Klaus Iohannis: Nu este realist să impunem Rusiei sancțiuni pe energie

Data:

Președintele Klaus Iohannis a făcut declarații joi seară, la finalul unei zile în care au fost organizate, la Bruxelles, trei summituri (NATO, G7 și al Consiliului European).

Iohannis a transmis înaintea întâlnirilor că NATO a aprobat grupul de luptă în România, fapt care reprezintă un început foarte bun, dar ”este nevoie de o consolidare mai puternică a flancului estic”:

  • ”Vom fi prezenți unde va fi nevoie de noi (…) România nu este în pericol, românii sunt în siguranță”, a mai dat asigurări președintele joi dimineață.

La finalul zilei, printre principalele declarații ale președintelui s-a numărat faptul că nu este realist ca statele UE să impună Rusiei sancțiuni pe energie, având în vedere dependența unor țări de gazul rusesc, iar despre România a transmis că „are o situație bună la agricultură” și nu crede că vor fi probleme alimentare.

Președintele a mai spus că Republica Moldova este ”foarte importantă pentru noi” și a avut discuții despre acest lucru.

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis la finalul zilei: 

  • A fost o zi foarte specială, am demonstrat că suntem uniți, există o abordare unitară.
  • Am avut un musafir special, președintele Biden, a participat la Consiliul.
  • Tema tuturor întâlnirilor a fost Ucraina, agresiunea rusă, măsurile, sancțiunile și felul în care vom merge mai departe.
  • Unitatea noastră este arma cea mai puternică și acest lucru trebuie subliniat de fiecare dată.
  • Am discutat și despre cum putem și să sprijinim Ucraina în special în zona umanitară și România a demonstrat că știe ce și cum trebuie făcut.
  • Vom continua să-i primim pe refugiații ucraineni.
  • A treia chestiune: Flancul estic trebuie consolidat, fiind că agresorul este Rusia, flancul trebuie să fie puternic.
  • O apărare puternică pe flancul estic este singura garanție pentru noi, pentru întreaga Europă.
  • Ar mai fi de menționat: Nu suntem singuri, avem vecini, avem parteneriatul estic, Moldova este foarte importantă, ne preocupă și îi convingem și pe alții să facă acest lucru. Am avut discuții în care am explicat de ce Moldova este importantă, într-o situație similară este și Georgia, într-o situație complicată vestul Balcanilor.
  • Discuțiile continuă pe Ucraina și mâine pe o discuție foarte fierbinte, energie, prețurile pe energie. Trebuie să aducem prețurile la un nivel rezonabil și fiecare stat trebuie să protejeze consumatorii.
  • Am discutat cu premierul Bulgariei și am primit asigurări că lucrurile intră în linie dreaptă și vom putea să alimentăm și pe acea linie (cu gaz, n.red.)
  • România are o situație bună în ce privește agricultura și nu cred că vor fi probleme, dar este posibil ca sancțiunile să producă mișcări și la prețul pe alimente.
  • Nu există niciun indiciu concret că ar exista altă țintă decât Ucraina, dar flancul estic trebuie întărit.
  • Nu putem să aplicăm sancțiuni care sunt mai greu de dus pentru statele noastre decât pentru Rusia.
  • Nu a existat o propunere concretă, formală, pe un pachet de sancțiuni pe energie. În UE sunt state care depind relativ puțin de gazul rusesc și state care depind aproape integral și nu este realist să impunem sancțiuni în această zonă. Dar am luat decizia la Versailles să renunțăm gradual la energia din Rusia. Dar va dura poate chiar ani de zile, dar suntem hotărâți să facem acest lucru, cum suntem hotărâți să renunțăm și la resursele fosile și să trecem la regenerabile, titrează G4 MEDIA.
spot_imgspot_img
G4Media.ro
G4Media.ro
Group4 Media Freedom & Democracy este o organizatie non-profit cu sediul in Bucuresti. Scopul Asociatiei este imbunatatirea si modernizarea sistemului democratic in Romania. Asociatia este fondata de jurnalisti cu o experienta de peste 20 de ani in mass media, specializati in politica externa si interna, economie si justitie precum si in presa de investigatie. Asociatia este deschisa catre toti cei care rezoneaza cu obiectivele si valorile organizatiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Mihai Amarandei, fost consilier al ministrului Agriculturii Petre Daea, nu poate justifica 224.743 euro

Justiția ieșeană este chemată să decidă în privința confiscării...

Mediocritatea liderilor politici | Revista22

Mediocritatea liderilor politici români din ultimul deceniu a dus...

Cătălin Cîrstoiu despre retragere: Până acum o săptămână eram un om respectat

Cătălin Cîrstoiu despre retragere: „până acum o săptămână eram...