educaţia în Europa şi care au depăşit orgoliile personale şi orientările politice divergente pentru a înfăptui un ideal major, unirea tuturor românilor într-un singur stat.

Această generaţie de excepţie, călită în tumultul revoluţiei paşoptiste, a oferit naţiunii noastre cel mai bun exemplu de altruism, de dăruire şi chiar de sacrificiu pentru cauza naţională, de asumare a responsabilităţii şi de unitate în slujba îndeplinirii unui obiectiv naţional.

Exemplul călăuzitor al paşoptiştilor a constituit un reper de înaltă moralitate pentru cei care le-au succedat şi care au făcut posibile celelalte etape fondatoare din istoria noastră – declararea Independenţei din 1877 şi Marea Unire din 1918”, precizează Klaus Iohannis.

Citește și: „Sapere Aude!” – Apelul ministrului Educației, Daniel David, pentru modernizarea sistemului educațional

Klaus Iohannis: „Astăzi, la fel ca în urmă cu 166 de ani, România se află în faţa unor multiple provocări”

Iohannis a mai menționat că România, la 166 de ani de la Unire, se confruntă cu provocări similare celor de atunci, iar găsirea soluțiilor pentru modernizarea statului și prosperitatea cetățenilor este esențială. El a accentuat importanța unității naționale și a solidarității, precum și necesitatea de a proteja democrația și libertatea pentru a evita populismul și extremismul.

„Astăzi, la fel ca în urmă cu 166 de ani, România se află în faţa unor multiple provocări, la care trebuie să găsim cele mai bune soluţii pentru ca modernizarea statului român să continue, iar prosperitatea şi bunăstarea cetăţenilor să rămână garantate.

Unitatea naţională, solidaritatea şi coeziunea socială, asigurarea libertăţii în toate formele sale au călăuzit acţiunea şi sacrificiul înaintaşilor noştri în lupta pentru atingerea idealurilor naţionale şi dezvoltarea societăţii în perioade tumultuoase.

Cu hotărâre şi curaj, generaţiile recente au dus mai departe proiectul consolidării României, îndeplinind astfel obiectivele strategice prioritare de a face parte din Uniunea Europeană şi din NATO, cea mai puternică alianţă politică şi militară din istorie.

În actualul context politic complicat, Hora Unirii, simbolul momentului istoric major de la 1859, reprezintă o semnificativă metaforă a nevoii de solidaritate, toleranţă şi empatie în faţa situaţiilor de criză. De aceea astăzi, de Ziua Unirii Principatelor Române, să celebrăm proiectul nostru naţional de unitate şi să nu uităm că democraţia şi libertatea trebuie permanent apărate, iar drepturile şi libertăţile cetăţeneşti respectate zi de zi pentru a nu cădea pradă populismului şi extremismului”, a mai precizat președintele României, Klaus Iohannis.

Citește și: Elena Lasconi a anunțat că se va întâlni cu primarul Capitalei, Nicușor Dan, pe 29 ianuarie

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: Inquam Photos / George Calin)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Un fragment dintr-o rachetă SpaceX s-a prăbușit în grădina unui fermier din Polonia | Aktual24

Un fragment dintr-o rachetă SpaceX s-a prăbușit în grădina...

Georgescu susține că nu el ar fi invitat oamenii la protestul din Piața Constituției. „Noi, poporul, suntem pregătiți pentru orice, pentru absolut orice tip...

Georgescu susține că nu el ar fi invitat oamenii la protestul din Piața Constituției, miting care a înregistrat o prezență redusă. „Eu nu am spus că azi va fi un protest de amploare și nici nu am invitat la un protest”

Alegeri federale. Așteptările românilor din Germania | Deutsche Welle

Alegeri federale. Așteptările românilor din Germania. I-a adus aici...